Annonce
Annonce
Det er kun tre uger siden, at hele branchen var med til at fejre mange af de professionelle køkkener, som i år har fået Det Økologiske Spisemærke. Nu har politikerne droppet mærkerne. Foto: Jesper Rais
Efter slagtning af spisemærket: »Jeg er dybt chokeret«
Køkkenprofessionelle er rystede over, at regeringen har fjernet midlerne til at drive Det Økologiske Spisemærke. De betegner mærket som det vigtigste redskab for omlægningen til økologi.
”Det er vanvittigt!”
”Mega ærgerligt.”
”Jeg er dybt chokeret.”
”Hold nu kæft.”
De køkkenledere, som Økologisk Nu præsenterede for beslutningen om at nedlægge spisemærkeordningen, troede ikke, de hørte rigtigt, og budskabet blev nærmest modtaget med vantro.
”Det er den dårligste nyhed, du nogensinde har bragt mig. Jeg er i chok…” sagde Mona Carøe, cheføkonoma på Regionshospitalet Randers, da Økologisk Nu kunne fortælle hende, at alle Folketingets partier minus Enhedslisten har besluttet at skrotte Det Økologiske Spisemærke.
”Jeg mangler ord. Det er den omlægning, som vi har arbejdet for gennem 15 år, som politikerne nu skyller ud med badevandet. Det er ikke til at bære. Det er fuldstændigt katastrofalt, og det er useriøst i forhold til alle de køkkenprofessionelle, som har arbejdet med omlægning af deres køkkener. Spisemærkerne har været et fantastisk redskab at navigere efter. Hvad skal vi nu måle efter?” spørger Mona Carøe, som er forperson for Udvalget for professionelle køkkener i Økologisk Landsforening.
Hun har vanskeligt ved at tro, at spisemærkerne er fortid, og håber, at nogen kan finde de relativt få midler, som er nødvendige for at ordningen kan fortsætte.
”Hele vores hospital er overklistret med guldspisemærker. Skal vi nu fjerne alle dem?"
Hvad skal vi nu måle efter?
Dødsstødet for spisemærkerne lander også som en solid mavepuster hos Jane Vase, køkkenleder på Regionshospitalet i Horsens, som efter ti års omlægning 6. november fik overrakt Det Økologiske Spisemærker i guld.
Det skete, da Økologisk Landsforening havde samlet repræsentanter fra hele den økologiske branche til en inspirationsdag i Skuespilhuset i København, hvor deltagerne var med til at fejre de mange professionelle køkkener, som i løbet af 2023 har modtaget et økologisk spisemærke.
Mærker, som kokke, køkkenledere og økonomaer i hele landet har kæmpet for i mange år. Det gælder også Jane Vase:
”Det var kort tid, at vi fik lov til at beholde vores spisemærke. Det er fuldstændigt vanvittigt. Spisemærkerne er forbrugernes garanti for, at vi har styr på økologien. De er også årsagen til, at vores ansatte kunne gå rundt med rank ryg, da mærkerne giver stor anerkendelse i hele branchen,” siger Jane Vase.
Hun kom til hospitalet i Horsens for to år siden, men har tidligere arbejdet i to forskellige kommuner.
"Alle stederne har omlægningen til økologi været bygget op omkring spisemærket. Det har været guleroden. Hvad skal nu være incitamentet til at arbejde for omlægningen? Hvis der ikke længere er kontrol med økologien, risikerer vi, at økologien også forsvinder. Det håber jeg ikke sker, for vi arbejder med syge mennesker," siger Jane Vase.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.