Annonce
Annonce
En nylig rapport fra Klimarådet viser, at der er behov for at nedbringe udledningen af metan fra landbruget, hvis Danmark skal leve op til sin del af Paris-aftalen, og det har betydning for hele den danske kvægproduktion. Foto: Colourbox
Eksperter: Regeringens klimaplan for landbruget batter ikke
Regeringens forsøg på at frede arbejdspladser i landbruget betyder, at der formentlig vil blive tabt endnu flere arbejdspladser i andre brancher, når en CO2-afgift i landbruget bliver indført.
Selvom den nye regering har bekræftet, at der kommer en CO2-afgift i landbruget, er det ikke noget, der får eksperter til at klappe i hænderne. Faktisk frygter de, at regeringens oplæg vil ende med at blive endnu dyrere for samfundet, end en afgift ellers kunne have været.
Det skriver dr.dk.
Baggrunden er, at regeringen i sit grundlag skriver, at en CO2-afgift samlet set ikke må koste arbejdspladser eller konkurrenceevne - der er intet om at ændre på landbrugets sammensætning, som primært høj grad består af kød og mejeriproduktion.
Miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen siger til dr.dk, at regeringens afgift ikke vil få os i mål og henviser til de miljøøkonomiske vismænds beregning om, at det er umuligt at skære de nødvendige fem mio. ton drivhusgasser fra landbruget uden at gå ned i produktion og dermed miste arbejdspladser.
Ved at friholde landbruget skal andre dele af samfundet finde flere reduktioner, hvilket er relativt dyrere end at finde dem i landbruget, og det risikerer at koste endnu flere arbejdspladser, end det havde gjort i landbrugsbranchen, forklarer han.
Også Klimarådet er skeptisk, fordi der ikke i regeringsgrundlaget er fokus på mindre kød og flere planter. De fleste arbejdspladser i landbruget følger nemlig med husdyrene, og hvis arbejdspladserne skal fastholdes, betyder det også, at antallet af dyr skal fastholdes.
En nylig rapport fra Klimarådet viser, at der er behov for at nedbringe udledningen af metan fra landbruget, hvis Danmark skal leve op til sin del af Paris-aftalen, og det har betydning for hele den danske kvægproduktion.
"Det er kvæget, der er den tunge udleder af metan. Og det er et selvstændigt fokuspunkt, at metanudledningerne gerne skulle hurtigt ned, fordi det er den måde, vi hurtigst kan få reduceret de samlede udledninger af drivhusgasser," siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet, til dr.dk.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.