Annonce
Annonce
»Alarmerende«: PFAS-stof er fundet i vin på tværs af Europa, og mængderne stiger støt
TFA, der bl.a. stammer fra pesticider, er fundet i vin fra flere europæiske lande - især i vin produceret efter 2010. "Vi indtager sandsynligvis betydeligt mere TFA gennem vores kost end tidligere antaget," siger miljøkemikeren bag studiet.

Indholdet af TFA i rødvin er steget markant de senere år, viser en ny stikprøvekontrol af vin fra 10 forskellige lande. Foto: Colourbox
Siden 2010 er der sket en signifikant stigning i forekomsten af evighedskemikaliet TFA i vin fra Europa. Det viser en ny stikprøvekontrol fra NGO'en Pesticide Action Network (PAN), som har testet 49 forskellige flasker vin fra 10 europæiske lande.
Vinene er produceret mellem 1974 og 2024, og prøverne viser, at der indtil 1988 slet ikke kunne måles rester af TFA, mens der i vin produceret mellem 1989 og 2010 kunne ses en beskeden forekomst på mellem 13 µg/L og 21 µg/L.
For dem produceret efter 2010 steg indholdet markant til et gennemsnit på 122 µg/L per flaske. Det højeste niveau var på 320 µg/l, hvilket er ca. 100 gange højere end den gennemsnitlige mængde af TFA, som PAN i en tidligere undersøgelse har målt i overflade- og drikkevand.
TFA blev fundet i såvel konventionel som økologisk vin, men indholdet var generelt højest i de konventionelle.
Hovedfund
- Undersøgelsen fandt en eksponentiel stigning i TFA-niveauer i vin siden 2010. TFA blev ikke påvist i vine fra før 1988, mens vine fra 2021-2024 viser gennemsnitlige niveauer på 122 µg/L med nogle på over 300 µg/L.
- Forekomst i hele Europa: Vine fra 10 EU-lande blev analyseret. Mens de gennemsnitlige TFA-niveauer varierede, viste vine fra alle lande niveauer af TFA, der var flere størrelsesordener højere end de allerede høje baggrundsniveauer i vand; østrigske vine var særligt påvirkede.
- Vine med højere niveauer af TFA indeholdt også et større antal og en større mængde syntetiske pesticidrester.
Helmut Burtscher-Schaden, der er miljøkemiker hos GLOBAL 2000 og initiativtager til undersøgelsen, beskriver resultaterne som "alarmerende på to måder": Det første er de høje koncentrationsniveauer, som peger på en massiv bioakkumulering af TFA i planter:
"Vi indtager sandsynligvis betydeligt mere TFA gennem vores kost end tidligere antaget," siger han i en pressemeddelelse fra PAN.
Endnu mere bekymrende er den kraftige stigning i forureningen siden 2010, mener han:
"Der er brug for hurtig handling for at stoppe yderligere udledning af TFA i miljøet."
"Et rødt flag"
Michael Müller, professor i farmaceutisk og medicinsk kemi ved det tyske Universität Freiburg, beskriver den kraftige ophobning af TFA i plantebaserede fødevarer som "et rødt flag, der kræver afgørende handling".
Han har - uafhængigt af PANs undersøgelse - observeret lignende tendenser i sine egne analyser af TFA i både ældre og nyere vine.
"Vores resultater viser tydeligt, at der er et presserende behov for øjeblikkelige foranstaltninger for at stoppe yderligere TFA-emissioner," siger han og fortsætter:
"I nyere vine, der er høstet efter 2020, har vi observeret en bred vifte af TFA-forurening, fra 20 til over 300 µg/l. De laveste niveauer blev fundet i økologisk producerede vine fra druer, der er dyrket på jord, som har været fri for kemiske input i årtier. Dette peger på PFAS-pesticider som en direkte eller indirekte medvirkende faktor, der kan være med til at forklare de høje TFA-niveauer, der er fundet i afgrøder."
TFA er en kortkædet PFAS, som bl.a. stammer fra trifluor-pesticider og kølemidler. Ifølge en tidligere rapport fra PAN indeholder over 10 pct. af de godkendte aktivstoffer i EU en PFAS-forbindelse, og herhjemme er PFAS-pesticiderne mere og mere populære i det konventionelle landbrug.
En undersøgelse fra 2017 udført på vegne af Europa-Kommissionen understøtter de nye resultater; den viste dengang en mediankoncentration på 50 µg/l med en topværdi på 120 µg/l i 27 europæiske vine.
Det tyder på, at TFA ophober sig
Hans Peter Arp, forsker ved Norwegian University of Science and Technology, som har forsket i forekomsten af TFA, og ikke var involveret i PAN-rapporten, siger, at selv om den nye forskning kun var en foreløbig screening, var resultaterne "forventede og chokerende":
"Overordnet set er de i overensstemmelse med, hvad det videnskabelige samfund ved om den alarmerende stigning af TFA i stort set alt, hvad vi kan måle," siger han til den britiske avis The Guardian og tilføjer:
"De giver også yderligere bevis for, at PFAS-pesticider kan være en vigtig kilde til TFA i landbrugsområder sammen med andre kilder som kølemidler og lægemidler.«
Salome Roynel, politisk direktør hos PAN Europe, mener, at fundene er et klart wake-up call for EU-politikerne: "Stoffer, der frigiver TFA til miljøet, skal fjernes fra markedet uden forsinkelse. Dette skal starte med et øjeblikkeligt forbud mod alle PFAS-pesticider - en direkte og let forebyggelig kilde til TFA-forurening - sammen med et forbud mod F-gasser."
Hun tilføjer: "I midten af maj skal EU's medlemsstater stemme om Kommissionens forslag om at forbyde PFAS-pesticidet flutolanil - en TFA-kilde. Vi håber, at de forstår, at dette er et afgørende øjeblik for fremtiden for vores vand, vores mad og i sidste ende vores sundhed, og at de stemmer for at støtte et forbud."
Rapportens forfattere foreslår konkret:
Et øjeblikkeligt forbud mod PFAS-pesticider og F-gasser;
Et omfattende overvågningsprogram for TFA i fødevarer;
En forsigtig lovgivningsmæssig tilgang, der anerkender de betydelige toksikologiske datamangler og potentielle risici for folkesundheden, herunder børn.
Flere pesticidrester blev fundet
Sideløbende med TFA-prøverne blev der også analyseret for pesticidrester i vinene. Her fandt man rester fra op mod otte pesticider og nedbrydningsprodukter i 94 pct. af de konventionelt dyrkede vine, og i alt blev der fundet 18 forskellige pesticider, heraf to PFAS-svampemidler.
Fire af de fem testede økologiske vine indeholdt ingen pesticider, men alle indeholdt TFA.
Generelt fulgtes indholdet af TFA ad med pesticiderne, så jo højere indhold af pesticidrester, desto større mængder TFA.
Et REACH-kompatibelt dyreforsøg har vist, at TFA kan forårsage alvorlige fosterskader hos kaniner, herunder misdannelser i både skelet og øjne. Øjenmisdannelser blev allerede i 1980’erne observeret hos rotter og mennesker i forbindelse med industriel produktion af langkædede PFAS-stoffer – men disse resultater blev dengang tilbageholdt af producenterne.
Som følge af de nye fund har EU’s kemikalieagentur foreslået, at TFA klassificeres som et stof, der formodes at være reproduktionstoksisk (kategori 1B). TFA-producenter har allerede selv foretaget en foreløbig klassificering i kategori 2, med advarslen: "Mistænkt for at skade det ufødte barn."
Flere artikler fra samme sektion
Økologisk bedrift er centrum i ny sag om byggeaffald i jorden
Flere tusinde ton jord er blevet læsset af på en mark i Nordsjælland. Hensigten var at gøre jorden mere dyrkbar, men siden har både borgere og myndigheder fundet affald i jorden.
Oksekød er uforeneligt med en bæredygtig kost, viser ny beregning fra DTU
Selv moderate mængder af oksekød i kosten overskrider de planetære grænser, viser et nyt studie fra DTU. Til gengæld kan andre typer kød godt indgå i en bæredygtig kost - bare ikke i for store mængder.
Økologien får et rygstød i ny politisk aftale
En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.