Annonce

Annonce

Louise Køster og Sten Dissing står på scenen og holder tale om 2022

Næstforperson Sten Dissing er konstitueret forperson i Økologisk Landsforening, efter at Louise Køster har trukket sig som konsekvens af rapporten 'Fra Foder til Føde II'. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Louise Køster trækker sig som forperson i Økologisk Landsforening

På et ekstraordinært bestyrelsesmøde søndag den 28. januar har Louise Køster valgt at fratræde som forperson for Økologisk Landsforening. Sten Dissing er konstitueret som forperson og Michael Kjerkegaard som næstforperson frem til generalforsamlingen 2. marts 2024.

Louise Køster vælger at trække sig fra bestyrelsen som konsekvens af den seneste tids kritik af utilstrækkelig involvering af foreningens demokratiske bagland i forbindelse med udgivelse af rapporten 'Fra Foder til Føde II'.

”Økologisk Landsforenings medvirken i rapporten 'Fra Foder Til Føde II' har skabt frustration og utryghed i baglandet. Processen omkring rapporten har ikke være god nok, og den mangelfulde proces og en del af indholdet i rapporten har kostet medlemmer. Jeg gik til valg på at samle det økologiske fællesskab på tværs af værdikæden, og det må jeg sande, at jeg ikke har kunnet," udtaler Louise Køster i en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening.

Hun fortsætter:

”Det er vigtigt, at Økologisk Landsforening står stærkt og samlet, så foreningen kan spille den rolle i omstillingen, som den har potentiale til, i en retning og en proces hvor alle, ikke mindst landmændene, er med. Derfor har jeg valgt at trække mig som forperson for Økologisk Landsforening.”

I november 2023 udgav Økologisk Landsforening sammen med otte andre grønne organisationer rapporten 'Fra Foder til Føde II'. Formålet med rapporten var at udarbejde et oplæg, som skulle få politikere i tale, skabe debat og sikre indflydelse op til Svarer-udvalgets anbefalinger til en CO2-afgift for landbruget. Økologisk Landsforening blev dog mødt med kritik fra baglandet i forbindelse med udgivelsen af rapporten, fordi den var udgivet uden tilstrækkelig forudgående intern debat, men også fordi den ikke indeholdt en analyse af de samfundsøkonomiske konsekvenser.

Næstforperson ønsker ikke at stille op

Louise Køster blev valgt som forperson for Økologisk Landsforening i marts 2022. Helle Borup Friberg, administrerende direktør i Økologisk Landsforening, takker Louise Køster for det store arbejde, hun har udført for foreningen de seneste knap to år:

"Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at Louise Køster fratræder før tid, men har samtidig stor respekt for den beslutning, hun har taget. Jeg vil gerne takke Louise for den store indsats og passion for økologien, hun har udvist. Ingen tvivl om, at Louise sætter sig et aftryk, i form af at hun har været med til at skabe begejstring for økologien som løsningsmodel på mange af de bæredygtighedskriser, vi står med i dag."

Foreningens medlemmer skal vælge en ny forperson på den kommende generalforsamling, som finder sted i Køge lørdag den 2. marts 2024. Frem til generalforsamlingen er Sten Dissing konstitueret forperson, og Michael Kjerkegaard fungerende næstforperson. Sten Dissing kandiderer ikke til posten som forperson.

Økologisk Landsforening oplyser, at den ikke har yderligere kommentarer til Louise Køsters fratrædelse og posten som forperson før efter generalforsamlingen den 2. marts 2024.

Flere artikler fra samme sektion

Plan er nu på plads for 70.000 ha urørt statsskov

Efter gennemgang af 343 høringssvar er forvaltningsplanen nu endelig på plads for 52 statsskove, hvor naturen i fremtiden skal være ”urørt”. Det betyder, at der kommer mere vand og lys i skovbundene – men der bliver også udlagt arealer til afgræsning med kvæg.

09-07-2024 4 minutter Biodiversitet,   Natur

Vi er nødt til at mindske vores kødforbrug, lyder opfordringen nu fra Verdensbanken

Selv hvis udledningerne fra andre sektorer end fødevaresektoren stopper, vil det næppe være nok til at overholde Paris-aftalen, fordi fødevareproduktionen og den animalske produktion ser ud til at vokse massivt de kommende årtier.

05-07-2024 6 minutter Klima,   Bæredygtighed

Glyphosat er nu fundet i mænds sæd og kobles til barnløshed

For første gang har forskere fundet glyphosat i sæden hos mænd. De fandt desuden en stærk sammenhæng mellem forekomsten af glyphosat og oxidativ stress, som skader både celler og dna.

05-07-2024 3 minutter Pesticider,   Forskning,   Udland