Annonce

Annonce

En mark bliver sprøjtet med pesticider

EU går i gang med at se på et forslag om at forbyde PFAS i en række produkter, men forbuddet gælder ikke for PFAS i pesticider. Foto: Colourbox

EU-lande vil forbyde PFAS - bare ikke i pesticider

EU's kemikalieagentur begynder det indledende arbejde med et forslag om at forbyde over 10.000 PFAS-stoffer. Det indeholder dog flere undtagelser, og landene skal først tage stilling til et lovforslag om to år.

EU's kemikalieagentur, ECHA, har netop offentliggjort et forslag, der kan betyde forbud for mere end 10.000 PFAS-stoffer i EU. Forslaget kommer efter, at Danmark sammen med Tyskland, Holland, Norge og Sverige, sendte det til EU i midten af januar.

Landene vurderer, at ca. 4,4 mio. ton PFAS vil ende i miljøet de næste 30 år, hvis man ikke gør noget ved problemet. Flere industriprodukter vil imidlertid være undtaget fra et eventuelt forbud - heriblandt pesticider og biocider - og det vækker undren hos Danmarks Naturfredningsforening.

"Det er helt skævt, hvis Danmark kommer til at arbejde for en undtagelse for PFAS-stoffer i pesticider. Her er tale om en anvendelse, hvor man direkte sprøjter skadeligt kemi ud i miljøet – med risiko for forurening af natur, vandmiljø og drikkevand," siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse og henviser til studier fra udlandet, hvor forskere har fundet PFAS fra brugen af pesticider.

"Pesticider hvor der er påvist problemer med PFAS, bør forbydes ud fra et forsigtighedsprincip, indtil det er undersøgt nærmere, hvordan de påvirker natur og mennesker," siger Maria Reumert Gjerding, som mener, at Danmark bør gå foran og indføre et forbud med det samme, frem for at vente til EU har taget stilling til forslaget.

Udbredt forurening

PFAS-stofferne er blevet et udbredt problem i miljøet, fordi de er svære at nedbryde og derfor ophober sig i både miljøet, fødekæden og mennesker med sundhedsskadelige effekter til følge. Stofferne bruges i adskillige produkter som eksempelvis mobiltelefoner, vindmøller, kosmetik, solceller, medicinsk udstyr og outdoor-tøj.

Siden er de herhjemme fundet i bl.a. havskum, græsningskvæg samt økologiske æg, og myndighederne mistænker, at flere tusinde danske grunde kan være forurenet af stofferne.

"Forslaget indebærer, at så mange produkter som muligt skal være fri for PFAS, så vi får bremset udledningen til miljøet. Til mange anvendelser findes der allerede alternativer til PFAS på markedet, til andre skal der sættes skub i udviklingen af dem, og det arbejde håber vi på får en fremtrædende plads hos industrien," siger funktionsleder Grete Lottrup Lotus fra Miljøstyrelsen.

Overgangsperioden kan dog være lang: Hvis der findes alternativer til PFAS, har de berørte virksomheder halvandet år til at udfase stofferne og omstille produktionen, men hvis alternativerne først skal udvikles, kan overgangsfasen forlænges op til 13,5 år.

Nu går ECHA i gang med en høringsfase, som efterfølges af en evaluering og socioøkonomisk analyse, og afsluttes med at ECHA sender sit endelige forslag til EU-Kommissionen. Kommissionen udarbejder så et konkret lovforslag til EU-Parlamentet og Det Europæiske Råd, før landene skal stemme om det.

Flere artikler fra samme sektion

EU's store naturgenopretningslov falder i 11. time

Aftalen var egentlig klappet og klar, men helt uventet har Ungarn trukket sin støtte til en af de største miljølovgivninger i EU's historie lige inden den formelle godkendelse.

22-03-2024 3 minutter Natur,   EU,   Politik

EU-Kommissionen vil lempe flere naturkrav til landbruget: Krav om småbiotoper forsvinder

Kravet om at dedikere fire pct. af landbrugsarealet til natur skal skrottes, foreslår EU-Kommissionen, der netop har fremlagt en række regellempelser for at imødekomme landbrugets protester.

18-03-2024 4 minutter Biodiversitet,   EU,   Politik

Danmark har opbrugt et års ressourcer 12 dage hurtigere end sidste år

Danmark rykker to pladser op på den globale liste over storforbrugere, så vi nu har det 13. højeste forbrug i verden målt per indbygger.

14-03-2024 5 minutter Forbrug,   Bæredygtighed