Annonce
Annonce
Gram Slots initiativ med bl.a. at plante træer blev en af årets mest læste artikler på økonu.dk. Foto: Uffe Bregendahl
Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024
Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.
Når året går på hæld, er det en god anledning til at se tilbage på årets mange historier, og hvilke der særligt tiltrak sig læsernes opmærksomhed.
Redaktionen har derfor samlet en oversigt over de 10 mest læste artikler i 2024, så hvis der er nogen, du ikke lige fik læst, får du her chancen igen.
Glyphosat er nu fundet i mænds sæd og kobles til barnløshed
Årets med længder mest læste artikel handlede om et studie, hvor forskere for første gang fandt glyphosat i sæd hos mænd. De fandt desuden en stærk sammenhæng mellem forekomsten af glyphosat og oxidativt stress, som skader både celler og dna.
Professor efter pesticidafsløringer: Køb økologisk
Årets næstmest læste artikel er faktisk fra 2023, men efter at være blevet delt (igen) på Facebook, fik den fornyet liv. Baggrunden var professor Philippe Grandjeans reaktion, efter at svenske forskere afslørede, hvordan pesticidproducenter i flere år har tilbageholdt relevante studier for myndighederne, når pesticider skulle godkendes.
"Man kan spise økologisk og så bare håbe, at der ikke er sprøjtet på nabomarken. Det kan godt være, at myndighederne siger, at en godkendelse er sket efter reglerne, men hvis ikke alle relevante papirer er indsendt eller nærlæst, og der evt. er krævet indsigt i supplerende undersøgelser, er det meget svært at gennemskue, om alt er i orden. Derfor synes jeg, at mine svenske kolleger har gjort det rigtig godt her, for der er en svaghed i systemet," sagde Philippe Grandjean.
Økologisk Landsforening er klar med ny bestyrelse og nyt repræsentantskab
Mange var nysgerrige efter at læse, hvem der var blevet valgt til Økologisk Landsforenings bestyrelse og repræsentantskab til generalforsamlingen i foråret.
Lars Bredahl, forperson, Æg- og Fjerkræudvalget, og Johanne Schimming, forperson, Udvalget for Småskalaproducenter, begge Økologisk Landsforening, skrev en klumme, hvori de argumenterede for, at det danske kølekrav for æg bør ophøre. Branchen er ikke enig om det, og derfor affødte sagen da også en reaktion fra Danske Æg, som er uenig med de to skribenter.
Kæde har i al tavshed bragt konventionelle bananer tilbage på hylderne
I 2019 gik Salling Group og Coop til medierne og proklamerede, at de nu kun ville sælge økologiske bananer.
Årsagen var, at det var umuligt at skaffe konventionelt dyrkede bananer, der ikke blev sprøjtet med det sundhedsskadelige pesticid chlorpyrifos, der er mistænkt for bl.a. at skade hjernens udvikling hos børn. Og mens Coop har fastholdt kun at sælge de økologiske bananer, valgte Salling Group siden at genindføre sprøjtede bananer på hylderne - det var dog ikke noget, man gik i pressen med. Salling Group hævdede, at bananerne nu er fri for chlorpyrifos, men ville ikke fremlægge testresultaterne.
Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang
Danmarks største økologiske producent blev træt af at vente på, at politikerne fik vedtaget nogle klare rammer for den grønne omstilling i landbruget, og derfor gik man selv i gang med en gennemgribende omlægning, der skal fremtidssikre produktionen. Det bl.a. betyder meget mere skov på de dyrkede arealer, mindre jordbearbejdning, dyrkning af mere grønt og stop for dyrkning af samtlige lavbundsjorde.
Louise Køster trækker sig som forperson i Økologisk Landsforening
I slutningen af 2023 udgav Økologisk Landsforening med flere andre grønne organisationer rapporten 'Fra Foder til Føde II, som bl.a. viste vejen mod et 100 pct. økologisk landbrug med færre husdyr. Nogle medlemmer var dog så utilfredse med foreningens rolle og forløbet op til rapporten, at de meldte sig ud af foreningen. Kritikken fik forperson Louise Køster til at trække sig fra posten.
Visse pesticider er under mistanke for at øge risikoen for Parkinsons sygdom, men årsagssammenhængen har manglet. Et hold af tyske og slovenske forskere kom imidlertid med et bud på, hvordan en række pesticider, heriblandt det udbredte aktivstof glyphosat, som findes i Roundup, kan øge risikoen for den neurodegenerative sygdom; altså en forklaring på årsagen bag. Problemet starter faktisk i maven, mener de.
Freshland-konkursbo bliver genåbnet efter afsløringer i dokumentaren 'Den Sorte Svane'
Årets måske mest omtalte dokumentar - Den Sorte Svane - skabte også efterdønninger i fødevarebranchen. Advokat Nicolai Dyhrs rolle som kurator for konkursboet efter Freshlands konkurs i 2022 førte nemlig til, at boet blev genåbnet efter anmodning fra Gældsstyrelsen, som anmeldte krav for 15,5 mio. kr. i boet efter Freshland.
Nu kan du booke 'billet' til Økodag 2024
Økodag er en af de mest populære dagsarrangementer herhjemme, og artiklen om at få booket sin billet til dagen, tiltrak mange læsere. Det er kun 17,3 pct. af alle konventionelle køer, der bliver lukket ud på det grønne græs i sommerhalvåret, mens alle økologiske køer er garanteret en lang periode med adgang til grønne marker og blå himmel.
Det er gratis at deltage i Økodag, men for at sikre, at dagen bliver en god oplevelse for både køer, værterne og de mange gæster, er det blevet nødvendigt at gå ind på Økodag-kortet og tilmelde sig den gård, man gerne vil besøge.
Flere artikler fra samme sektion
Året der gik i Økologisk Landsforening
Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.
Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider
Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".
Glyphosat og 21 andre pesticider mistænkes for at øge risikoen for prostatakræft
Efter at have undersøgt anvendelsen af 295 forskellige pesticider og forekomsten af prostatakræft har amerikanske forskere fundet en statistisk sammenhæng mellem 22 pesticider og risikoen for at udvikle sygdommen, der hvert år koster over 1.300 danskere livet.