Annonce
Annonce
Økologiekspert: Landmænd har flere muligheder for at nedbringe udledningen af metan
Udledningen af drivhusgassen metan kan sætte klimamål over styr, lyder advarslen forud for offentliggørelsen af den næste store klimarapport fra FN's klimapanel.

Landmænd kan bl.a. sørge for højkvalitetsfoder og hyppig udslusning af gylle fra staldene, hvis de vil nedbringe udledningen af metangasser fra produktionen. Foto: Arla/Creative Commons
Både landmanden selv og de politiske instanser har en række muligheder for at nedbringe landbrugets udslip af metangasser.
Det fortæller Julie Cherono Henriksen, der er landbrugsfaglig projektleder med speciale i klima og kvæg ved Økologisk Landsforening, efter at Durwood Zaelke, der er hovedbedømmer for FN's klimapanel, IPCC, har advaret om, at den rekordhøje udledning af metangas risikerer at sætte klimamålene over styr. Metan er godt 28 gange mere opvarmende end CO2 over en 20-årig periode, om end den har en kortere levetid i atmosfæren.
Selvom det som regel er CO2, der løber med opmærksomheden i klimadebatten, og koncentrationen af metangas i atmosfæren er steget med over 250 pct. efter den industrielle revolution, er det dog ikke sådan, at landbruget har glemt metangassen i sit klimafokus, forsikrer Julie Cherono Henriksen.
"Der er stadig rigtig meget fokus på metan fra landbruget – især for mælkeproducenterne, da størstedelen af metan kommer fra drøvtyggernes fordøjelse. Men en stor del kommer desuden fra gødningen – også fra svin. Så der kan indføres tiltag på bedriftsniveau ift. fodringen af kvæg og ved gødningshåndteringen," siger hun og nævner følgende virkemidler, som landmanden kan gå i gang med:
Højkvalitetsfoder – også grovfoderet øger fodereffektiviteten og reducerer spild (mere mælk for samme foder og samme metantab)
Sunde og holdbare dyr giver færre tomdage, dvs. færre dage uden mælk med samme metantab
Undgå for mange dyr i stalden – tilpas behov for kvier og køer med strategier som forlænget laktation, reduceret kælvningsalder og fokus på holdbarhed levealder
Fedt i foderrationen reducerer metantabet, men der er en begrænsning for, hvor meget fedt der kan fyldes i en økologisk ration pga. kravet om mindst 60 pct. grovfoder.
Hyppig udslusning af gylle fra staldene
Overdækkede gylletanke
Afgasning i biogasanlæg
Forsuring og nitrifikationshæmmere (dog ikke til økologer endnu).
"Men det er selvfølgelig mere komplekst end som så, for man skal huske at se den samlede udledning fra bedriften," siger Julie Cherono Henriksen og forklarer:
"Eksempelvis kan en øget fedtandel i foderrationen resultere i øget udledning fra den foderimport, der skal købes ind til bedriften. Så nogle tiltag er positive for en emissionskilde, men negativ for en anden. Derfor er vores bedriftsregnskab så vigtigt for at skabe overblik på den enkelte bedrift."
Bedste løsning er færre husdyr
Ser man på løsninger, der skal findes på nationalt og globalt niveau, vil den bedste løsning være at reducere antallet af husdyr og øge produktion af afgrøder til humankonsum, siger hun.
"Derudover er der områder i Danmark, som er bedre egnede til at producere husdyr, og andre hvor planteavl eller mere ekstensiv produktion er mest optimalt. Det er helt sikkert en mere fornuftig brug af det danske landbrugsareal kombineret med en omstilling til mere produktion af afgrøder til humankonsum, der vil gøre den største forskel, for vi kommer aldrig væk fra, at dyr udleder metan," forklarer hun.
Durwood Zaelkes advarsel om metangasudledningen kommer, i forbindelse med at IPCC mandag udgiver sin sjette hovedrapport - den seneste hovedrapport udkom i 2014 - om klimaforandringerne og fremtidsudsigten.
Han vurderer, at målsætningen om at holde den globale opvarming på maksimalt 1,5 grader i forhold til det førindustrielle niveau er stærkt truet af metangasser. En øjeblikkelig reduktion i udledningen vil ganske hurtigt kunne aflæses i atmosfæren, idet den metan, der allerede ér udledt, henfalder hurtigere end CO2.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.