Annonce

Annonce

frugter

I Danmark har brugen af chlorpyrifos ikke været tilladt siden 2006, mens det aldrig har været tilladt at anvende chlorpyrifos-methyl. Det betyder dog ikke, at vores fødevarer er fri for sprøjtegiftene. Foto: Colourbox

Forbudt pesticid fundet i gængse dagligvarer

Chlorpyrifos, der er forbudt i EU pga. dets sundhedsskadelige effekt, er fundet i gængse varer som krydderier, bananer, ris og mel, viser en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

For ca. en måned siden fik 21 frivillige det meget overraskende resultat fra deres urinprøver overleveret på Dansk Vegetarisk Forenings Plant Food Festival: Alle havde rester af pesticider i urinen, og samtlige havde rester af det sundhedsskadelige chlorpyrifos.

Det kan undre, da pesticidet har været forbudt i EU i flere år, men ser man på resultaterne i den seneste pesticidkontrolrapport fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen, viser de, at en række gængse dagligvarer importeret til Danmark indeholder chlorpyrifos - i ét tilfælde er produktet - tørret oregano - endda produceret i Tyskland, der jo som bekendt er et EU-land.

Andre fødevarer med chlorpyrifos er bl.a. knækkede hvedekerner, fuldkornsmel, ris, pærer, bananer og flere krydderier. Alle produceret i lande uden for EU.

I alt blev der fundet rester i 12 prøver, og med til historien hører, at der blev lavet over 1.800 prøver.

Chlorpyrifos bruges som insektmiddel og mistænkes for at skade hjerneudviklingen hos børn og fostre samt skade arveanlæggene. I 2019 vedtog EU-Kommissionen et forbud mod at bruge både chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, og året efter vedtog Kommissionen så et import fra tredjelande af frugt og grønt med rester af de pågældende pesticider.

I Danmark har brugen af chlorpyrifos ikke været tilladt siden 2006, mens det aldrig har været tilladt at anvende chlorpyrifos-methyl.

En opgørelse fra 2019 viste, at mandariner, appelsiner, grapefrugt, citroner, pomeloer, æbler, bananer, pærer, vindruer og chilifrugter er de fødevarer herhjemme, hvor man hyppigst fandt rester af chlorpyrifos.

Testen med de 21 frivillige blev foretaget af Dansk Vegetarisk Forening op til messen Plant Food Festival, og chlorpyrifos var det eneste pesticid, der forekom i alle prøver.

Flere artikler fra samme sektion

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

08-07-2024 3 minutter Foodservice

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning