Annonce

Annonce

Elever ved frokostbuffeten

Folkeskoleeleverne skal være bedre rustede til at lave sund, klimavenlig mad og træffe informerede valg med hensyn til kostvaner. Foto: Jakob Brandt

Nu skal folkeskoleelever undervises i klimavenlig mad

De ældre elever i folkeskolerne skal nu undervises i de nye officielle kostråd, så de kan træffe reflekterede valg om sund kost og madens klimaaftryk.

De officielle kostråd, der blev relanceret sidste år rykker nu ind i klasselokalerne. Det sker, når det nye digitale undervisningsunivers 'Fra kostråd til madkultur' introduceres i landets ældre folkeskoleklasser i forbindelse med madkundskabstimerne, oplyser Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

"Det er helt afgørende, at vores børn og unge får grundlagt de sunde og klimavenlige vaner så tidligt som muligt. Derfor er jeg virkelig begejstret for den her form for undervisning, hvor vi gør det sjovt og nemt for de unge at lære at lave sund og klimavenlig mad, som samtidig smager forrygende," siger fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Han henviser til nye beregninger, der viser, at man kan reducere klimabelastningen fra sine madvaner med op mod 44 pct. ved at følge de officielle kostråd, der blev revideret sidste år for også at tage hensyn til klimaet.

Det digitale undervisningsmateriale

  • Undervisningsmaterialet har titlen 'Fra kostråd til madkultur' og indeholder et undervisningsforløb med teori, undervisningsfilm, opgaver, smagskørekort, læringsvideoer og video-tips fra populære influencere.
  • Undervisningsforløbet er målrettet grundskolens madkundskabsundervisning for 6.-klasserne.
  • Materialet tager udgangspunkt i De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima.
  • Undervisningsforløbet skal ruste børn og unge til at træffe reflekterede valg om kost og klima.
  • Materialet er udviklet i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Madkulturen og forlaget Gyldendal.
  • Undervisningsmaterialet er målrettet undervisere i madkundskab, som kan finde 'Fra kostråd til madkultur' på dette link: madkundskab.gyldendal.dk
    Kilde: Fødevareministeriet

"Det vil virkelig batte noget i regnskabet, hvis vi kan få alle med på vognen fra start," siger ministeren.

Det skal også være sjovt

Undervisningsmaterialet, der netop tager udgangspunkt i de officielle kostråd, er udviklet til forskellige klassetrin lige fra 5. klasse og op til 8. klasse.

Det indeholder bl.a. gode videotips fra influencere, et såkaldt smagskørekort, forskellige madopgaver, et undervisningsforløb med teori og et hygiejnekursus. Hensigten er bl.a. at ruste børn og unge til at træffe reflekterede valg om kost og klima og tilbyde både lærere og elever inspiration til nye tilgange til faget.

”Det er en vigtig samfundsopgave at støtte vores børn og unge i at leve et sundt liv og samtidig at tage aktiv del i en bæredygtig samfundsudvikling. Vi er derfor meget glade for at kunne samarbejde med Madkulturen og Fødevarestyrelsen om at udbrede de nye kostråd til børn og unge og på samme tid guide dem i retning af mere klimavenlige kostvaner,” siger forlagschef Mikael Pedersen fra Gyldendal, der sammen med Fødevarestyrelsen og Madkulturen har udviklet materialet.

Judith Kyst, direktør for Madkulturen, lægger også vægt på, at undervisningen lige så vel handler om at lave lækker og indbydende mad, uden at der skal løftes pegefingre.

"Vores mål er at skabe engagement og madglæde hos eleverne uden løftede pegefingre, og derfor skal eleverne bl.a. eksperimentere med tilberedningsteknikker og tilsmagning for at undersøge, hvordan man kan skabe stor velsmag, også med råvarer, eleverne måske ikke er så erfarne med," siger Judith Kyst.

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed