Annonce

Annonce

Kunde med et bundt porrer i butik

Det er særligt rødt og forarbejdet kød, som man skal skære ned på, hvis man vil forebygge sygdomme og for tidlige dødsfald, viser undersøgelsen - men også mere frugt, grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn, nødder samt fisk og skaldyr vil gavne samfundsøkonomien, livskvaliteten og levetiden. Foto: Moment Studio

Følger alle danskere de nye klimakostråd, øger det leveårene og sparer samfundet for milliarder

Det vil spare samfundet op mod 38 mia. kr. årligt og forlænge livet for flere, hvis danskerne begynder at følge de nye klimavenlige kostråd med mere grønt og mindre kød.

Hvis danskerne begynder at følge de nye klimavenlige kostråd med mere grønt og mindre kød, vil det ikke kun modvirke 1.000 for tidlige dødsfald hvert år - det kan også spare samfundet op mod 12 mia. kr. i årlige sundhedsøkonomiske og arbejdsproduktive omkostninger. Ja, faktisk helt op mod 38 mia. kr. i bedste fald.

Det viser nye beregninger fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (Ifro) ved Københavns Universitet.

"Ved at skære ned på kødet og spise mere grønt får vi flere raske leveår sammen med vores nærmeste. Samtidig estimeres det at give ekstra 12 mia. kr. til samfundet, når vi skal håndtere færre af de livsstilssygdomme og helbredsproblemer, der følger med en usund kost. Jeg har ikke som sådan noget imod kød, men der er store gevinster for alle ved at skære ned på forbruget. Dertil kommer, at det er godt for klimaet, fordi det giver mindre udledning af drivhusgasser, så det er positivt hele vejen rundt," forklarer fødevareminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsens officielle kostråd

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Det er særligt rødt og forarbejdet kød, som man skal skære ned på, hvis man vil forebygge sygdomme og for tidlige dødsfald, viser undersøgelsen - men også mere frugt, grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn, nødder samt fisk og skaldyr vil gavne samfundsøkonomien, livskvaliteten og levetiden.

Nogle grupper er langt fra rådene

Gevinsten på 1.000 færre for tidlige dødsfald og 12 mia. kr., som ministeren henviser til, baserer sig på, at den gennemsnitlige dansker efterlever kostrådene. Følger samtlige danskere kostrådene til punkt og prikke, og man omregner den øgede livskvalitet til kroner og øre, vil det medføre en samfundsøkonomisk gevinst på hele 38 mia. kr. Beregningen er dog behæftet med usikkerheder.

"En gennemsnitsdansker spiser ca. 400 gram grønt om dagen, så det er inden for rimelighedens grænser, hvis de skal op på 600 gram. Men så er der ekstremgrupperne, der ligger langt væk fra kostrådene, både hvad angår kød, sukker og grønt. Hvis de skal ændre deres kost fra 0 til 600 gram grønt om dagen, er det svært at vide, hvad det betyder for deres indtag af andre fødevarer. Så det er for usikkert at beregne på deres sundhedsmæssige gevinster," siger professor Jørgen Dejgaard Jensen fra Ifro ifølge Politiken.

Gevinsterne kommer af færre omkostninger til sundhedsvæsenet, flere år på arbejdsmarkedet og værdien af øget livskvalitet. Det er især livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, type 2 diabetes, samt en række kræftformer, der opstår som følge af uhensigtsmæssige kostvaner.

Flere artikler fra samme sektion

USA: Næsten 40 pct. af testet babymad indeholder pesticidrester

Babymad med æbler, pærer, jordbær og blåbær havde de højeste rester af pesticider i en ny test. Organisationen bag undersøgelsen råder forældre til at købe økologiske produkter, hvis de vil undgå pesticidrester.

28-11-2023 3 minutter Pesticider,   Udland

Finanslov støtter grønt topmøde på Madens Folkemøde

Der er afsat en mio. kr. til et grønt topmøde ved Madens Folkemøde, hvor deltagerne skal diskutere, hvordan vi skaber en større mangfoldighed af frugt og grønt i dansk madkultur.

27-11-2023 2 minutter Events

Økologispecialet på skolerne er kommet dårligt fra start

Som noget nyt i år kan landsbrugseleverne for første gang vælge økologi som speciale på deres uddannelse. Men kun fire ud af de 15 danske landbrugsskoler udbyder økologispecialet til deres elever.

27-11-2023 5 minutter Uddannelse