Annonce
Annonce
Indtil nu har undersøgelser af glyphosats giftighed på sædceller kun været udført i laboratorier, og et nyt studie på området kan derfor styrke vores forståelse af glyphosats indvirkning på fertiliteten. Foto: Colourbox
Glyphosat er nu fundet i mænds sæd og kobles til barnløshed
For første gang har forskere fundet glyphosat i sæden hos mænd. De fandt desuden en stærk sammenhæng mellem forekomsten af glyphosat og oxidativt stress, som skader både celler og dna.
Et nyt studie har for første gang påvist tilstedeværelsen af glyphosat i menneskelig sæd. I studiet, der blev udført i Frankrig, undersøgte forskere 128 mænd i ufrivilligt barnløse par og fandt glyphosat i sæden hos 73 af mændene og i blodet hos 72 af dem.
Særligt bemærkelsesværdigt var det, at glyphosatniveauet i sæden var fire gange højere end i blodet, og at forekomsten af glyphosat viste en stærk sammenhæng med øget oxidativt stress, hvilket rejser alvorlige bekymringer om kemikaliets indvirkning på menneskets reproduktive sundhed.
Oxidativt stress er en ubalance mellem skadelige molekyler, kaldet frie radikaler, og kroppens evne til at neutralisere dem. Dette kan føre til skade på celler og dna, som kan overføres til fosteret. Forskerne påpeger, at oxidativ stress formentlig er en væsentlig mekanisme bag forekomsten af sygdomme som overvægt, kræft og epigenetiske effekter senere i barnets liv.
Anbefaler et forsigtighedsprincip
Det nye studie adskiller sig fra tidligere forskning ved at kombinere præcise målinger af både glyphosat og biomarkører for oxidativt stress i blod og sæd.
"Sammenfattende tyder vores resultater på en negativ indvirkning af glyphosat på menneskers reproduktive sundhed og muligvis på deres afkom. Et forsigtighedsprincip bør anvendes, når myndighederne diskuterer brugen af glyphosat og glyphosatbaserede produkter i Europa," skriver forskerne.
Eftersom der er tale om et observationsstudie, kan det kun vise en sammenhæng og ikke en årsagssammenhæng.
Tidligere forskning peger dog på, at glyphosat, som er verdens mest udbredte ukrudtsmiddel, kan have giftige effekter på reproduktionssystemet, hvilket er blevet demonstreret både i dyreforsøg og laboratorieundersøgelser. Ifølge en undersøgelse fra 2023 ser det netop ud til, at den skadelige virkning hovedsageligt skyldes øget oxidativt stress, som skader cellerne.
Hos mennesker er forskningen på området mere begrænset. Indtil nu har undersøgelser af glyphosats giftighed på sædceller kun været udført i laboratorier, og det nye studie kan derfor styrke vores forståelse af glyphosats indvirkning på fertiliteten, men der er behov for yderligere forskning på området, skriver forskerne.
Sædkvaliteten hos mænd i Vesten er faldet drastisk de seneste 50 år, og sidste år udkom et studie baseret på fem årtiers forskning, som fandt en "stærk sammenhæng" mellem mænds sædtal og eksponeringen for organofosfater og carbamat-baserede pesticider; jo højere eksponering desto lavere sædtal.
Flere artikler fra samme sektion
Det er ikke kun i luften: Også forurening af jord og vand fører til hjerte-karsygdomme, advarer forskere
Mere og mere forskning viser, at bl.a. pesticider og tungmetaller i vores jord og vand sandsynligvis bidrager til hjerte-karsygdomme, som er ansvarlige for millioner af menneskers død hvert år.
Ny analyse af lavere moms på frugt og grønt viser både fordele og ulemper
Det giver danskerne flere sunde leveår og mere luft i budgettet, hvis politikerne sænker momsen på frugt og grønt. Til gengæld er det dyrt på andre poster, viser en ny analyse fra Skatteministeriet.
Vi fælder mere skov nu, end da verdens lande for tre år siden aftalte at stoppe skovrydning
I 2021 indgik 140 nationer en aftale om at stoppe afskovning senest i 2030. Siden dengang er afskovningen steget, bl.a. som følge af landbrugsproduktion og minedrift. Trods stigningen er der dog enkelte succeshistorier.