Annonce

Annonce

frugter

I Danmark har brugen af chlorpyrifos ikke været tilladt siden 2006, mens det aldrig har været tilladt at anvende chlorpyrifos-methyl. Det betyder dog ikke, at vores fødevarer er fri for sprøjtegiftene. Foto: Colourbox

Forbudt pesticid fundet i gængse dagligvarer

Chlorpyrifos, der er forbudt i EU pga. dets sundhedsskadelige effekt, er fundet i gængse varer som krydderier, bananer, ris og mel, viser en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

For ca. en måned siden fik 21 frivillige det meget overraskende resultat fra deres urinprøver overleveret på Dansk Vegetarisk Forenings Plant Food Festival: Alle havde rester af pesticider i urinen, og samtlige havde rester af det sundhedsskadelige chlorpyrifos.

Det kan undre, da pesticidet har været forbudt i EU i flere år, men ser man på resultaterne i den seneste pesticidkontrolrapport fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen, viser de, at en række gængse dagligvarer importeret til Danmark indeholder chlorpyrifos - i ét tilfælde er produktet - tørret oregano - endda produceret i Tyskland, der jo som bekendt er et EU-land.

Andre fødevarer med chlorpyrifos er bl.a. knækkede hvedekerner, fuldkornsmel, ris, pærer, bananer og flere krydderier. Alle produceret i lande uden for EU.

I alt blev der fundet rester i 12 prøver, og med til historien hører, at der blev lavet over 1.800 prøver.

Chlorpyrifos bruges som insektmiddel og mistænkes for at skade hjerneudviklingen hos børn og fostre samt skade arveanlæggene. I 2019 vedtog EU-Kommissionen et forbud mod at bruge både chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, og året efter vedtog Kommissionen så et import fra tredjelande af frugt og grønt med rester af de pågældende pesticider.

I Danmark har brugen af chlorpyrifos ikke været tilladt siden 2006, mens det aldrig har været tilladt at anvende chlorpyrifos-methyl.

En opgørelse fra 2019 viste, at mandariner, appelsiner, grapefrugt, citroner, pomeloer, æbler, bananer, pærer, vindruer og chilifrugter er de fødevarer herhjemme, hvor man hyppigst fandt rester af chlorpyrifos.

Testen med de 21 frivillige blev foretaget af Dansk Vegetarisk Forening op til messen Plant Food Festival, og chlorpyrifos var det eneste pesticid, der forekom i alle prøver.

Flere artikler fra samme sektion

Danmark satte solidt aftryk på BioFach

Nürnberg-messen cementerede i år sin position som den vigtigste indgang til det europæiske økologimarked for de danske producenter.

23-02-2024 5 minutter Eksport

Grøn bank leverer bedste resultat nogensinde

Merkur Andelskasse overgår sine egne forventninger med flere længder og med et overskud på 54,4 mio. kr. leverer banken sit hidtil bedste årsresultat.

23-02-2024 4 minutter finansiering

Lidl forlænger momsfri kampagne til marts

En stor interesse og et markant øget salg får nu Lidl Danmark til at forlænge deres momsfri-kampagne på frisk frugt og grønt, mens Økologisk Landsforening øjner en ny åbning for differentieret moms på økologiske fødevarer.

22-02-2024 4 minutter Detailhandel