Annonce
Annonce
EU-lande vil forbyde PFAS - bare ikke i pesticider
EU's kemikalieagentur begynder det indledende arbejde med et forslag om at forbyde over 10.000 PFAS-stoffer. Det indeholder dog flere undtagelser, og landene skal først tage stilling til et lovforslag om to år.

EU går i gang med at se på et forslag om at forbyde PFAS i en række produkter, men forbuddet gælder ikke for PFAS i pesticider. Foto: Colourbox
EU's kemikalieagentur, ECHA, har netop offentliggjort et forslag, der kan betyde forbud for mere end 10.000 PFAS-stoffer i EU. Forslaget kommer efter, at Danmark sammen med Tyskland, Holland, Norge og Sverige, sendte det til EU i midten af januar.
Landene vurderer, at ca. 4,4 mio. ton PFAS vil ende i miljøet de næste 30 år, hvis man ikke gør noget ved problemet. Flere industriprodukter vil imidlertid være undtaget fra et eventuelt forbud - heriblandt pesticider og biocider - og det vækker undren hos Danmarks Naturfredningsforening.
"Det er helt skævt, hvis Danmark kommer til at arbejde for en undtagelse for PFAS-stoffer i pesticider. Her er tale om en anvendelse, hvor man direkte sprøjter skadeligt kemi ud i miljøet – med risiko for forurening af natur, vandmiljø og drikkevand," siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse og henviser til studier fra udlandet, hvor forskere har fundet PFAS fra brugen af pesticider.
"Pesticider hvor der er påvist problemer med PFAS, bør forbydes ud fra et forsigtighedsprincip, indtil det er undersøgt nærmere, hvordan de påvirker natur og mennesker," siger Maria Reumert Gjerding, som mener, at Danmark bør gå foran og indføre et forbud med det samme, frem for at vente til EU har taget stilling til forslaget.
Udbredt forurening
PFAS-stofferne er blevet et udbredt problem i miljøet, fordi de er svære at nedbryde og derfor ophober sig i både miljøet, fødekæden og mennesker med sundhedsskadelige effekter til følge. Stofferne bruges i adskillige produkter som eksempelvis mobiltelefoner, vindmøller, kosmetik, solceller, medicinsk udstyr og outdoor-tøj.
Siden er de herhjemme fundet i bl.a. havskum, græsningskvæg samt økologiske æg, og myndighederne mistænker, at flere tusinde danske grunde kan være forurenet af stofferne.
"Forslaget indebærer, at så mange produkter som muligt skal være fri for PFAS, så vi får bremset udledningen til miljøet. Til mange anvendelser findes der allerede alternativer til PFAS på markedet, til andre skal der sættes skub i udviklingen af dem, og det arbejde håber vi på får en fremtrædende plads hos industrien," siger funktionsleder Grete Lottrup Lotus fra Miljøstyrelsen.
Overgangsperioden kan dog være lang: Hvis der findes alternativer til PFAS, har de berørte virksomheder halvandet år til at udfase stofferne og omstille produktionen, men hvis alternativerne først skal udvikles, kan overgangsfasen forlænges op til 13,5 år.
Nu går ECHA i gang med en høringsfase, som efterfølges af en evaluering og socioøkonomisk analyse, og afsluttes med at ECHA sender sit endelige forslag til EU-Kommissionen. Kommissionen udarbejder så et konkret lovforslag til EU-Parlamentet og Det Europæiske Råd, før landene skal stemme om det.
Flere artikler fra samme sektion
Organisationer indkaldte til stormøde: »Hvorfor skal det være så svært at forstå, at vi har behov for at beskytte vores grundvand?«
Sammen med en række andre organisationer stod Økologisk Landsforening bag en konference på Christiansborg for at diskutere, hvordan arealerne i de kommende grundvandsparker skal forvaltes. Der var kritik af den hidtidige vandbeskyttelse, og miljøministeren erkendte, at man har taget det rene vand for givet.
Bayer dømt til at betale 14,5 mia. kr. til kræftsyg landarbejder i Roundup-retssag
En jury har tilkendt den kræftsyge John Barnes en erstatning på næsten 15 mia. kr. i en sag mod Monsanto og Bayer om kræftfremkaldende virkninger af ukrudtsmidlet Roundup. Bayer afviser skyld og vil anke dommen.
2024 gav 152 rekordsættende vejrekstremer - 17 rekorder sat i Danmark
2024 bød på ikke færre end 152 rekordsættende vejrkatastrofer, bl.a. rekordvarme i flere byer, rekordstore mængder regn, den kraftigste orkan målt i en Florida-region og et rekordhøjt antal tyfoner i Filippinerne. Flere steder mistede landbruget store udbytter, hvilket medvirker til stigende fødevarepriser.