Annonce

Annonce

Regeringen og dens støttepartier er blevet enige om at afsætte 20 mio. kr. over fire år til en særpulje for plantebaserede fødevarer i Fonden for Økologisk Landbrug.

Partier afsætter millioner til plantebaseret økologi

Plantebaserede fødevarer skal blive en styrkeposition for Danmark i fremtiden, mener regeringen og dens støttepartier, som derfor afsætter millioner til økologiske plantebaserede produkter.

Regeringen og dens støttepartier afsætter 20 mio. kr. over fire år til at støtte projekter om økologiske, plantebaserede fødevarer. Ambitionen er at gøre Danmark verdensførende på området, forklarer fødevareminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse.

"Hvis Danmark skal indtage en plads som plantebaseret frontløber, er vi nødt til at skabe gode rammer for den plantebaserede fødevareproduktion. De penge, vi nu afsætter, skal hjælpe driftige landmænd med at udvikle, producere og sælge de bedste plantebaserede, økologiske fødevarer," siger fødevareminister Rasmus Prehn og tilføjer:

"Danmark er helt i front på det økologiske område, og det kan vi udnytte til at udvikle de plantebaserede fødevarer. Samspillet er med til at sikre, at der ud over klima også leveres på andre vigtige bæredygtighedsparametre og samfundsgoder."

De 20 mio. kr. udmøntes i en særpulje i Fonden for Økologisk Landbrug (ØL). Det er hensigten, at puljen skal støtte projekter, som styrker dyrkningen af eksempelvis plantebaserede fødevarer, vidensgrundlaget om ernæringen eller eksporten af de plantebaserede fødevarer.

"Det er en glædelig nyhed. Og særdeles relevant at koble udviklingen af det plantebaserede tæt samme. med økologiens rivende udvikling," siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, og fortsætter:

"Oveni er det en stærk mulighed for at understøtte arbejdet i Plantebaseret Videncenter, som ØL etablerede sammen med Dansk Vegetarisk Forening sidste år."

Søren Egge Rasmussen, landbrugs- og fødevareordfører for Enhedslisten, fortæller, at kosten skal omlægges til at være mere plantebaseret for at modvirke klimaforandringerne.

"Der bliver nu mulighed for at støtte økologiske plantebaserede projekter og sætte mere fart på de fremskridt, som allerede sker via Plantebaseret Videnscenter. Jeg tror, de økologiske landmænd er klar til at dyrke ærter til de måltider, hvor proteiner fra andet end kød kommer til at fylde langt mere i fremtiden," siger han.

Carl Valentin, SF's fødevareordfører, kalder initiativet "virkelig stort", og uddyber:

"Plantebaseret økologisk kost er godt for klimaet, miljøet, naturen, biodiversiteten og dyrene, og jeg er så stolt af, at det endelig går den vej."

Han tilføjer, at det ikke bliver sidste gang, at SF vil arbejde for bevillinger til plantebaserede produkter.

Radikale Venstre understreger også, at de 20 mio. kr. kun er begyndelsen.

"Vi vil samtidig ikke lægge skjul på, at vores ambitioner er endnu højere, og at det vil være et centralt krav fra os i de kommende landbrugsforhandlinger, at der investeres massivt i plantebaserede fødevarer. Det her er kun begyndelsen," siger partiets landbrugsordfører, Zenia Stampe.

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed