Annonce

Annonce

Signatur-ansatte holder økologiske sølv-spisemærker oppe i et telt

Det Økologiske Spisemærke har eksisteret i snart 15 år og er at finde i over 3.400 professionelle køkkener landet over. Foto: Joshua Gross

Organisationer går sammen for at redde Det Økologiske Spisemærke

Flere organisationer opfordrer nu kraftigt regeringen til at finde en ny og langsigtet finansiering af Det Økologiske Spisemærke, når den på torsdag præsenterer sin strategi for økologi for forligskredsen.

Flere organisationer undrer sig over, at regeringen vil fjerne Det Økologiske Spisemærke, når den samtidig har et mål om at fordoble økologien frem mod 2030 og om få dage vil præsentere en økologistrategi.

Spisemærket har været drevet af midler på finansloven, men alle midler er nu fjernet i den finanslov, som netop er blevet aftalt mellem 11 af Folketingets 12 partier.

Det hænger slet ikke sammen, mener Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer, Forbrugerrådet Tænk, Kost og Ernæringsforbundet og Horesta, som alle undrer sig over, at det er sket uden nogen form for dialog med branchen.

"Vi troede, alle var enige om, at landbruget skal blive mere grønt. Og vi ved, at det bl.a. kræver, at der produceres mere mad direkte til mennesker. Men det er en forudsætning, at vi alle får nye madvaner. Og det er lige præcis det, spisemærkerne kan. De baner vejen for flere grønne proteiner på tallerkenen, fordi vi lærer at spise dem på vores arbejdspladser, daginstitutioner, efterskoler, hoteller, restauranter m.fl. Derfor er regeringens beslutning uforståelig. Den skaber kun tvivl om, hvorvidt regeringen reelt ønsker et grønnere landbrug, der kan producere og afsætte til fremtidens grønne tallerkner," siger Louise Køster, forperson for Økologisk Landsforening.

Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer, forstår heller ikke fravalget af det ellers så populære mærke:

”Det Økologiske Spisemærke har været en vigtig drivkraft i den bæredygtige omstilling af offentlige køkkener og en vigtig hjælp til forbrugere og erhvervsliv, der gerne vil vælge økologisk, når de er ude at spise. Det har bidraget til grøn omstilling i praksis for små midler. Det er på den baggrund meget svært at forstå, at man fravælger mærket," siger Kirsten Lund Jensen.

Turistbranchen: Det tiltrækker turister

Hos Horesta, brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, finder man også regeringens beslutning uforståelig. Miljøchef Mikal Holt Jensen siger, at spisemærket har været og er "helt centralt" for at fremme økologi for hoteller, kantiner og spisesteder.

”Det indgår i miljømærker som Green Key og i de offentlige udbudsaftaler for hotel og konferencer, og som har øget efterspørgslen på økologiske produkter i hele Danmark. Mærket bruges også af VisitDenmark til at tiltrække gastroturister og understøtter fortællingen om Danmark som en grøn og bæredygtig destination. Stadigt flere virksomheder søger om mærkningen og øger dermed økologiforbruget. Derfor er det uforståeligt, at regeringen nu de facto nedlægger spisemærket,” siger han.

Over 3.400 professionelle køkkener har nu spisemærket i enten guld, sølv eller bronze, siden mærket blev stiftet i 2009. En undersøgelse fra 2022 viste, at køkkener, som har fået tildelt spisemærket, efterfølgende sænker deres madspild, laver mere klimavenlig mad, og personalets arbejdsglæde er øget.

"Det Økologiske Spisemærke betyder uendeligt meget for arbejdsglæden og den faglige stolthed i rigtig mange køkkener, hvor de ernæringsprofessionelles ambitioner for den grønne omstilling er høje. Det vil klæde regeringen af matche de ambitioner. For når der serveres grøn og planterig mad på arbejdspladsen eller i børnehaven, øger det sundheden, giver inspiration og øget madmod hos os alle. Og så skal man ikke glemme, hvad hele ordningen gør for at løfte dyrevelfærden," siger Michael Allerup Nielsen, næstformand for Kost og Ernæringsforbundet.

Kopieret i udlandet

Alene i år har 180 nye køkkener fået mærket, og 300 rykkede et niveau op. Ordningen er tilmed kopieret i udlandet i Norge, Frankrig, Holland og senest Tyskland. Storbritannien har desuden udtrykt interesse for at implementere et lignende mærke.

Organisationerne advarer om, at forsvinder spisemærket, kan det føre til faldende efterspørgsel på økologi, og det kan få konsekvenser for eksempelvis grundvandet, hvis der bliver lagt tilbage til konventionel drift.

"Ordningen med Det Økologiske Spisemærke er vigtig, fordi den giver forbrugerne mulighed for at træffe et mere bæredygtigt valg og bygger bro fra en grønnere produktion til forbrugernes tallerken. Ordningen bidrager dermed til øget økologisk produktion, hvilket giver lavere priser og gavner den grønne omstilling," siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Flere artikler fra samme sektion

Danske Regioner råber op: Forureningen af vores drikkevand har nået et kritisk punkt

Forureningen af drikkevandet med pesticider og andre giftstoffer er nu så omfattende, at den udgør et ressourceproblem, advarer Danske Regioner, som også peger på, at vi bruger mere drikkevand, end der dannes.

27-02-2024 3 minutter Drikkevand,   Miljø,   Pesticider

Kødproducent stiller op som forperson i Økologisk Landsforening

Der bliver ikke kampvalg om posten som forperson i Økologisk Landsforening, da blot en enkelt kandidat har meldt sig inden deadline. Louise Køster trak sig fra posten tidligere på måneden.

26-02-2024 4 minutter Økologisk Landsforening

Vores fødevaresystem er så ubæredygtigt, at det efterlader os med en ubetalt regning på 70 billioner kr.

Nutidens landbrug koster mere, end det skaber i værdi og bidrager både til klimaforandringer og overvægt. Men der er en anden vej, som gør landbruget til både en klimagevinst og en bedre forretning, viser en rapport om det globale fødevaresystem. Spørgsmålet er, om politikerne tør tage tyren ved hornene.

21-02-2024 11 minutter Bæredygtighed,   Klima,   Biodiversitet