Annonce

Annonce

Køer på stald spiser foder

Der burde tages fat på at reducere husdyrproduktionen, lyder en del af kritikken af landbrugsaftalen. Foto: Colourbox

Kritik af landbrugsaftalen: Alt for få konkrete reduktioner

Enhedslisten er blandt kritikerne af den netop indgåede landbrugsaftale - selvom partiet forblev i forhandlingerne og er med i forliget.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, var ikke synderligt begejstret, da hun sammen med de øvrige forligspartiers formænd og fødevareministeren kunne præsentere den brede landbrugsaftale.

For Mai Villadsen var det vigtige at få sat nogle grønne aftryk og så ellers agere vagthund, hvis klima- og kvælstofindsatsen går for langsomt. Men manglen på konkrete reduktioner her og nu bekymrer partiet.

"Vi synes, der er for få konkrete virkemidler her og nu," sagde ordføreren på pressemødet i forbindelse med præsentationen.

Organisationen Greenpeace er heller ikke imponeret over ambitionsniveauet og kalder reduktionsmålet på 55 pct. for "en parodi":

"Et bindende reduktionsmål for landbruget på så lidt som ned til 55 pct. i 2030 er en parodi, skubber ansvaret videre til andre sektorer, gør omstillingen unødvendigt dyrere og udsætter bare den reduktion af den animalske produktion, som under alle omstændigheder bliver nødvendig," siger Kristine Clement, der er kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace.

Organisationen er dog glad for aftalens satsning på den plantebaserede produktion.

Hos den grønne tænketank Concito er der ligeledes skuffelse over mængden af konkrete reduktioner. Programchefen for fremtidens fødevarer, Michael Minter, forklarer på Twitter, at aftalen har mange gode ambitioner, men "alt for få konkrete reduktioner", og at det er tiltrængt med et genbesøg af aftalen i 2023, hvilket partierne også har aftalt.

Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening, er overordnet set glad for aftalen, men hun er også bekymret over tempoet.

"Jeg er bekymret over, at man har fundet så få reduktioner på den korte bane. Vi har lige fået en FN-rapport, der slår fast, at reduktionerne skal ske nu," siger hun til TV2 News med tryk på "nu".

"Så skal man finde malurt i bægeret, er det, at reduktionerne sker for langsomt," fortsætter hun.

Hun ser dog positivt på, at reduktionsmålet for landbruget er bindende, og at man vil tage 100.000 ha landbrugsjord ud af omdrift, hvilket ikke kun gavner klimaet, men også biodiversiteten. Hun så dog gerne, at man havde taget endnu mere lavbundsjord ud af drift.

"De arealer skulle aldrig være blevet drænet og dyrket," siger hun.

Hun mener, at man kunne have sikret flere reduktioner ved at få reduceret husdyrproduktionen, men forventer dog, at reduktionen kommer hen ad vejen, fordi der i aftalen lægges så meget vægt på plantebaseret mad.

Selvom hun er skeptisk over for tempoet i aftalen, minder hun om, at reduktionerne jo skal findes, fordi målet er bindende.

"De skal i arbejdstøjet, men man har lagt en god ramme for den grundlæggende omstilling."

Flere artikler fra samme sektion

Pesticidfabrik pumper skadelige kemikalier ud i havet

Cheminova har i årevist udledt giftige kemikalier ud i havområder, hvor grænseværdierne for kemikalierne allerede er overskredet. Myndighederne ser igennem fingre med det, selvom det ifølge eksperter er ulovligt.

29-04-2024 4 minutter Miljø,   Pesticider

Økologisk Landsforening frygter, at politikerne har glemt de små landbrug

Økologisk Landsforening har erfaret, at småskalalandbrugene er fraværende i den landbrugs- og veterinæraftale, som politikerne lige nu forhandler om. Stigende gebyrer og et kontrolsystem, der er udformet til storlandbrug, går ud over de små, mener foreningen.

26-04-2024 6 minutter Gårdbutikker & direkte salg,   Politik

Kritikere kalder det »en skandale«, at EU nu fjerner krav om småbiotoper i landbruget

For at imødekomme landmændenes protester rundt om i Europa har Europa-Parlamentet nu vedtaget at fjerne et krav, der skulle tilgodese dyr og planter på landbrugsarealerne.

26-04-2024 3 minutter EU,   Biodiversitet