Annonce

Annonce

En maskine kører og sprøjter en mark

Ved hjælp af laboratorieforsøg, der har strukket sig over en periode på ét år, har Geus påvist, at samtlige undersøgte trifluor-pesticider nedbrydes til TFA i jordprøver. De er dermed med al sandsynlighed en af årsagerne til TFA, som nu findes i grundvandet. Foto: Colourbox

Syv pesticider testet i dansk forsøg - alle blev nedbrudt til PFAS-type, som har forurenet grundvandet

De senere år har der været omfattende fund i grundvandet af PFAS-forbindelsen TFA. Myndighederne har derfor undersøgt syv pesticider for, om de kan danne TFA, og forsøg bekræfter, at de alle gør det. Nogle af dem har et "ikke uvæsentligt bidrag" til TFA i dansk grundvand.

De senere år har vist omfattende forurening med PFAS-stoffet trifluoreddikesyre (TFA) i grundvandet, og nu bekræfter forsøg, at flere pesticider brugt i det konventionelle landbrug meget vel kan være blandt synderne.

Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen.

Såkaldte trifluor-pesticider har været mistænkt for at blive nedbrudt til TFA, og derfor har Miljøstyrelsen bedt Geus om at undersøge syv pesticiders mulige rolle i forureningen. Ved hjælp af laboratorieforsøg, der har strukket sig over en periode på ét år, har Geus påvist, at samtlige undersøgte trifluor-pesticider nedbrydes til TFA i jordprøver fra tre forskellige økologiske landbrugsjorde.

"Med de nye resultater er vi ikke i tvivl om, at der også er et bidrag fra landbruget," siger Christian Nyrop Albers, seniorforsker ved Afdeling for Geokemi på Geus, i P1 Morgen.

Ved projektets start var kun to pesticider anerkendt som kilder til TFA, og de var altså ikke blandt de undersøgte i projektet. TFA mistænkes for at skade fertiliteten og fosterets udvikling.

"Vi bliver nødt til at sige: Stop det! PFAS kan ikke nedbrydes, så koncentrationen vil blive ved med at stige, og vi kan ikke rense det op. Hvis jeg var forsikringsselskab, ville jeg ikke forsikre staten Danmark, hvis vi fortsætter med at bruge de pesticider," siger lektor på Købehavns Universitet Xenia Trier, der er medlem af Miljøstyrelsens PFAS-ekspertgruppe, til Politiken.

Mængden af TFA varierer

Pesticiderne, eller mere præcist aktivstofferne, der indgår i pesticider, blev udvalgt på baggrund af solgte mængder i Danmark og er enten tidligere anvendt i Danmark eller anvendes aktuelt i Danmark. Pesticiderne trifluralin og fluazifop-P-butyl er ikke længere godkendt, mens de øvrige, fluazinam, tau-fluvalinat, diflufenican, fluopyram og mefentrifluconazol, alle er godkendt i dag.

Og de fem stoffer, der stadig er godkendte, bliver anvendt i stor stil på de danske marker: Information skriver, at to af dem - fluopyram og fluazinam - ifølge sprøjtejournalindberetningerne er steget fra 3.697 indberetninger i 2016 til 20.776 indberetninger i 2023.

Samtidig steg andelen af indberettede anvendelser af sprøjtemidler, der indeholder et af de syv aktivstoffer, fra 7,7 pct. i 2010 til 20 pct. i 2021 af alle indberetninger.

Lisbeth E. Knudsen, der er professor i toksikologi på Københavns Universitet, kalder det "virkelig skræmmende":

"Det er stoffer, der endnu ikke er velundersøgte, men som potentielt er farlige. Den eneste vej frem er at forbyde dem hurtigt," siger hun til Information.

Ikke alle testede aktivstoffer fører dog til lige store mængder TFA: For eksempel dannede fluopyram de største koncentrationer af TFA, mens tau-fluvalinat dannede de mindste. Hvor meget TFA, der forekommer og siver ned i vandet fra pløjelaget, afhænger også af jordtypen, dosering, afgrødetype og sprøjtetidspunkt.

Beregninger i rapporten indikerer samtidig, at anvendelse af flere af de undersøgte stoffer kan give anledning til et "ikke uvæsentligt bidrag af TFA" i dansk grundvand.

Rapporten fastslår også, at der ikke er nogen videnskabelig evidens for, at TFA kan forekomme naturligt - altså er dets tilstedeværelse udelukkende menneskets skyld. Industrimidler som f.eks. køle- og drivmidler kan også være kilder til TFA.

Stemmer med EU-fund

De nye fund er i overensstemmelse med en rapport fra EU's referencelaboratorium, der i 2017 fandt en tydelig geografisk sammenhæng mellem forekomsten af TFA og placeringen af konventionelle landbrug.

Det var først i 2020, at myndighederne begyndte at screene for TFA, og da viste det sig, at kemikaliet allerede var udbredt, eftersom det blev fundet i 219 ud af 247 analyserede indtag. I 212 tilfælde var koncentrationerne tilmed over grænseværdien.

Miljøstyrelsen skal nu vurdere nærmere, om resultaterne giver grundlag for at tage skridt til at begrænse eller tilbagekalde eksisterende godkendelser.  kan anvendes i regulatorisk sammenhæng, både i Danmark og EU, herunder hvorvidt der er grundlag for at tage skridt til at begrænse eller tilbagekalde eksisterende godkendelser.

Nedbrydes stort set ikke

TFA er en stærk syre, som er meget vandopløselig, bindes svagt til jord og stort set ikke nedbrydes. Det er, hvad man betegner som en ultrakortkædet PFAS-forbindelse med en enkelt flourholdig gruppe i modsætning til de langkædede og meget problematiske PFOS- og PFOA-stoffer.

De pesticider, der er mistænkt for at danne PFAS-forbindelser, er ellers populære blandt danske landmænd. Fra 2014 til 2021 er salget af pesticiderne steget hvert eneste år, så de udgjorde 5,4 pct. af det samlede salg af aktivstoffer i 2021.

Ifølge en rapport fra NGO'en Pesticide Action Network sidste år indeholder over 10 pct. af de godkendte aktivstoffer i EU en PFAS-forbindelse.

Flere artikler fra samme sektion

Videoer giver indblik i danske grises forhold: »Det er ikke den måde, vi skal behandle dyr på her i landet«

Ny TV 2-dokumentar giver et indblik i den konventionelle griseproduktion. Eksperter kritiserer forholdene, og Landbrug & Fødevarer erkender, at branchen ikke kan holde til, at de afslørede forhold kan finde sted.

11-12-2024 4 minutter Dyrevelfærd,   Grise

Landbrugsjord i usund stand er nu så udbredt, at det næsten kan dække hele Ruslands areal

Landbruget har maksimeret udbytterne på bekostning af jordens sundhed. Overdreven brug af næringsstoffer, skovfældning og tæring af ferskvandsressourcerne efterlader jorden i ringere stand. Man er nødt til at bruge regenerative og agro-økologiske metoder, hvis den negative spiral skal stoppes, lyder det i en ny FN-rapport.

06-12-2024 5 minutter Jordfrugtbarhed,   Regenerativt landbrug

Ved at undersøge over 1.000 pesticider har forskere fundet alvorlige skader på insekter

Selv når insekter eksponeres for pesticider i ikke-dødelige doser, kan de blive syge og have forringede overlevelsesevner. Problemet bliver værre i takt med global opvarmning, viser ny forskning, som fandt væsentlige negative effekter ved blot få graders øgede temperaturer.

05-12-2024 6 minutter Pesticider,   Forskning,   Biodiversitet