Annonce
Annonce
Danskerne bør spise flere grøntsager, bælgfrugter, nødder og frø, frugt, fuldkornsprodukter og kartofler og skære ned på kødet - især rødt kød, lyder det fra DTU Fødevareinstituttet. Foto: Colourbox
Ny DTU-rapport råder danskerne til at skære ned på kødet
De officielle kostråd skal være mere bæredygtige, og DTU Fødevareinstituttet anbefaler derfor, at der spises mere grønt og skæres ned på kødet.
Danskerne kan snart se frem til nye officielle kostråd, og denne gang får klimaet en fremtrædende rolle i anbefalingerne.
En ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet, der skal danne fagligt grundlag for de kommende kostråd, konkluderer, at danskerne skal spise flere bælgfrugter, frø og mørkegrønne grønsager og skære ned på forbruget af kød - især rødt kød. Gevinsten vil være en mere sund og bæredygtig kost, lyder det.
”Mange danskeres kost lever ikke op til kostrådene. Lanceringen af nye kostråd, der inkluderer bæredygtighedsaspektet, byder således på en gylden mulighed for at hjælpe danskere til ikke bare at gøre noget godt for klimaet og miljøet, men i høj grad også for deres egen sundhed,” siger seniorforsker Anne Dahl Lassen fra DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.
Rapportens anbefaling
Spis mere af:
- Grøntsager, bælgfrugter, nødder og frø, frugt, fuldkornsprodukter og kartofler
Spis tilstrækkeligt/moderate mængder af:
- Fisk og skaldyr (vælg de mest bæredygtige varianter), mælk og mejeriprodukter, vegetabilske olier, fjekræ og æg
Begræns indtaget af:
- Rødt kød (særligt oksekød) og forarbejdet kød, slik, kage, chips, søde drikkevarer o.lign., salt, alkohol, ultra forarbejdede fødevarer
Forskerne bag rapporten understreger dog, at det ikke er nok bare at skære ned på kødet - man er nødt til at øge indtaget af de ernæringsmæssigt rigtige bælgfrugter, grønsager og nødder.
"Man får ikke nødvendigvis en sundere kost forærende ved at skære ned på kødet, hvis ikke kosten indeholder de rette fødevarer og næringsstoffer," forklarer seniorforsker Ellen Trolle fra DTU Fødevareinstituttet.
DTU's modelkost indeholder bl.a. 100 gram bælgfrugter dagligt, hvilket skal være med til at sikre kostens indhold af protein og andre næringsstoffer. Danskerne spiser kun ca. fem gram dagligt.
Nødder fylder også en del i modelkosten som kilde til protein, en række vitaminer og mineraler og sunde fedtstoffer. Derudover anbefaler DTU Fødevareinstituttet, at der bør være retningslinjer for at begrænse det totale kødindtag, særligt gældende rødt kød.
I rapporten forklarer forfatterne også nærmere om baggrunden for at ændre i kostrådene, så de bliver mere bæredygtige. De henviser til klodens ni planetære grænser eller grænseværdier, hvor ressourcerne for fire af grænserne er nedslidt i "alvorlig" eller "risikabel" grad. Det drejer sig om udledningen af drivhusgasser, kvælstof- og fosforbelastningen, arealanvendelsen og tabet af biodiversiteten. Alle fire områder, som fødevaresystemet har en mærkbar indflydelse på.
Rapporten indeholder også et afsnit om den økologiske produktion sat op imod den konventionelle. Den nævner, at ud fra den nuværende viden er der ingen forskel på klimabelastningen fra den økologiske og konventionelle produktion; den økologiske produktion vinder på fraværet af det klimatunge kunstgødning og et lavere energiforbrug per hektar, men taber til gengæld på et lavere udbytte.
I løbet af foråret søsætter fødevareminister Mogens Jensen (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) kampagnen 'Madglade klimatips', der skal give danskerne tip til nemt at gøre hverdagsmaden mere klimavenlig, mens de nye kostråd bliver lanceret i januar 2021.
"Vi vil gerne gøre det nemmere for danskerne selv at gøre noget for klimaet – og her betyder vores madvaner enormt meget. Rigtig mange danskere vil gerne spise mere bæredygtig, men det kan samtidig være svært at ændre gamle vaner. Derfor har vi lavet en række konkrete klimatips, der skal gøre det lettere at lave lækker og klimavenlig mad i en travl hverdag," siger Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.
Fødevareforbruget anslås at udgøre ca. 25 pct. af det samlede klimaaftryk per person i vestlige lande, og ifølge Miljø- og Fødevareministeriet mener 70 pct. af danskerne, at det er vigtigt at bekæmpe klimaforandringerne ved at gøre vores madvaner mere bæredygtige.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.