Annonce

Annonce

Organisationer går sammen for at redde Det Økologiske Spisemærke

Flere organisationer opfordrer nu kraftigt regeringen til at finde en ny og langsigtet finansiering af Det Økologiske Spisemærke, når den på torsdag præsenterer sin strategi for økologi for forligskredsen.

28. november 2023
Læsetid: 5 minutter
Signatur-ansatte holder økologiske sølv-spisemærker oppe i et telt

Det Økologiske Spisemærke har eksisteret i snart 15 år og er at finde i over 3.400 professionelle køkkener landet over. Foto: Joshua Gross

Flere organisationer undrer sig over, at regeringen vil fjerne Det Økologiske Spisemærke, når den samtidig har et mål om at fordoble økologien frem mod 2030 og om få dage vil præsentere en økologistrategi.

Spisemærket har været drevet af midler på finansloven, men alle midler er nu fjernet i den finanslov, som netop er blevet aftalt mellem 11 af Folketingets 12 partier.

Det hænger slet ikke sammen, mener Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer, Forbrugerrådet Tænk, Kost og Ernæringsforbundet og Horesta, som alle undrer sig over, at det er sket uden nogen form for dialog med branchen.

"Vi troede, alle var enige om, at landbruget skal blive mere grønt. Og vi ved, at det bl.a. kræver, at der produceres mere mad direkte til mennesker. Men det er en forudsætning, at vi alle får nye madvaner. Og det er lige præcis det, spisemærkerne kan. De baner vejen for flere grønne proteiner på tallerkenen, fordi vi lærer at spise dem på vores arbejdspladser, daginstitutioner, efterskoler, hoteller, restauranter m.fl. Derfor er regeringens beslutning uforståelig. Den skaber kun tvivl om, hvorvidt regeringen reelt ønsker et grønnere landbrug, der kan producere og afsætte til fremtidens grønne tallerkner," siger Louise Køster, forperson for Økologisk Landsforening.

Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer, forstår heller ikke fravalget af det ellers så populære mærke:

”Det Økologiske Spisemærke har været en vigtig drivkraft i den bæredygtige omstilling af offentlige køkkener og en vigtig hjælp til forbrugere og erhvervsliv, der gerne vil vælge økologisk, når de er ude at spise. Det har bidraget til grøn omstilling i praksis for små midler. Det er på den baggrund meget svært at forstå, at man fravælger mærket," siger Kirsten Lund Jensen.

Turistbranchen: Det tiltrækker turister

Hos Horesta, brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, finder man også regeringens beslutning uforståelig. Miljøchef Mikal Holt Jensen siger, at spisemærket har været og er "helt centralt" for at fremme økologi for hoteller, kantiner og spisesteder.

”Det indgår i miljømærker som Green Key og i de offentlige udbudsaftaler for hotel og konferencer, og som har øget efterspørgslen på økologiske produkter i hele Danmark. Mærket bruges også af VisitDenmark til at tiltrække gastroturister og understøtter fortællingen om Danmark som en grøn og bæredygtig destination. Stadigt flere virksomheder søger om mærkningen og øger dermed økologiforbruget. Derfor er det uforståeligt, at regeringen nu de facto nedlægger spisemærket,” siger han.

Over 3.400 professionelle køkkener har nu spisemærket i enten guld, sølv eller bronze, siden mærket blev stiftet i 2009. En undersøgelse fra 2022 viste, at køkkener, som har fået tildelt spisemærket, efterfølgende sænker deres madspild, laver mere klimavenlig mad, og personalets arbejdsglæde er øget.

"Det Økologiske Spisemærke betyder uendeligt meget for arbejdsglæden og den faglige stolthed i rigtig mange køkkener, hvor de ernæringsprofessionelles ambitioner for den grønne omstilling er høje. Det vil klæde regeringen af matche de ambitioner. For når der serveres grøn og planterig mad på arbejdspladsen eller i børnehaven, øger det sundheden, giver inspiration og øget madmod hos os alle. Og så skal man ikke glemme, hvad hele ordningen gør for at løfte dyrevelfærden," siger Michael Allerup Nielsen, næstformand for Kost og Ernæringsforbundet.

Kopieret i udlandet

Alene i år har 180 nye køkkener fået mærket, og 300 rykkede et niveau op. Ordningen er tilmed kopieret i udlandet i Norge, Frankrig, Holland og senest Tyskland. Storbritannien har desuden udtrykt interesse for at implementere et lignende mærke.

Organisationerne advarer om, at forsvinder spisemærket, kan det føre til faldende efterspørgsel på økologi, og det kan få konsekvenser for eksempelvis grundvandet, hvis der bliver lagt tilbage til konventionel drift.

"Ordningen med Det Økologiske Spisemærke er vigtig, fordi den giver forbrugerne mulighed for at træffe et mere bæredygtigt valg og bygger bro fra en grønnere produktion til forbrugernes tallerken. Ordningen bidrager dermed til øget økologisk produktion, hvilket giver lavere priser og gavner den grønne omstilling," siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Flere artikler fra samme sektion

Kolding, Randers og Odense er blandt de områder, som gerne skulle se en effekt af Miljøministeriets nye krav til spildevand

16 fjorde og kystvande skal mærke en positiv effekt af, at Miljøministeriet netop har fastlagt konkrete initiativer, der skal nedbringe udledningen af kvælstof fra spildevand. 22 kommuner bliver berørt af de skrappere krav til rensningsanlæggene.

02-04-2025 4 minutter Miljø,   Politik

Kommuner forventer ikke, at miljøministerens anmeldelse ændrer noget som helst

Det får næppe nogen praktisk betydning, at Magnus Heunicke (S) har meldt 25 kommuner til Ankestyrelsen, fordi de ikke har overholdt loven om at udsende påbud om et sprøjtestop ved sårbare drikkevandsboringer. Det siger formanden for KL's miljø- og klimaudvalg.

02-04-2025 3 minutter Politik,   Drikkevand,   Pesticider

Miljøministeren melder 25 kommuner for at bryde lov om danskernes drikkevand

Fristen for frivillige aftaler om at beskytte boringsnære beskyttelsesområder er udløbet, og adskillige kommuner har ikke indgået én eneste aftale. Derfor melder miljøminister Magnus Heunicke nu kommunerne til Ankestyrelsen.

01-04-2025 3 minutter Drikkevand,   Pesticider,   Politik