Annonce

Annonce

En maskine kører og sprøjter en mark

Folk, som bor nær landbrug, der sprøjter med pesticider, får i højere grad visse kræftformer sammenlignet med folk, som bor i områder med lidt eller slet ingen landbrugsaktivitet. Foto: Colourbox

Bor du tæt på landbrug, der sprøjter, har du øget risiko for kræft, viser amerikansk forskning

Folk i landbrugsområder, hvor der sprøjtes med pesticider, har øget forekomst af flere typer kræft, viser et amerikansk befolkningsstudie. Flere af pesticiderne, der er undersøgt, bruges også i Danmark.

I 1993 begyndte amerikanske forskere i et nationalt studie at undersøge sammenhængen mellem pesticideksponering og sundhedsmæssige udfald blandt 89.000 landmænd og deres familier. Man ville se, om der var langsigtede sundhedsrisici ved at arbejde med pesticider og andre kemikalier.

Som årene forløb, fandt man en sammenhæng mellem pesticider og flere former for kræft hos landmændene.

Det har siden fået en gruppe forskere til at stille et opfølgende spørgsmål: Er der også en sammenhæng mellem bare det at bo i nærheden af et konventionelt landbrug, der sprøjter, og risikoen for at udvikle kræft?

Deres resultater er netop udgivet i tidsskriftet Frontiers in Cancer Control and Society, og de viser en signifikant sammenhæng mellem pesticidanvendelse i landbrugsområder og øget risiko for visse kræftformer.

I studiet analyserede forskerne sundhedsdata fra personer i 3.143 amerikanske amter samt anvendelsen af 69 forskellige pesticider. Herefter sammenlignede de tallene med områder, hvor der var lav eller ingen landbrugsaktivitet, og fandt signifikante sammenhænge med flere kræftformer, herunder non-Hodgkins lymfom, leukæmi, blærekræft, tyktarmskræft, lungekræft og bugspytkirtelkræft.

Det viser tilmed, at det at bo tæt på et landbrug, der sprøjter, øger risikoen for at udvikle non-Hodgkins lymfom markant mere, end hvis man ryger.

Flere af pesticiderne bruges også i Danmark

For at kontrollere for andre variabler, såsom rygning, socioøkonomisk status og landbrugsanvendelse, brugte forskerne generaliserede lineære modeller og en Bonferroni-korrektion for at sikre, at de statistiske resultater var robuste.

"Hver gang jeg handler i supermarkedet, tænker jeg på landmanden, der bidrog til at producere denne vare. Disse mennesker udsætter ofte sig selv for en risiko for min bekvemmelighed, og det spiller en rolle i min værdsættelse af produktet," siger medforfatter til studiet professor Isain Zapata og tilføjer:

"Det har helt sikkert påvirket, hvordan jeg har det, når den glemte tomat i køleskabet bliver dårlig, og jeg er nødt til at smide den ud."

Det skal dog understreges, at studiet blot har fundet et sammenfald, men at man ikke kan fastslå årsagen.

De 69 pesticider, som blev undersøgt i studiet, er langt fra alle tilladt at bruge i EU, men en del er dog; bl.a. bruges glyphosat, azoxystrobin, boscalid og pyraclostrobin alle i Danmark.

Det er også stadig muligt, at pesticider, som er forbudt i EU, findes på importerede fødevarer.

Fordi der typisk bruges flere pesticider på en bedrift, alt efter hvad man vil bekæmpe, vurderer forskerne, at det snarere er kombinationen af dem, der har en indvirkning på sundheden.

"I den virkelige verden er det usandsynligt, at folk kun bliver udsat for ét pesticid, men snarere for en cocktail af pesticider i deres område," siger Isain Zapata.

Flere artikler fra samme sektion

Pesticider øger risikoen for dødfødsel

Det kan øge risikoen for dødfødsel, hvis man i tiden omkring undfangelse bor under 500 meter fra et landbrug, der benytter visse pesticider. Det viser et amerikansk studie, hvori der også indgik pesticider, som er tilladt herhjemme.

17-09-2024 4 minutter Pesticider,   Forskning

Historisk: EU udnævner for første gang en kommissær for dyrevelfærd

Den nye kommissær for dyrevelfærd skal sørge for at modernisere reglerne for dyrevelfærd. World Animal Protection kalder det en "fantastisk god nyhed", efter at området har været "skammeligt underprioriteret".

17-09-2024 3 minutter Dyrevelfærd,   EU

Politisk chef i Økologisk Landsforening er udpeget til EU-gruppe for at hjælpe biodiversiteten

ØL's landbrugs- og fødevarepolitiske chef, Sybille Kyed, skal være med i en arbejdsgruppe i EU, der skal rådgive om, hvordan landbrugspolitikken kan indrettes anderledes for at hjælpe biodiversiteten.

13-09-2024 3 minutter EU,   Politik,   Natur,   Biodiversitet