Annonce
Annonce
Regeringen vil lade den enkelte kantine selv bestemme, hvorvidt der skal serveres kød dagligt.
Økologer ærgrer sig over, at regeringen trækker vegetarforslag tilbage
Regeringen har efter dialog med fagforeninger trukket sit forslag om to ugentlige vegetardage i statens kantiner tilbage. Økologisk Landsforening bakkede ellers op om det.
Der er ærgrelse i Økologisk Landsforening, efter at regeringen har trukket forslaget om to ugentlige vegetardage i statslige kantiner tilbage.
"Man kan kun beklage, at det har skabt så stærk en reaktion, at regeringen føler sig nødsaget til at trække kravet om to vegetariske dage tilbage," siger Sybille Kyed, der er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening.
Regeringens tilbagetog sker efter dialog med fagforeningerne, og den vil nu lade det være op til de enkelte kantiner at bestemme, om der skal kød på menuen dagligt eller ej. Også forslaget om maksimalt at servere okse- eller lammekød én gang ugentligt, skal være op til den enkelte kantine.
"Efter en god dialog med en række lønmodtagerorganisationer har regeringen besluttet, at det ligesom i dag skal være op til den enkelte statslige arbejdsplads, hvor ofte der serveres vegetarisk mad i de statslige kantiner. Det bliver således op til den enkelte statslige arbejdsplads at bestemme, om man ønsker at have vegetardage eller ej. Vi synes, det er en god ide, at statens kantiner serverer mere bæredygtig mad, men vi har lyttet til medarbejdernes ønske om, at det er ikke noget, der skal besluttes fra centralt hold," siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.
Regeringen vil ikke oplyse, hvilke organisationer der er tale om.
Dansk Vegetarisk Forening har været inde på, at regeringen i stedet kunne have foreslået et plantebaseret alternativ i kantinerne hver dag, og selvom Sybille Kyed gerne ser, at der dagligt er et plantebaseret tilbud, mener hun, at det havde sendt det forkerte signal, hvis regeringen havde lagt op til, at det vegetariske skulle være "et alternativ".
"Det havde helt klart givet mindre debat, hvis regeringen havde sagt, at der skulle være et vegetarisk alternativ hver dag. Problemet er bare, at så signalerer man, at det er det husdyrbaserede, der er hovedsporet med det plantebaserede som et smalt alternativ. Det er virkeligheden det modsatte signal, man bør sende: At det er det vegetariske, der skal fylde på tallerkenen, og så skal kødet være et supplement," siger Sybille Kyed og understreger, at der uanset hvad bør være et mættende vegetarisk tilbud dagligt i offentlige kantiner.
Foreslår at hæve økologikravet
En anden mulighed for at nedbringe kødforbruget i kantinerne kunne være at stille højere krav til økologiprocenten end de 60, som regeringen har foreslået, mener Sybille Kyed:
"Skal man have plads til mere økologi inden for det samme budget, vil det automatisk gøre det mere plantebaseret, og når køkkenerne generelt skal servere mere økologisk, vil udbuddet af økologisk kød også være mindre."
Hvis kantinerne fx skal være 70 procents økologiske, kan de så ikke bare købe 70 pct. grønt og 30 pct. konventionelt kød?
"Al praksis med de hidtidige omlægninger viser, at det fører til mindre kød. Der sker også en efteruddannelse af personalet, hvor der i den økologiske omlægning lægges vægt på at indkøbe mere bæredygtigt," siger hun.
Kravet om at servere okse- eller lammekød maksimalt én dag om ugen bakkede foreningen dog ikke op om, og derfor ser den heller ikke noget problem i, at netop dét forslag blev trukket tilbage.
Sybille Kyed argumenterer med, at drøvtyggere kan yde naturpleje og udnytte arealer, som alligevel ikke kan dyrkes, hvorimod foder til dyr som fjerkræ og svin optager arealer, som ellers kunne være brugt til at producere mad til mennesker på. Hun så gerne, at regeringen i stedet foreslog, at det kød, der serveres, kommer fra økologiske dyr.
"Så er resultatet, at vi skaber et grundlag for et landbrug med en helt anden balance mellem husdyr og planteproduktion, og det er jo dét, der er målet med at stille krav," tilføjer hun.
Regeringens forslag var en del af en et udspil til en ny og grønnere indkøbsstrategi for staten.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.