Annonce
Annonce
De nye nordiske kostråd er klar over anbefaler ligesom andre officielle kostråd, at vi spiser flere bælgfrugter, mere grønt og mindre kød. Foto: Molly Grønberg
Nye nordiske kostråd: Spis primært plantebaseret
Den seneste udgave af de nye nordiske kostråd anbefaler en primært plantebaseret kost med et stort indhold af grøntsager, frugt, bær, bælgplanter, kartofler og fuldkorn. Den er også inde på forskellene på konventionel og økologisk dyrkning.
Efter fire års arbejde, som har involveret flere hundrede nordiske og internationale forskere, er den sjette udgave af de nordiske kostråd klar. Og har man fulgt fødevaredebatten om mindre kød og mere grønt er man næppe overrasket over, at de nye kostråd anbefaler en kost, der primært er plantebaseret, og at man skærer ned på rødt kød.
Rapporten tager nu både højde for sundheden samt miljø- og klimaomkostningerne i forbindelse med fødevareproduktionen og markerer i øvrigt den hidtil største opdatering i rapportens 40-årige historie.
Flere steder omtaler den forskellene på økologisk og konventionel produktion med udgangspunkt i studier. Bl.a. skriver forfatterne, at monokultur dyrket med brug af pesticider kan skade landskabet og den omkringværende biodiversitet, hvorimod økologi minimerer brugen af sprøjtemidler og gødning. Det er dog ikke muligt at omlægge al landbrug i verden til økologi, uden at vi skærer markant ned på vores indtag af animalske produkter, konkluderer rapporten med henvisning til de lavere udbytter i økologien:
'Den videnskabelige litteratur peger på, at de økologiske dyrkningsmetoder medfører en højere biodiversitet sammenlignet med den konventionelle produktion. På verdensplan er det kun muligt at omlægge landbruget til økologi, hvis det samtidig medfører et markant skifte i efterspørgslen på plantebaseret mad'.
Rune Blomhoff, projektleder for de nordiske næringsstofanbefalinger 2023 og professor på Oslo universitet, siger i en pressemeddelelse fra Nordisk Ministerråd, som udgiver rapporten:
"Rapporten giver os et videnskabeligt grundlag, som viser, at en sund kost ofte også er bæredygtig. Der skal skabes mange og store synergier mellem sundhed og miljø i den nødvendige omstilling af vores madforbrug."
Ifølge anbefalingerne bør vi spise flere bælgfrugter, indtage mindst 90 gram fuldkorn dagligt og spise mellem 500-800 gram grøntsager, frugt og bær. Derudover bør vi spise 300-450 gram fisk - heraf mindst 200 gram fed fisk - om ugen, og rapporten lægger vægt på, at fiskene bør komme fra 'bæredygtigt fiskeri' af hensyn til miljøet.
Erstat ikke rød kød med hvidt kød
Af sundhedsmæssige årsager anbefales det maksimalt at spise 350 gram rødt kød om ugen, mens mængden af forarbejdet, rødt kød bør være "så lav som muligt". Af miljømæssige årsager bør indtaget af rødt kød være væsentligt lavere end 350 gram, lyder det. Desuden understreges det, at man ikke bør erstatte det røde kød med hvidt kød såsom kylling.
"Denne rapport kommer til at hjælpe nordboerne med at spise sundt og miljøvenligt, fordi den er en vejledning til de nationale kostråd og dermed styrer menukortene på vores skoler, sygehuse og andre offentlige køkkener," siger Karen Ellemann, generalsekretær for Nordisk Ministerråd.
De nordiske næringsstofanbefalinger udgør det videnskabelige grundlag for de nationale næringsstofanbefalinger og fødevarebaserede kostråd i de nordiske og baltiske lande.
Det internationale samarbejde mellem landene har resulteret i fem tidligere rapporter med kostanbefalinger. Den første blev udgivet i 1980.
Det er i sidste ende landene selv, der tager stilling til, hvordan de vil anvende anbefalingerne, når de udarbejder deres nationale kostråd. Her kan de tage hensyn til nationale prioriteringer og lokale forhold.
Flere artikler fra samme sektion
Madprojekt tredobler økologien i kommunens køkkener uden at hæve budgettet
På bare 10 måneder er det lykkedes Kerteminde Kommunes køkkener at omlægge en stor del af indkøbene til økologi. Pengene til økologien er fundet ved at indføre flere bæredygtige fødevarer og mindske madspildet.
Randers Kommune modtager pris for skarp grøn indkøbspolitik
Øgede krav til bæredygtige indkøb har på et halvt år øget økologiandelen i Randers Kommunes fødevareindkøb fra 51 pct. til 63 pct.
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.