Annonce
Annonce
19 prøver af kilde- og mineralvand viste koncentrationer af TFA over grænseværdien i syv tilfælde. Foto: Colourbox
Det kommer fra pesticider og kølemidler: Evighedskemikaliet TFA er nu fundet i kildevand fra flere EU-lande
Fluorstoffet TFA, der er et restprodukt fra bl.a. pesticider og kølemidler, er fundet i kildevand rundt om i Europa, viser en ny undersøgelse. I flere tilfælde var koncentrationen over grænseværdien. Herhjemme har Geus netop fastslået, at flere lovlige pesticider kan danne TFA.
Flere kendte mærker af mineralvand indeholder målbare mængder af PFAS-stoffet TFA, der er et såkaldt evighedskemikalie, da det er næsten umuligt at nedbryde.
Fundene kommer fra organisationen Pesticide Action Network Europe (PAN), som har taget 19 prøver af kilde- og mineralvand, og har havde syv af prøverne TFA-koncentrationer, der oversteg EU's grænseværdi. Tre prøver lå under grænseværdien.
"Det er gået helt under radaren, og det er bekymrende, fordi vi drikker TFA," siger rapportens medforfatter Angeliki Lysimachou fra PAN til The Guardian.
"Det er meget mere udbredt, end vi troede."
Hun tilføjer, at man ikke kan bebrejde mineralvandsproducenterne, fordi problemet ikke er deres skyld.
I alt blev 12 mineralvandsprøver og to kildevandsprøver indsamlet og sendt til analyse. Derudover blev data fra yderligere fem prøver af mineral- og kildevand fra Tyskland, som tidligere var analyseret af Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND), inkluderet i rapporten.
Forurener dybereliggende kilder
Prøverne indgik i en bredere drikkevandskampagne, hvor det primære fokus egentlig var på postevand, men PAN også ønskede at inkludere prøver af mineral- og kildevand for at give et mere fuldstændigt billede af TFA-forureningen, herunder også i dybere vandreservoirer. Mineralvand stammer ofte fra dybe grundvandskilder, der generelt betragtes som beskyttede mod forurening, mens postevand kan være mere udsat for overfladeforurening.
Resultaterne blev fremlagt i en rapport i sommer, men PAN gjorde opmærksom på, at man ønskede at dobbelttjekke prøveresultaterne af mineral- og kildevandet, og derfor anonymiserede man mærkerne på vandet og kontaktede producenterne i mellemtiden, før man konkluderede noget endeligt. Resultaterne er nu blevet bekræftet og navnene på produkterne offentliggjort.
"I årevis er opfordringer fra europæiske vandforsyninger, forskere og miljøforkæmpere om et forsigtighedsprincip over for forurenende stoffer, der truer grundvandet, blevet ignoreret. Resultatet er, at vi nu står over for en TFA-forurening, som ifølge førende forskere er en trussel mod planetens grænser. De konsekvenser, vi står over for i dag, er alvorlige," siger Helmut Burtscher-Schaden, biokemiker ved miljøorganisationen Global 2000, i en pressemeddelelse fra PAN.
Fundene i postevand var i øvrigt endnu mere omfattende; her fandt man TFA i 34 ud af 36 prøver.
PAN opfordrer derfor til et forbud mod PFAS-pesticider, F-gasser og andre kemikalier, der kan danne TFA.
Ud over pesticider er TFA nemlig også et nedbrydningsprodukt fra bl.a. kølemidler, som oprindeligt var beregnet til at være en mere sikker erstatning for ældre drivhusgasser som CFC'er, der nedbrød ozonlaget.
Først i 2020 begyndte de danske myndigheder at screene grundvandet for TFA, og da blev det fundet i 219 ud af 247 analyserede indtag. I 212 tilfælde var koncentrationerne over grænseværdien.
Flere artikler fra samme sektion
Det vil koste op mod 15 billioner kroner, hvis vi vil fjerne giftige PFAS-stoffer fra miljøet
Et hold af internationale journalister og eksperter har beregnet, hvad det vil koste at fjerne de skadelige PFAS-stoffer, der bl.a. stammer fra pesticider, fra miljøet. Samtidig kæmper industrien imod et PFAS-forbud og bruger en taktik, som er kendt fra tobaksindustrien.
Kristian Andersen og hans køer blev gravet frem på et gammelt sort-hvid billede - her er, hvad han laver i dag
Museumsinspektører fra Det Grønne Museum fandt et flot billede fra økologiens spæde start i 1990, og så viste det sig, at hovedpersonen på billedet Kristian Andersen stadig er i fuld gang – men han er trådt ind i et nyt kapitel i hans egen økologiske historie.
Nu er tiden inde: Økologien skal på museum
Økologisk Landsforening og dansk økologi kommer nu på museum. Ikke fordi økologien er et stykke støvet forhistorie, der skal arkiveres og gemmes væk, men tværtimod fordi den har spillet – og stadig spiller – en historisk rolle i dansk landbrug og for danskernes valg af fødevarer.