Northside-chef efter kødets comeback: Man kan ikke tvinge folk til forandringen

Det var ikke en fejl at indføre en plantebaseret menu, men måden det skete på, var en fejl, siger Northsides festivalchef Brian Nielsen, efter at festivalen har valgt at få kød tilbage på menuen. Processen har været dyre lærepenge, fortæller han.

12. november 2025
Læsetid: 7 minutter
Billede af en mad- og drikkebod
Northside har budt på velkendte festivalretter, selvom kødet har været fraværende på menuen i tre år - fra næste år vender kødet dog tilbage, men menuen vil stadig være domineret af planter, fortæller festivalchef Brian Nielsen. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Efter tre år med en kødfri menu meddelte Northside i sidste uge, at man genintroducerer kød og fisk på menuen fra næste år.

Det sker, i en erkendelse af at for mange var utilfredse, og festivalens egen undersøgelse har peget på, at der kan sælges flere billetter, hvis man får kødet tilbage på menuen.

Det fortæller festivalchef Brian Nielsen i et interview med Økologisk Nu.

"Vi tror, det er vigtigt at respektere, at folk selv skal finde deres vej til den plantebaserede menu i det tempo, som folk nu selv ønsker. Det er den erfaring, vi har gjort os, og det har ikke været billigt. Den store nationale diskussion, som vi så efter indførslen af den 'kødfrie' menu på Northside, havde heller ikke fundet sted, hvis det ikke spillede en rolle for folk," skriver han i en mail, da han har ønsket at svare på vores spørgsmål skriftligt frem for telefonisk.

Han henviser til en brugerundersøgelse, hvor man har spurgt både festivalgæster og potentielle gæster om deres præferencer, herunder om genindførslen af kød og fisk kan påvirke lysten til at deltage i festivalen. Her svarede 36 pct. af de potentielle publikummer "ja", og det er en svarrate, som man lytter til, for fraværet af kød har været dyre lærepenge for festivalen.

"Vores dybdegående analyser på området viser, at hver tredje potentielle gæst fravælger køb af billet, fordi vi ikke serverer kød og fisk i madboderne. Det vil ikke være økonomisk bæredygtigt i længden for vores festival, derfor reagerer vi, men vi frasiger os altså ikke den plantebaserede menu," skriver Brian Nielsen.

Festivalens analyse viste dog samtidig, at musikprogrammet ér den vigtigste faktor bag folks beslutning om at købe en billet - samme konklusion nåede en anden undersøgelse fra samarbejdspartneren Plantebaseret Videnscenter frem til.

Selvom vi som festival genindfører kød på menuen, så er vi stadigvæk med længder den festival med mindst klimabelastning i Danmark. Måske det var en noget større indsats værd at fokusere på dem, som ikke er.

— Brian Nielsen, festivalchef, Northside

Ud fra vores interview med jer i 2022 lød det, at beslutningen netop var baseret på tilbagemeldinger fra gæster samt stigende efterspørgsel fra artisterne. Så har I, eller har I ikke spurgt gæsterne, inden i traf valget?

"Beslutning blev truffet hen mod festivalen i 2022. I forbindelse med coronaen havde vi bedt folk om at holde på billetten i de par år, vi ikke kunne afvikle. Derfor blev rigtige mange sure, da vi offentliggjorde. at vi fremadrettet ville have en plantebaseret menu. Vi skulle have inddraget publikum, og det har vi erkendt var en fejl. Vi mener ikke indførslen af den plantebaserede menu har været en fejl, tværtimod; vi synes stadig, at det er rigtigt, det smager godt, og det er godt for miljøet. Vi vil blot ikke tvinge folk til noget, som de ikke bryder sig om. Vi forsøgte at sætte en retning, den har vi nu justeret på, og vi beholder altså stadig masser af plantebaseret mad på menuen."

Genintroduktionen af kød må betyde en væsentlig CO2-forhøjelse – hvad gør I for at kompensere for den øgede udledning i jeres jagt på klimaneutralitet?

"Det er faktisk ikke helt rigtigt: Kød og fisk fyldte i 2019 ca. 20 pct. af vores menu, og ikke 100 pct., så vi var allerede meget 'plantebaserede'' dengang. Men selvfølgelig betyder det noget, uden vi kan være nøjagtige lige nu - det skal vi kende sammensætningen af 2026-menuen for at kunne svare på. Vi vil til stadighed gøre en masse for at nedbringe vores CO2-aftryk i fremtiden. Vi er f.eks. stadig den eneste danske festival på 100 pct. grøn strøm, vi har investeret rigtigt mange penge i Northside-skoven syd for byen, hvor vi hjælper biodiversiteten, grundvandet og ikke mindst binder CO2 i stor skala, når skoven er fuldt udvokset."

I udsender beskeden, midt i en tid hvor EU lemper på klimamålsætningerne, flere europæiske virksomheder har skrevet under på en opfordring om, at EU skal lempe ESG-loven, USA træder ud af Parisaftalen 1. januar, en ny klimarapport viser, at Paris-aftalens mål er ude af rækkevidde – sender det ikke et meget uheldigt signal om verdens klimaindsats, når Nordens mest ambitiøse festival på det grønne nu også nedjusterer?

"Jo, det standpunkt kan man sagtens indtage, men vi skal først og fremmest have folk med, og vi er vel et bevis på, at man ikke kan 'tvinge' folk til forandringen, og det synes jeg f.eks., at Plantebaseret Videnscenter helt glemmer, når det udtaler sig, som det gør (læs 'Samarbejdspartner er uforstående over for Northsides beslutning om at genindføre kød', red.). Hvis festivalen ikke eksisterer på den lange bane, fordi folk er blevet sure pga. vores klimamæssige beslutning om menu-sammensætningen, så taber vi både platformen og mulighederne for at vise folk, at plantebaseret smager godt, og man sagtens kan arbejde på at reducere sin klimabelastning, selvom man har justeret på en madprofil. Branchen skal måske til at overveje, hvordan man italesætter og skaber forandringen, og dermed reduktionen af CO2 - det må ikke ende med 'operationen lykkedes, men patienten døde'. Selvom vi som festival genindfører kød på menuen, så er vi stadigvæk med længder den festival med mindst klimabelastning i Danmark. Måske det var en noget større indsats værd at fokusere på dem, som ikke er."

Hvilken betydning får det for jeres økologiprocent?

"Vi arbejder ikke i procenter længere. Vi er stadig fokuseret på at have så mange økologiske produkter på pladsen som muligt. Dog kigger vi på den miljømæssige belastning, så vi kan godt finde på at sælge et konventionelt produkt, hvis f.eks klimabelastningen på det økologiske produkt er for stort på grund af transporten af det til vores festival. Sagt på en anden måde, det skal give mening. Vi har altid sat en ære i at præsentere og servere økologiske produkter på festivalen, og det vil vi forsætte med, men det skal være bæredygtigt på alle måder."

I festivalens materiale til madboderne står der dog, at kravet er 100 pct. økologi, og at man kun i særlige tilfælde kan give en symbolsk dispensation; hvis varen ikke kan skaffes økologisk eller hvis økologien står i vejen for den ambitiøse plantebaserede målsætning. Foreholdt dette svarer Brian Nielsen:

"Vi ændrer intet med økologien. Men vi kommer til at være mere konsekvente i tilgangen ift. miljøbelastning af alle produkter. Er der økologiske produkter, som f.eks. hentes i udlandet, og dermed har et ekstraordinært CO2-forbrug pga. transporten til Danmark, og er der ikke et lokalt økologisk alternativ, så kan vi godt finde på at købe konventionelt."