Annonce

Annonce

Elever ved frokostbuffeten

Folkeskoleeleverne skal være bedre rustede til at lave sund, klimavenlig mad og træffe informerede valg med hensyn til kostvaner. Foto: Jakob Brandt

Nu skal folkeskoleelever undervises i klimavenlig mad

De ældre elever i folkeskolerne skal nu undervises i de nye officielle kostråd, så de kan træffe reflekterede valg om sund kost og madens klimaaftryk.

De officielle kostråd, der blev relanceret sidste år rykker nu ind i klasselokalerne. Det sker, når det nye digitale undervisningsunivers 'Fra kostråd til madkultur' introduceres i landets ældre folkeskoleklasser i forbindelse med madkundskabstimerne, oplyser Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

"Det er helt afgørende, at vores børn og unge får grundlagt de sunde og klimavenlige vaner så tidligt som muligt. Derfor er jeg virkelig begejstret for den her form for undervisning, hvor vi gør det sjovt og nemt for de unge at lære at lave sund og klimavenlig mad, som samtidig smager forrygende," siger fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Han henviser til nye beregninger, der viser, at man kan reducere klimabelastningen fra sine madvaner med op mod 44 pct. ved at følge de officielle kostråd, der blev revideret sidste år for også at tage hensyn til klimaet.

Det digitale undervisningsmateriale

  • Undervisningsmaterialet har titlen 'Fra kostråd til madkultur' og indeholder et undervisningsforløb med teori, undervisningsfilm, opgaver, smagskørekort, læringsvideoer og video-tips fra populære influencere.
  • Undervisningsforløbet er målrettet grundskolens madkundskabsundervisning for 6.-klasserne.
  • Materialet tager udgangspunkt i De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima.
  • Undervisningsforløbet skal ruste børn og unge til at træffe reflekterede valg om kost og klima.
  • Materialet er udviklet i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Madkulturen og forlaget Gyldendal.
  • Undervisningsmaterialet er målrettet undervisere i madkundskab, som kan finde 'Fra kostråd til madkultur' på dette link: madkundskab.gyldendal.dk
    Kilde: Fødevareministeriet

"Det vil virkelig batte noget i regnskabet, hvis vi kan få alle med på vognen fra start," siger ministeren.

Det skal også være sjovt

Undervisningsmaterialet, der netop tager udgangspunkt i de officielle kostråd, er udviklet til forskellige klassetrin lige fra 5. klasse og op til 8. klasse.

Det indeholder bl.a. gode videotips fra influencere, et såkaldt smagskørekort, forskellige madopgaver, et undervisningsforløb med teori og et hygiejnekursus. Hensigten er bl.a. at ruste børn og unge til at træffe reflekterede valg om kost og klima og tilbyde både lærere og elever inspiration til nye tilgange til faget.

”Det er en vigtig samfundsopgave at støtte vores børn og unge i at leve et sundt liv og samtidig at tage aktiv del i en bæredygtig samfundsudvikling. Vi er derfor meget glade for at kunne samarbejde med Madkulturen og Fødevarestyrelsen om at udbrede de nye kostråd til børn og unge og på samme tid guide dem i retning af mere klimavenlige kostvaner,” siger forlagschef Mikael Pedersen fra Gyldendal, der sammen med Fødevarestyrelsen og Madkulturen har udviklet materialet.

Judith Kyst, direktør for Madkulturen, lægger også vægt på, at undervisningen lige så vel handler om at lave lækker og indbydende mad, uden at der skal løftes pegefingre.

"Vores mål er at skabe engagement og madglæde hos eleverne uden løftede pegefingre, og derfor skal eleverne bl.a. eksperimentere med tilberedningsteknikker og tilsmagning for at undersøge, hvordan man kan skabe stor velsmag, også med råvarer, eleverne måske ikke er så erfarne med," siger Judith Kyst.

Flere artikler fra samme sektion

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg

Økologisk Landsforening udsætter drøftelse af NGT-planter til 2025

Økologisk Landsforenings repræsentantskab havde egentlig vedtaget en holdning til NGT i økologien, men det har en afstemning på foreningens generalforsamling ændret på.

04-04-2024 3 minutter Økologisk Landsforening,   Planteavl,   GMO og NGT