Annonce
Annonce
Landbruget - heriblandt kvæg - står for en stor del af udledningen af metangas. En drivhusgas, der har en kraftigere opvarmende effekt end CO2. Foto: Colourbox
Potent klimagas fra bl.a. landbruget kan sætte klimamål over styr, advarer klimapanel
Kødproduktionen er en af kilderne til de senere års rekordstigning i udledningen af metan. FN's klimapanel advarer om, at klimamål kan afhænge af, om vi får nedbragt udledningen af metan.
Udledningen af metangasser fra kød- og mejeriproduktionen samt olie- og gasudvindingen er blevet så stor, at det risikerer at sætte klimamålsætningen om at holde global opvarmning på et håndterbart niveau over styr.
Derfor ventes det, at FN's klimapanel, IPCC, vil rette fokus på den potente drivhusgas og understrege behovet for handling, når panelets næste store hovedrapport udkommer mandag - den sjette i rækken siden første udgivelse i 1988.
Det skriver den britiske avis The Guardian, der har interviewet Durwood Zaelke, der er præsident for Institute for Governance and Sustainable Development og hovedbedømmer for IPCC på rapporten, der både produceres og eftertjekkes af forskere før publicering.
Durwood Zaelke vurderer, at en reduktion i udledningen af metangasser formentlig er den eneste måde at afværge en temperaturstigning, der overskrider grænsen på 1,5 grader hvilket vil bryde en af Paris-aftalens målsætninger.
"En reduktion i metangas er den bedste mulighed for at sænke opvarmningen fra nu og frem til 2040. Vi er nødt til at se denne krise i øjnene," siger han til The Guardian.
Behov for global aftale
Han opfordrer derfor verdens regeringer, som den 31. oktober samles til klimatopmøde i Skotland, til at indgå en aftale om at få reduceret udledningen af metangasser markant og hurtigt. For mens metangasser også udledes fra den smeltende permafrost, som vi p.t. ikke kan afværge, er en reduktion i udledningen fra landbruget og industrien noget, som vi har værktøjerne til at nedbringe straks.
Koncentrationen af metangas er steget med over 250 pct. i forhold til niveauet før den industrielle revolution og var i 2020 på rekordhøje 1.875 ppb (partikler per milliard) - i høj grad pga. stigende udledning fra landbrug og energisektoren.
"Jeg forudser, at vi er nødt til at indgå en global metan-aftale," siger Durwood Zaelke.
Årsagen til, at en reduktion i metangasudledningen er så vigtig på den korte bane, skyldes, at drivhusgassen er ca. 28 gange mere opvarmende end CO2, men samtidig har en væsentligt kortere levetid i atmosfæren.
Dermed kan en reduktion i metangasudledningen hurtigere aflæses i de globale temperaturer, hvorimod der går længere tid, før samme effekt kan måles i en CO2-reduktion, da allerede udledt CO2 lever videre i flere år.
De senere år er koncentrationen af metan i atmosfæren steget kraftigt, og ca. 25 pct. af den menneskeskabte opvarmning skyldes nu metan, som bl.a. udledes fra køer, der danner gassen i vommen. Ifølge Det Internationale Energiagentur, IEA, er landbruget den næststørste udleder af metangas - kun overgået af vådområder - og udleder dermed mere end hele energisektoren.
IPCC's seneste hovedrapport udkom i 2014, og rapporterne anses som de mest autoritative på området, da de med bidrag fra hundredvis af forskere verden over samler op på den seneste forskning inden for klimaet.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.