Politik og udvikling
Forrige Side 1 af 104 (der er 1034 resultater) Næste
Det er ikke kun i luften: Også forurening af jord og vand fører til hjerte-karsygdomme, advarer forskere
Mere og mere forskning viser, at bl.a. pesticider og tungmetaller i vores jord og vand sandsynligvis bidrager til hjerte-karsygdomme, som er ansvarlige for millioner af menneskers død hvert år.
Ny analyse af lavere moms på frugt og grønt viser både fordele og ulemper
Det giver danskerne flere sunde leveår og mere luft i budgettet, hvis politikerne sænker momsen på frugt og grønt. Til gengæld er det dyrt på andre poster, viser en ny analyse fra Skatteministeriet.
Vi fælder mere skov nu, end da verdens lande for tre år siden aftalte at stoppe skovrydning
I 2021 indgik 140 nationer en aftale om at stoppe afskovning senest i 2030. Siden dengang er afskovningen steget, bl.a. som følge af landbrugsproduktion og minedrift. Trods stigningen er der dog enkelte succeshistorier.
Forskere overvåger 35 af klodens sundhedstegn, og 25 har nu ramt et hidtil uset niveau
Et internationalt forskerhold beskriver klodens nuværende sundhedstilstand som en "katastrofe" og er ikke i tvivl om, at vi nu befinder os i en "global nødsituation". Mens den globale temperatur stiger, øger vi de selvsamme aktiviteter, der er skyld i temperaturstigningen.
Hestebønnen kan blive et våben i kampen mod mikroplast
Planter kan optage mikro- og nanoplastik gennem deres rødder, og det er bekymrende, hvis det er planter, vi spiser. Nu foreslår forskere imidlertid, at vi ser anderledes på det og betragter planterne som et værn.
Det næststørste iltsvind nogensinde er en realitet i de indre danske farvande
Ekspert bag ny iltsvindsrapport betegner situationen som "en miljøkatastrofe". Danmarks Naturfredningsforening advarer mod at lempe på reduktionskravene til kvælstof fra landbruget.
Regenerativt landbrug skal fremmes, men vi mangler ikke en ny certificeringsordning
POLITISK KLUMME: Vi må på det kraftigste protestere, når der gentagne gange tales om, at der mangler en ensartet definition og global certificering af det regenerative jordbrug. Vi har det nemlig i forvejen med økologien.
Tror man, at "regenerative" landbrug altid er pesticidfri, må man tro om igen
De regenerative metoder har vundet indpas, så selv de største fødevareproducenter vil udbrede metoderne. Det er imidlertid uklart, hvad begrebet indebærer, for svarene er forskellige, alt efter hvem man spørger, og i flere tilfælde er syntetiske pesticider tilladt. Økologerne står med en udfordring, mener Økologisk Landsforening.
Her er ØL's næste skridt
POLITISK KLUMME: Forhandlingerne om den grønne trepartsaftale er i gang, og Økologisk Landsforening har adskillige input klar til politikerne. Det er flot, at man fik indgået en aftale, men den mangler ambitioner.
Pesticider øger risikoen for dødfødsel
Det kan øge risikoen for dødfødsel, hvis man i tiden omkring undfangelse bor under 500 meter fra et landbrug, der benytter visse pesticider. Det viser et amerikansk studie, hvori der også indgik pesticider, som er tilladt herhjemme.