Annonce

Annonce

Et biogasanlæg på en mark.

I 2021 producerede biogas i gasnettet 20 petajoule, og målet er altså at kunne producere omkring 60 petajoule i 2027-2028. Genrefoto: Colourbox

Biogasforening vil gøre Danmark uafhængig af russisk gas

Allerede om fem år kan Danmark være forsynet med sin egen grønne gas, mener Biogas Danmark. Det er ikke urealistisk, men en udfordring, siger professor om den korte tidshorisont.

Det danske gasforbrug kan blive helt uafhængigt af russisk gas inden for få år, lyder det fra brancheforeningen Biogas Danmark.

Ifølge foreningen vil en fremrykning af allerede vedtagne puljer og højere kapacitetsudnyttelse i eksisterende biogasanlæg betyde, at biogasproduktionen kan dække 75 pct. af det danske gasforbrug i fyringsåret 2025-2026 og sikre et 100 procent grønt gasforbrug allerede fra 2027.

"Folketinget vedtog i 2020 en aftale om nye biogasudbud, som er fordelt ud over årene frem til 2030. Vi foreslår, at udbuddene rykkes frem, så de realiseres i årene 2024 og 2025. Det vil udfase det fossile gasforbrug i Danmark meget hurtigt", siger Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark, i en pressemeddelelse.

Målet forudsætter også nye rammevilkår, som stimulerer biogasproduktionen yderligere efter 2025, og at gasforbruget falder, hvilket ventes at ske i takt med udfasningen af fossil gas til lavtemperatur-varme i husholdninger og industri.

I 2021 producerede biogas i gasnettet 20 petajoule (én petajoule svarer til 15.500 husstandes varmeforbrug, red.), og målet er at kunne producere 48 petajoule i 2027-2028, hvilket ifølge foreningens fremskrivning vil dække 102 pct. af gasforbruget.

Professor: Ikke umuligt

Henrik Lund, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, anser det som en udfordring, men ikke som umuligt.

"Hvis de kan det, så lad os da få det gjort. Det eneste problem er, om det kan lade sig gøre at få bygget anlæggene hurtigt nok: Er der nok entreprenører, håndværkere, og er myndighedsbehandlingen hurtig nok? Men lykkedes det ikke at nå det til tiden, så når man det jo så hurtigt, man kan. Der ér en udfordring i at kunne gøre det så hurtigt, og det er imponerende, hvis det kan lade sig gøre," siger han til Økologisk Nu.

Henrik Wenzel, professor ved Syddansk Universitet og leder af SDU Life Cycle Engineering skriver i en mail, at han også finder målsætningen realistisk.

Flere artikler fra samme sektion

Medlem af Svarer-udvalget havde gerne undersøgt, hvad en afgift betyder for økologien

Økologisk Landsforening har kritiseret Svarer-udvalgets klimaafgiftsmodeller for at lægge op til en yderligere intensivering af landbruget og ikke tilgodese andre faktorer end klimaet. Udvalgsmedlem Peter Birch Sørensen ærgrer sig over, at man ikke så nærmere på konsekvenserne for økologien.

26-04-2024 2 minutter Klima,   Politik

Klimarådet anbefaler at udtage et landbrugsareal på Sjællands størrelse - så når vi vores mål

Staten skal hurtigt udpege målrettede arealer, der løser flere bæredygtighedsproblemer i et hug, fordi det vil udløse en synergieffekt - men det kræver en bedre politisk koordinering af arealanvendelsen.

23-04-2024 8 minutter Politik,   Natur,   Biodiversitet,   Klima,   Miljø

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd