Annonce
Annonce
Deadline for drikkevandsbeskyttelse nærmer sig, og man er milevidt fra målet
Godt 3.000 boringsnære områder skal beskyttes mod pesticider inden 2023. To måneder før deadline var der indgået aftaler med lodsejere for 151 områder.

november var der kun indgået en aftale om beskyttelse i 151 områder, mens der var tilbud om frivillige aftaler i yderligere 682 områder. I 2.171 boringsnære beskyttelsesområder var der hverken givet et tilbud eller indgået en aftale. Foto: Colourbox
Kommunerne er langt fra målet om at beskytte landets 3.004 boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) mod landbrugets pesticider. Det på trods af at et bredt flertal i Folketinget i 2019 vedtog, at kommunerne senest 31. december 2022 skulle indgå lokale frivillige aftaler med de pågældende lodsejere om at beskytte drikkevandsboringerne mod pesticider.
Det skriver altinget.dk.
Mediet har fået aktindsigt i sagen, og de seneste tal fra 1. november - altså blot to måneder før deadline - viser, at der kun var indgået en aftale om beskyttelse i 151 områder, mens der var fremsat tilbud om frivillige aftaler i yderligere 682 områder. I 2.171 boringsnære beskyttelsesområder var der hverken givet et tilbud eller indgået en aftale.
I den politiske aftale lyder det også, at hvis ikke der er indgået frivillige aftaler ved udgangen af i år, vil der blive indført et nationalt forbud for at beskytte drikkevandsboringerne.
Carl-Emil Larsen, direktør i vandselskabernes brancheorganisation Danva, kalder det "pinligt", at man ikke er nået længere i processen, men mener alligevel ikke, at et nationalt forbud er rimeligt på nuværende tidspunkt, da han mener, at kommunerne har ageret for langsomt. Derfor bør landbruget få mere tid til at lave aftalerne.
Særligt økologer rammes økonomisk
Landbrug & Fødevarer (L&F) anmoder også om mere tid.
”Det store flertal af lodsejere er slet ikke blevet kontaktet om at lave en frivillig aftale. Derfor mener vi, at forudsætningerne for den her aftale er bristede. Derfor giver det ikke mening med et nationalt sprøjteforbud,” siger miljødirektør Anders Panum Jensen til altinget.dk.
I et fælles brev fra Danva, L&F og Danske Vandværker opfordrer organisationerne derfor til, at tidsrammen for den kommunale indsats forlænges med to år, samtidig med at kommunerne forpligtes til at beskytte de relevante arealer gennem aftaler eller udstedte påbud.
De opfordrer desuden til, at der gennem forhandlede aftaler eller påbud på kommunalt niveau sikres fuld erstatning for landmandens værditab, hvilket vil være vanskeligt at sikre ved et nationalt forbud. Særligt økologiske landbrug vil lide et værditab ved et nationalt forbud, da det vil forhindre opretholdelse af det økologiske arealtilskud på arealet.
Det samlede BNBO-areal i Danmark er 20.686,2 ha, og Kommunerne har vurderet, at i alt 3.004 BNBO-områder kræver beskyttelse, hvilket svarer til 53,6 pct. af BNBO-arealet. Der er samlet set indgået tinglyste aftaler på 736,9 ha inden for BNBO, oplyser Danmarks Naturfredningsforening.
Flere artikler fra samme sektion
Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider
Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.
Økologisk Landsforening har fået nyt forpersonskab
Bestyrelsen i Økologisk Landsforening har nu konstitueret sig. Den består af seks medlemmer, og en ny næstforperson.