Annonce

Annonce

Klimaministeren er åben for at sætte fart på udbygningen af biogas

Der er allerede mulighed for at øge den danske biogasproduktion, siger Dan Jørgensen, som ser flere muligheder for at udvide produktionen af dansk biogas.

11. marts 2022
Læsetid: 3 minutter
Dan Jørgensen ses på nært hold

Klimaminister Dan Jørgensen påpeger, at biogasbranchen allerede nu har mulighed for at øge produktionen, og at han er villig til at se på muligheder for mere biogas i Danmark. Foto: Connect Euranet/flickr/CC2.0

Klimaminister Dan Jørgensen (S) er villig til at se på alle mulige tiltag, herunder øget biogasproduktion, for at gøre Danmark uafhængig af russisk gas.

Det fortæller han i et skriftligt svar til AgriWatch, efter at Venstre forleden udtalte, at partiet ønsker at fremrykke støttepuljerne til biogas.

”Det er vigtigt, at vi får en sammenhængende løsning, så vi ved at reducere gasforbruget og udnytte mulighederne i grøn gas kan komme i mål. Med den alvorlige situation vi befinder os i, skal vi se på alle muligheder,” skriver Dan Jørgensen til AgriWatch.

I et ministersvar til Enhedslistens Søren Egge Rasmussen skriver Dan Jørgensen også, at der allerede ér muligheder for at øge produktionen af biogas med den nuværende kapacitet.

Det er nemlig sådan, at anlæggene på de lukkede støtteordninger er blevet tildelt en årsnorm - et årligt loft for støtteberettiget produktion - og i december normen gennemsnitligt udnyttet på 81 pct. Det giver luft til at øge den støtteberettigede produktion, såfremt kapaciteten på anlægget tillader det.

Anlæggene kan desuden producere over loftet, men så er det bare uden støtte. Dan Jørgensen tilføjer, at de eksisterende anlæg også kan øge produktionen, hvis anlæggene bliver tætnet, så der ikke siver metangas ud fra dem.

"Så længe markedsprisen på naturgas er så høj, som den er i dag, vil der være stærkt incitament til at øge produktionen og udnytte en højere grad af årsnormen," skriver han i ministersvaret.

Økologisk Landsforening (ØL) ser gerne, at der sættes yderligere skub i udbygningen af biogas, både fordi de hjælper med at skabe et cirkulært kredsløb, hvor landbruget får næringsstofferne tilbage fra byerne, og på grund af den aktuelle krise med krigen i Ukraine.

"Der er tale om en helt særlig og trist situation som grundlag for denne fremskyndelse, og det er vi selvfølgelig rigtig kede af. Vi ser også en risiko for, at der kan blive mere kamp om den gødning, vi kan få fra anlæggene, når prisen og måske adgangen til kunstgødning stiger som følge af krigen," siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i ØL, til Økologisk Nu.

Forleden meddelte brancheforeningen Biogas Danmark, at man med en fremrykning af puljer og højere kapacitetsudnyttelse kan dække 100 pct. af det forventede danske gasforbrug allerede fra 2027.

Flere artikler fra samme sektion

Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet

Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.

03-04-2025 3 minutter Drikkevand,   Politik

Efterspørgslen på økologi stiger - men arealet har lige taget det største dyk i 20 år

Sidste år bød på den største årlige tilbagegang i det økologiske areal siden 2004-2005. Det sker dog, samtidig med at efterspørgslen på økologi er stigende. Minister ærgrer sig over udviklingen.

03-04-2025 4 minutter Statistikker,   Forbrug

Kolding, Randers og Odense er blandt de områder, som gerne skulle se en effekt af Miljøministeriets nye krav til spildevand

16 fjorde og kystvande skal mærke en positiv effekt af, at Miljøministeriet netop har fastlagt konkrete initiativer, der skal nedbringe udledningen af kvælstof fra spildevand. 22 kommuner bliver berørt af de skrappere krav til rensningsanlæggene.

02-04-2025 4 minutter Miljø,   Politik