Annonce

Annonce

Lea Wermelin indvier Bisonstien gennem Almindingen

Miljøminister Lea Wermelin (S) har tidligere kritiseret, at det går for langsomt for kommunerne med at få risikovurderet de boringsnære beskyttelsesområder, der er i risiko for at blive forurenet med pesticider. Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

L&F: Økologer med BNBO-arealer bør ikke misse erstatning

Sprøjteforbud på BNBO-arealer kan paradoksalt nok også få økonomiske konsekvenser for økologiske landmænd. Derfor opfordrer Landbrug & Fødevarer økologerne til at overveje frivillige aftaler med erstatning.

Økologiske landmænd bør overveje at indgå frivillige aftaler og modtage erstatning på lige fod med andre lodsejere, hvis de har arealer i boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).

Sådan lyder opfordringen fra Landbrug & Fødevarers Økologisektion i et nyhedsbrev, og det er ikke for tidligt at gøre sig de overvejelser, da 2022 er sidste år, hvor kommuner og vandværker kan indgå de frivillige aftaler med lodsejerne.

Aftalerne omhandler pesticidfri dyrkning på arealerne, og selvom økologerne af sig selv opfylder det krav, så kan det alligevel få økonomiske konsekvenser, hvilket er årsagen til, at økologerne også bør opnå erstatning.

Det har f.eks. omkostninger for økologerne, hvis sprøjteforbuddet er tinglyst, da det så ikke længere er muligt at søge økologisk arealtilskud. Derudover peger L&F på, at ejendomsværdien påvirkes af en sådan tinglysning, uafhængigt af om jorden aktuelt er økologisk dyrket.

BNBO - boringsnært beskyttelsesområde

  • Et BNBO er zonen omkring en vandværksboring, hvor grundvandsspejlet sænkes, når vandværket pumper grundvandet op. Det gør boringen særligt udsat for forurening fra f.eks. sprøjtemidler, gødning eller olie.
  • BNBO er et supplement til den eksisterende drikkevandsbeskyttelse.

Kilde: Naturstyrelsen.

Generelt forbud kan blive indført

Det er dog ikke kun de tinglyste aftaler, der kan have konsekvenser for økologitilskuddet. Hvis kommunerne ikke når målsætningen for frivillige aftaler inden årets udgang, kan der som lovkrav blive indført et generelt sprøjteforbud på alle BNBO-arealer.

Ifølge Landbrugsstyrelsen kan man på grund af EU-regler ikke få økologisk arealtilskud til et areal, hvor det i forvejen er forbudt at bruge pesticider på. Det gælder både ved servitutter og lovkrav, ligesom det i øvrigt er tilfældet med §3-naturbeskyttede arealer.

I tilfælde af et generelt forbud vil lodsejere modtage anden kompensation. Om man skal forsøge at lave en aftale i år, er ifølge L&F en individuel vurdering.

"Trods de overordnede aspekter vil det være en individuel vurdering, om man som økolog skal forsøge at komme med i en frivillig aftale eller påbud med erstatning i 2022. Det er vigtigt at holde sig for øje, at man taber muligheden for at tegne nye tilsagn om økologisk arealtilskud," skriver Landbrug & Fødevarers Økologisektion.

Flere artikler fra samme sektion

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

22-03-2024 3 minutter

Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd

Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.

21-03-2024 3 minutter

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark