Annonce

Annonce

Køer står og spiser i en stald

Nederlandene har med sin beskedne størrelse og flere end 100 mio. kvæg, kyllinger og grise den højeste tæthed af husdyr i Europa - eksempelvis er tætheden fire gange højere end i Frankrig. Foto: Colourbox

Nederlandene vil bruge næsten 200 mia. kr. på at reducere antallet af husdyr

Forureningen fra husdyrproduktionen i Nederlandene (Holland) er så omfattende, at regeringen har afsat næsten 200 mia. kr. til at kompensere landmænd, der frivilligt nedbringer deres antal af husdyr.

25 mio. euro eller hvad der svarer til ca. 185 mia. danske kr.

Det er, hvad den nederlandske regering har afsat i sin plan for at sænke husdyrbestanden i landbruget drastisk. Det skriver The Guardian.

Baggrunden er, at husdyrtætheden er så stor i det lille land, at miljøet rammes særligt hårdt af udledningen af kvælstof og ammoniak, og da landets højesteret afgjorde, at regeringen brød EU-loven ved ikke at gøre nok for at mindske problemet, var man nødt til at reagere.

Nederlandene, der populært kaldes Holland, har med sin relativt beskedne størrelse og flere end 100 mio. kvæg, kyllinger og grise den højeste tæthed af husdyr i Europa - eksempelvis er tætheden fire gange højere end i Frankrig.

Pengene fordeles over 13 år og skal bl.a. gå til at betale landmænd for at flytte deres produktion, helt at stoppe i erhvervet eller at sænke antallet af husdyr og dyrke mere ekstensivt. I første omgang er der tale om en frivillig ordning, men i sidste ende kan der blive tale om påbud, fortæller parlamentsmedlem Tjeerd de Groot til The Guardian.

Ambitionen er, at antallet af husdyr skal reduceres med en tredjedel.

"Vi er nødt til at flytte væk fra den billige model i fødevareproduktionen. Denne industri skader landbrugets forretningsmodel og miljøet. Det er på tide at reetablere naturen, klimaet og luften, og det vil for nogle områder betyde, at der ikke længere er plads til intensive landbrug," siger Tjeerd de Groot til The Guardian.

Landbrugsordfører for Kristendemokraterne i landet Derk Boswijk siger:

"Vi har været rigtig gode til at brødføde verden. Vi kan være stolte. Men det fungerede ikke for os, så vi er nødt til at lave forandringer. Jeg håber, at andre lande vil lære af vores fejltagelser."

Nogle landmænd frygter dog, at planen kan sparke benene væk under branchen og argumenterer med, at produktionen blot flytter til udlandet.

"Vi er kendt for at være de bedste landmænd i verden på grund af vores innovation, men hvis du skubber os alle væk, mister vi de innovative kræfter. Vi har brug for positivitet," siger Erik Stegink, der er svineproducent og formand for det politiske parti BoerBurgerBeweging, der opstod i 2019 som del af landbrugets protester mod politikernes miljøpolitik.

Flere artikler fra samme sektion

Det kommer fra pesticider og kølemidler: Evighedskemikaliet TFA er nu fundet i kildevand fra flere EU-lande

Fluorstoffet TFA, der er et restprodukt fra bl.a. pesticider og kølemidler, er fundet i kildevand rundt om i Europa, viser en ny undersøgelse. I flere tilfælde var koncentrationen over grænseværdien. Herhjemme har Geus netop fastslået, at flere lovlige pesticider kan danne TFA.

12-12-2024 3 minutter PFAS,   Pesticider,   Udland

Syv pesticider testet i dansk forsøg - alle blev nedbrudt til PFAS-type, som har forurenet grundvandet

De senere år har der været omfattende fund i grundvandet af PFAS-forbindelsen TFA. Myndighederne har derfor undersøgt syv pesticider for, om de kan danne TFA, og forsøg bekræfter, at de alle gør det. Nogle af dem har et "ikke uvæsentligt bidrag" til TFA i dansk grundvand.

11-12-2024 5 minutter Pesticider,   PFAS,   Miljø

Videoer giver indblik i danske grises forhold: »Det er ikke den måde, vi skal behandle dyr på her i landet«

Ny TV 2-dokumentar giver et indblik i den konventionelle griseproduktion. Eksperter kritiserer forholdene, og Landbrug & Fødevarer erkender, at branchen ikke kan holde til, at de afslørede forhold kan finde sted.

11-12-2024 4 minutter Dyrevelfærd,   Grise