Annonce
Annonce
Professor Philippe Grandjean anbefaler folk at købe økologiske fødevarer, hvis de vil minimere risikoen for at indtage pesticider gennem kosten. Arkivfoto: Jacob Rosenvinge
Professor efter pesticidafsløringer: Køb økologisk
Professor Philippe Grandjean har selv tidligere dykket ned i data fra pesticidproducenter og fundet, at de modsagde producenternes påstande. Han roser sine svenske kolleger for at have lavet nye afsløringer af industriens mørklægning af studier.
Der er kun ét at gøre for forbrugerne, når de skal købe ind i supermarkedet og vil undgå rester af pesticider på maden: Vælg de økologiske varer. Det siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, efter at svenske forskere har afsløret, hvordan pesticidproducenter i flere år har tilbageholdt relevante studier for myndighederne, når pesticider skulle godkendes.
"Man kan spise økologisk og så bare håbe, at der ikke er sprøjtet på nabomarken. Det kan godt være, at myndighederne siger, at en godkendelse er sket efter reglerne, men hvis ikke alle relevante papirer er indsendt eller nærlæst, og der evt. er krævet indsigt i supplerende undersøgelser, er det meget svært at gennemskue, om alt er i orden. Derfor synes jeg, at mine svenske kolleger har gjort det rigtig godt her, for der er en svaghed i systemet," siger Philippe Grandjean til Økologisk Nu.
Han har selv tidligere lavet en lignende undersøgelse med de to forfattere fra Stockholms Universitet, som står bag de nye afsløringer. Den omhandlede godkendelsen af chlorpyrifos, som var blevet den mest udbredte insektgift i EU og USA. De analyserede urinprøver fra gravide danske kvinder og fandt chlorpyrifos-metabolitter - nedbrydningsprodukter fra midlet - selvom det var forbudt at bruge herhjemme. Det var dog tilladt i Sydeuropa og blev derfor brugt på frugt og grønt importeret til Danmark.
Han og de andre forskere var bekendte med amerikanske undersøgelser, som viste, at netop chlorpyrifos påvirkede hjernens udvikling hos børn, så de klarede sig dårligere i IQ-tests i skolealderen.
De skrev en artikel om det, men fra producenten lød det, at der ikke var noget at komme efter, fordi man havde lavet de relevante forsøg, som ikke viste nogen risiko. Grandjean og kollegerne valgte så at bruge offentlighedsloven til at få fat i de originale data og kunne da se, at data var fejltolket; de viste netop, at der var en sundhedsrisiko ved midlet.
Herefter skrev de en artikel til et videnskabeligt tidsskrift, og kort efter udgivelsen blev grænseværdien for midlet ændret til 0 - et de facto forbud.
"Jeg forestillede mig, at der måtte være nogle virkelig stærke dyreforsøg til at hævde, at det ikke var deres stof, som gav skader på børnene, men så viste det sig at være helt modsat: At det faktisk kunne give skader, og at man havde overset det. Så i en snes år har vi skullet trækkes med det stof. Det var chokerende. Jeg håber, at disse afsløringer vil medføre en skarpere kontrol," siger Philippe Grandjean.
Flere artikler fra samme sektion
Politisk chef i Økologisk Landsforening er udpeget til EU-gruppe for at hjælpe biodiversiteten
ØL's landbrugs- og fødevarepolitiske chef, Sybille Kyed, skal være med i en arbejdsgruppe i EU, der skal rådgive om, hvordan landbrugspolitikken kan indrettes anderledes for at hjælpe biodiversiteten.
Jysk kommune forbyder indkøb af turbokyllinger
Byrådet i Aarhus Kommune har netop vedtaget at stoppe indkøb af turbokyllinger. Forbuddet træder i kraft næste år og er det første af sin slags i en dansk storby.
Flere hundrede kontroller af landmænd afslører udbredte brud på pesticidregler
I 40 pct. af over 600 pesticidkontroller sidste år blev der fundet brud på reglerne. Minister varsler øget fokus på problemet.