Annonce

Annonce

Portrætfoto af Mai Villadsen

Mai Villadsen, politisk ordfører i Enhedslisten, forventer, at partiets klimaudspil vil skabe flere grønne job. Partiet vil samtidig afsætte penge til jobrotation, så landmænd og andre i branchen kan blive hjulpet med at finde nye job. Foto: Lizette Kabré/PR

Parti vil halvere antallet af grise og køer i Danmark

For at vi kan nå klimamålet for 2030, er vi nødt til at halvere antallet af køer og grise i dansk landbrug, lyder det fra Enhedslisten i et nyt klimaudspil.

Enhedslisten ser ingen anden udvej end at halvere antallet af kvæg og grise i det danske landbrug frem mod 2030 for at sikre den grønne omstilling i samfundet:

"Hvis vi skal sikre en bæredygtig fødevareproduktion af høj kvalitet, er det nødvendigt med en omstilling. Både af hensyn til landbrugets fremtid, men selvfølgelig også af hensyn til klodens fremtid," understregede Peder Hvelplund, der bl.a. er grøn ordstillingsordfører for Enhedslisten, da partiet tirsdag fremlagde sit klimaudspil.

I 2030 vil det danske landbrug stå for næsten halvdelen af Danmarks CO2-udledning ifølge en fremskrivning fra Energistyrelsen. Heraf udleder grise- og kvægproduktionen over 80 pct. af denne CO2.

”De, der udleder mest, skal bidrage mest til reduktionerne," pointerede Peder Hvelplund.

Penge til jobrotation

Enhedslisten foreslår derfor at oprette en landbrugsfond på 37 mia. kr. Pengene i fonden skal bruges til at opkøbe konkursramte landbrug og sikre, at udenlandske kapitalfonde ikke opkøber danske landbrug, når landmanden træder tilbage på pension. Derudover skal landbruget også pålægges en høj CO2-afgift, mener partiet.

”Hvis vi skal levere konkrete reduktioner, så bliver vi nødt til at adressere det, der af mange opfattes som det svære spørgsmål: Altså spørgsmålet omkring den animalske produktion i Danmark. Det kommer man ikke udenom som et klimaansvarligt parti, og det er det, vi kommer med vores bud på her,” forklarede Peder Hvelplund videre.

Ydermere skal fonden tilbyde kompensation til landmænd, der ønsker at nedlægge deres grise- eller kvægproduktion. Partiet vil blandt andet afsætte 2,6 mia. kr. til jobrotation, så landmænd og øvrige medarbejdere i landbruget kan blive hjulpet videre i nye job.

Venstre: "Meget skidt" forslag

Partiet ønsker ligeledes at afsøge mulighederne for at omlægge landbrugsstøtten i en retning, der tilgodeser planteproduktioner og omlægning af jord fremfor grise- og kvægproduktionen samt dyrkningen af foder hertil.

Udover etableringen af den nye landbrugsfond foreslår Enhedslisten, at der ikke gives rabat til Aalborg Portland og andre store virksomheder ift. CO2-afgifter, samt at der stoppes for salg af nye fossilbiler i 2025.

I en kommentar til tv2.dk giver Radikale Venstre sin opbakning til Enhedslistens hensigt om at reducere den animalske produktion i Danmark, selvom partiet i stedet så for sig, at det var en grøn skat på landbruget, der skulle løse udfordringen.

Venstre kalder derimod forslaget "meget skidt". Partiets fødevareordfører Erling Bonnesen frygter, at planen vil skubbe produktionen til udlandet, hvor der produceres med et højere klimaaftryk end i Danmark. 

Det er Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, dog uenig i.

"Det er ganske enkelt ikke rigtigt. Når man laver en gradvis omstilling af landbruget fra animalsk produktion til mere grøn produktion, kommer der flere grønne arbejdspladser, og det er dem, som vi gerne vil investere i," siger hun til tv2.dk.

Flere artikler fra samme sektion

Året der gik i Økologisk Landsforening

Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.

26-12-2024 7 minutter Klumme,   Politik,   Økologisk Landsforening

Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024

Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.

25-12-2024 6 minutter Pesticider,   Økologisk Landsforening

Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider

Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".

20-12-2024 3 minutter Skovbrug og juletræer,   Pesticider,   PFAS