Nu prøver de igen i EU: Vil forbyde kødlignende navne til plantebaseret mad

Fem år efter at Europa-Parlamentet sidst afviste et forbud mod at bruge betegnelser som "bøf" og "pølse" på plantebaserede produkter, har parlamentets landbrugsudvalg nu taget første skridt til at omgøre beslutningen.

01. oktober 2025
EU
Læsetid: 4 minutter
Nærbillede af to burgere med grønsagsbøffer
EU skal atter tage stilling til, om en burger med en plantebaseret bøf må hedde 'burger' - og om grøntsagsbøffen overhovedet må indeholde ordet 'bøf'. Foto: Colourbox

Journalistik er ikke gratis. Økologisk Nu bliver drevet med hjælp fra Økologisk Landsforenings medlemmer. Vil du bidrage til vores journalistiske arbejde, kan du blive medlem af foreningen. Så støtter du samtidig foreningens arbejde for mere og bedre økologi.

Efter flere års politisk tovtrækkeri har politikere i EU nu genoptaget kampen om, hvorvidt plantebaserede produkter må bruge betegnelser som 'bøffer', 'burger' og 'pølse'.

I september stemte EU-Parlamentets landbrugsudvalg nemlig for et forslag, der skal forbyde kødrelaterede betegnelser på både plantebaserede og laboratoriedyrkede produkter (selvom sidstnævnte endnu ikke eksisterer på det europæiske marked).

Baggrunden for forslaget er en revision af EU's fælles markedsordning (CMO). Her har både Kommissionen og Parlamentet lagt forslag frem – men i forskellige versioner.

  • Kommissionens forslag vil forbyde brugen af 29 specifikke kødord – heriblandt beef, pork, chicken, bacon og ribs.

  • Parlamentets version, fremsat af det franske parlamentsmedlem Céline Imart, går længere og omfatter også de mest udbredte hverdagsord som “burger”, “steak” og “sausage”.

Forbrugerne er ikke i tvivl

Det kommer, efter at flere medlemslande har presset på for et forbud. Argumentet lyder bl.a., at kød har en kulturel og historisk betydning, og at det skal være gennemskueligt for forbrugerne, hvad de køber.

Det tyder dog ikke på, at forbrugerne er i tvivl, når de står ved køledisken - tværtimod ønsker langt størstedelen af EU-borgerne - ca. 70 pct. - at plantebaserede køderstatninger skal kunne benytte kødlignende termer, så længe det fremgår på pakken, at der er tale om et plantebaseret produkt. Derudover havde ca. 10 pct. af de adspurgte ingen holdning til det, da de blev spurgt.

Forbrugerorganisationernes sammenslutning, BEUC, er også imod et forbud og argumenterer med, at de kødlignende termer faktisk gør det nemmere for forbrugerne at identificere, hvilke planteprodukter de kan erstatte kødet med i velkendte retter.

Åbent brev til politikerne

Over 200 NGO'er fra 23 lande har nu skrevet under på et åbent brev til EU-politikerne om at stemme imod forbuddet. Økologisk Landsforening er blandt medunderskriverne på brevet.

"For Økologisk Landsforening handler det om at støtte en bæredygtig og fremtidsrettet fødevareproduktion. Et forbud mod klare og forståelige betegnelser for plantebaserede produkter er en barriere for en grøn omstilling," siger forperson Michael Kjerkegaard.

Han mener, at forslaget vil hæmme udviklingen af mere klimavenlige fødevarer, og at det underminerer et frit og retfærdigt marked for økologien og de plantebaserede alternativer.

"At være medunderskriver er et principfast opgør med en unødvendig regulering, der går den forkerte vej i forhold til både klima, forbruger og fremtidens landbrug," tilføjer han.

Har forsøgt sig før

Debatten er ikke ny. I 2020 afviste Europa-Parlamentet et lignende EU-forbud, og i 2023 fastslog EU-Domstolen, at medlemslande som Frankrig ikke selv kan indføre nationale forbud mod betegnelser som 'grøntsagsbøf' og 'veggie-burger' - kun et EU-forbud er juridisk muligt.

Hos den europæiske vegetariske sammenslutning, European Vegetarian Union, er man uforstående over for, at EU-toppen igen tager sagen op.

"Der er ingen data, der understøtter argumentet om, at forbrugerne bliver forvirrede af plantebaserede burgere, pølser eller andre alternativer. Politikerne bliver ved med at tage det her ikke-problem op, selvom det slet ikke er et problem for borgerne," siger foreningens politiske seniorchef, Rafael Pinto, til mediet Green Queen.

EU-Domstolens generaladvokat advarede også sidste år om, at et forbud kan ende med at gøre betegnelserne af plantebaserede varer endnu mere forvirrende for folk.

Forslaget går nu videre til en plenarforsamling i næste uge, hvor alle parlamentarikere skal tage stilling til det.

Tilbage står spørgsmålet, om debatten så også kommer til at omfatte gængse dagligvarer som kokosmælk, bøftomater og kålpølser.