Annonce

Annonce

En mark bliver sprøjtet med pesticider

I begyndelsen af året fremsatte EU's kemikalieagentur, ECHA et forslag, der kan betyde forbud for mere end 10.000 PFAS-stoffer i EU - det gælder bare ikke PFAS i pesticider. Det smuthul vil Pesticide Action Network og Générations Futures have lukket. Foto: Colourbox

Hvert 10. aktivstof godkendt til pesticider er et PFAS

Ifølge en rapport fra NGO'en Pesticide Action Network er over 10 pct. af de godkendte aktivstoffer i EU PFAS. NGO'en har zoomet ind på Frankrig, hvor salget af PFAS-pesticider er eksploderet de senere år.

Evighedskemikalierne, der går under fællesbetegnelsen PFAS, er at finde i en lang række pesticider tilladt i EU. En rapport fra NGO'erne Pesticide Action Network (Pan) og Générations Futures viser, at 37 (12 pct.) af alle EU-godkendte aktivstoffer, der bruges i syntetiske pesticider, eller deres nedbrydningsprodukter kan defineres som et PFAS - altså et svært nedbrydeligt kemikalie.

NGO'erne har dykket ned i det franske pesticidforbrug, og her viser tallene, at salget af PFAS-pesticider er mere end tredoblet fra 2008 til 2021: Fra 700 ton til 2.332 ton.

"Det er chokerende, at PFAS med deres langvarige miljøpåvirkninger, med vilje sprøjtes ud på marker og ødevarer," siger Angeliki Lysimachou, forsknings- og politisk direktør for Pan Europe, i en pressemeddelelse.

"Brugen bør stoppe øjeblikkeligt, når man tager de identificerede risici i betragtning," tilføjer hun.

Også herhjemme er PFAS-pesticider blevet mere og mere populære i det konventionelle landbrug.

I oktober skrev Ingeniøren på baggrund af tal fra Miljøstyrelsen, at der i den senest opgjorte planperiode fra 1. august 2020 til 31. juli 2021 blev sprøjtet 117 ton PFAS-pesticider på de konventionelle marker, og siden 2014 er salget af PFAS-pesticider steget hvert eneste år.

Disse typer af pesticider udgør nu 15 pct. af landmændenes samlede pesticidforbrug, og to af de fem mest populære produkter indeholder PFAS.

Vil undtage PFAS i pesticider fra forbud

I begyndelsen af året fremsatte EU's kemikalieagentur, ECHA et forslag, der kan betyde forbud for mere end 10.000 PFAS-stoffer i EU - det gælder bare ikke PFAS i pesticider. Argumentet lyder, at disse i forvejen er reguleret under pesticidreguleringen. Et smuthul, som Pan og Générations Futures ønsker at få lukket.

"Det haster med et forbud mod denne kilde til PFAS-forurening. Disse pesticider burde inkluderes i den indskrænkelse af PFAS, som man nu er ved at forberede på EU-niveau. Det vil tage tid, så indtil da har vi hurtigst muligt brug for en bedre implementering af pesticidreguleringen. Vi foreslår, at man gør brug af forsigtighedsprincippet og forbyder alle PFAS-pesticider nu," siger Salomé Roynel, politisk chef ved Pan Europe.

Rapporten nævner bl.a., at ifølge pesticidreguleringen kan et middel ikke godkendes, hvis det kan have en hormonforstyrrende effekt, men kravet trådte først i kraft i 2018, så alle midler godkendt inden da er ikke ramt af det og kan derfor være på markedet i dag. Derudover ser man kun på et begrænset antal endokrine veje, når de hormonforstyrrende effekter skal vurderes, og derfor risikerer man at overse effekterne.

Rapporten advarer også om mulige cocktaileffekter fra de mange forskellige pesticider og PFAS-stoffer, som vi udsættes for dagligt.

"Målet er at stoppe med at eksponere mennesker og miljøet for de her evighedskemikalier. Der burde ikke være nogen undtagelse for pesticider," siger Pauline Cervan, toksikolog og projektleder for Générations Futures.

Flere artikler fra samme sektion

Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det

Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.

18-11-2024 5 minutter Klima,   Miljø,   Politik

Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«

Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.

18-11-2024 5 minutter Miljø,   Klima,   Politik

Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb

Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.

18-11-2024 4 minutter Miljø,   Klima