Annonce
Annonce
Professor og sektionsleder Lene Juul Pedersen (t.v.) og lektor Hanne Kongstad, begge ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus Universitet, ser på billedmaterialet fra Fødevarestyrelsen. Foto: TV 2
Videoer giver indblik i danske grises forhold: »Det er ikke den måde, vi skal behandle dyr på her i landet«
Ny TV 2-dokumentar giver et indblik i den konventionelle griseproduktion. Eksperter kritiserer forholdene, og Landbrug & Fødevarer erkender, at branchen ikke kan holde til, at de afslørede forhold kan finde sted.
Hvert år fødes der ca. 40 mio. grise i de danske stalde, og dermed producerer intet andet land i verden så mange grise per indbygger som Danmark. Branchen hævder selv, at dyrevelfærden er i top, men TV 2's nye dokumentar 'Hvem Passer Grisene?' giver et andet indblik i de konventionelle grises forhold.
Her rapporteres bl.a. om halte grise, grise med udskudt endetarm, ledbetændelse, brok, sår på skuldre, ben og haler.
TV 2 Dokumentar har fået aktindsigt i de kontroller, hvor Fødevarestyrelsen i 2022, 2023 og 2024 har givet sanktioner, og har dermed fået indsigt i 515 rapporter samt flere videoer og billeder, som kontrollanterne har taget på deres besøg.
I mere end halvdelen af de 515 rapporter, står det noteret, at grisene ikke har fået den rigtige - eller slet ingen - behandling for deres sygdomme og lidelser.
I knap 40 pct. af de 515 rapporter kan man se, at en eller flere syge grise må aflives under kontrolbesøget.
Kontrollanterne finder også en eller flere grise, der er halte på grund af eksempelvis lammede eller brækkede ben i knap 45 af rapporterne.
Opstår på grund af tilladte forhold
Søren Stig Andersen er jurist med speciale i dyrevelfærdsloven, og han bliver i dokumentaren forelagt materialet fra Fødevarestyrelsen.
"Dyrene kan ikke selv gøre de her regler gældende. Hvis der var mennesker involveret her, så ville de jo stå og klage og anlægge sager, og der ville køre domstolssager. Men når det kommer til dyrene, så er der ikke nogen, der på samme måde kan tale dyrenes sag," siger Søren Stig Andersen i dokumentaren.
Flere eksperter veterinærvidenskab siger også i dokumentaren, at en del af de sygdomme og lidelser, som grisene får i staldene, opstår på grund de produktionsforhold, vi tillader i Danmark. Loven gør det blandt andet muligt at fylde så mange grise i stierne, at de ikke alle kan ligge ned og sove, fordi de står så tæt.
"Det er simpelthen ikke en måde, hvor deres behov tilgodeses med så lidt plads, som lovgivningen nu siger, at det er O.K. Det behøver man heller ikke være forsker for at se," siger Hanne Kongsted, lektor på Institut for Veterinær- og husdyrvidenskab på Aarhus Universitet i dokumentaren.
"Alvorlige dyrevelfærdsproblemer"
TV 2 har også vist materialet til flere eksperter og bedt dem forholde sig til det. Ifølge Jan Tind Sørensen, som er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus Universitet, dokumenterer billederne og videoerne "alvorlige dyrevelfærdsproblemer":
"Det er blandt andet dyr, som ikke får den rette behandling, når de er syge, og som ikke har tørt og blødt leje. Det er ikke den måde, vi skal behandle dyr på her i landet."
Ifølge specialdyrlæge John Haugegaard kan den manglende behandling af syge dyr skyldes "staldblindhed" blandt besætningsejerne.
"Landmændene vænner sig simpelthen til at kigge på de her syge grise, fordi de går op og ned af dem hver dag, og så ender de med at acceptere ting, som ikke burde accepteres," siger han til tv2.dk.
Dokumentar sendes torsdag
Landbrug & Fødevarer kalder forholdene, der dokumenteres af TV 2, for "uacceptable":
"Det gør ondt at se de billeder, og vi tager dyb afstand fra det. Som branche kan vi ikke holde til, at det er muligt at dokumentere sådanne forhold," siger Christian Fink Hansen, sektordirektør for branchefællesskabet Gris i Landbrug & Fødevarer, til tv2.dk.
Det er ikke muligt ud fra kontrolrapporterne at se, hvor mange grise på hvert kontrolbesøg, som udløser sanktionerne. Der kan altså være tilfælde, hvor én syg eller skadet gris i en stor besætning udløser en sanktion, ligesom der kan være tilfælde, hvor sanktionerne udløses på baggrund af større problemer med flere grise.
Alle billeder og videoer i dokumentaren er fra konventionelle grisebesætninger i Danmark, oplyser TV 2. Under to pct. af de danske grise lever i økologiske- eller frilandsbesætninger.
Dokumentaren 'Hvem passer på grisene?' kan ses torsdag 12. december på TV 2 og TV 2 Play.
Flere artikler fra samme sektion
Landbrugsjord i usund stand er nu så udbredt, at det næsten kan dække hele Ruslands areal
Landbruget har maksimeret udbytterne på bekostning af jordens sundhed. Overdreven brug af næringsstoffer, skovfældning og tæring af ferskvandsressourcerne efterlader jorden i ringere stand. Man er nødt til at bruge regenerative og agro-økologiske metoder, hvis den negative spiral skal stoppes, lyder det i en ny FN-rapport.
Ved at undersøge over 1.000 pesticider har forskere fundet alvorlige skader på insekter
Selv når insekter eksponeres for pesticider i ikke-dødelige doser, kan de blive syge og have forringede overlevelsesevner. Problemet bliver værre i takt med global opvarmning, viser ny forskning, som fandt væsentlige negative effekter ved blot få graders øgede temperaturer.
Miljøstyrelsen har ignoreret overskridelser af pesticidforbrug
Landmænd har lavet tusindvis af indberetninger til Miljøstyrelsen om deres pesticidforbrug, og de viser et ulovligt højt forbrug, som kan true grundvandet. Miljøstyrelsen har intet gjort ved det.