Annonce
Annonce
Regeringen har været som en lus mellem to negle den seneste uge: Først fik den kritik fra fagforeninger og oppositionspolitikere - nu er det så de grønne organisationer, der er ude med riven. Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
Regeringens tilbagetog møder bred kritik og når udlandet
"Kujonagtigt" og "utilgiveligt", lyder det bl.a. fra Den Grønne Studenterbevægelse, efter at regeringen trækker forslaget om to ugentlige vegetardage i kantinerne tilbage. Historien har nået England.
Der gik under en uge, fra regeringen foreslog to vegetariske dage i statens kantiner, til den trak forslaget tilbage.
Det afføder nu kritik fra flere grønne organisationer, skriver dr.dk.
"Regeringen viser igen, at de ikke er den her opgave værdig. Det er kujonagtigt og utilgiveligt. Vi var glade for at se, at de ville gøre noget, men vi er også et sted, hvor Mette Frederiksen for længst har kvalt vores håb," siger Sussi Lillelund, talsperson for Den Grønne Studenterbevægelse, til dr.dk.
Hun påpeger, at hver gang en klimahandling trækkes tilbage, kommer der "ekstra renter på i vores klimaregnskab".
Michael Minter, programleder for tænketanken Concito, betegner mediernes omtale af forslaget som "ude af proportioner". Her blev forslaget omtalt som både "vegetarbombe", "salattvang" og "grøntsagsdiktatur". Han nævner samtidig, at forslaget ville give os gratis CO2-reduktioner, fordi det ikke behøver koste noget at udskifte kødet med grønsager.
John Nordbo, klimarådgiver i Care, havde håbet, at tiltaget kunne hjælpe med at inspirere danskerne til også at spise mere plantebaseret i hjemmet, så det fik en endnu større klimaeffekt end blot de to vegetarfrokoster i statens kantiner.
På den anden side møder regeringens holdningsskifte ros fra fagbevægelsen, der gerne ser, at sådanne beslutninger træffes lokalt i stedet for af staten.
"Respekt for at @regeringDK (regeringen, red.) lytter til lønmodtagerorganisationer og lader det være op til det lokale samarbejde ude på arbejdspladserne, hvordan vi understøtter grøn omstilling - også gennem den mad vi spiser," skriver Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation med 1,3 mio. medlemmer, på Twitter.
Omtales i udlandet
Regeringens kovending har også nået udlandet, hvor den britiske avis The Guardian dækker sagen under overskriften "'Pinligt': Danmark tvinges til u-vending i kødforbud i statslige kantiner".
Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk chef i Greenpeace Danmark, siger til The Guardian:
"Den (regeringen, red.) er nødt til at begynde at tale om elefanten i rummet; det faktum, at Danmark er verdens største kødproducent målt per capita med 28 pct. af de danske drivhusgasudledninger, der kommer fra produktionen af kød- og mejeriprodukter," siger hun.
Forslaget skulle hjælpe Danmark mod målet om en 70 pct's reduktion i udledningerne i 2030, men professor Katherine Richardson, medlem af Klimarådet og leder af Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet, tvivler dog på, at forslaget ville have haft en markant effekt på de danske drivhusgasudledninger, da en stor del af produktionen alligevel eksporteres.
Dr.dk har forgæves forsøgt at få en udtalelse fra finansminister Nicolai Wammen (S). Partiets klimaordfører Anne Paulin siger dog til The Guardian, at partiet stadig ønsker, at folk spiser mindre kød, og at det nye forslag - hvor det vil være op til de enkelte kantiner at beslutte, om der skal serveres vegetarisk - er mere "pragmatisk".
Flere artikler fra samme sektion
Året der gik i Økologisk Landsforening
Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.
Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024
Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.
Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider
Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".