Annonce

Annonce

Mulen på en ko ses på nært hold

En nylig rapport fra Klimarådet viser, at der er behov for at nedbringe udledningen af metan fra landbruget, hvis Danmark skal leve op til sin del af Paris-aftalen, og det har betydning for hele den danske kvægproduktion. Foto: Colourbox

Eksperter: Regeringens klimaplan for landbruget batter ikke

Regeringens forsøg på at frede arbejdspladser i landbruget betyder, at der formentlig vil blive tabt endnu flere arbejdspladser i andre brancher, når en CO2-afgift i landbruget bliver indført.

Selvom den nye regering har bekræftet, at der kommer en CO2-afgift i landbruget, er det ikke noget, der får eksperter til at klappe i hænderne. Faktisk frygter de, at regeringens oplæg vil ende med at blive endnu dyrere for samfundet, end en afgift ellers kunne have været.

Det skriver dr.dk.

Baggrunden er, at regeringen i sit grundlag skriver, at en CO2-afgift samlet set ikke må koste arbejdspladser eller konkurrenceevne - der er intet om at ændre på landbrugets sammensætning, som primært høj grad består af kød og mejeriproduktion.

Miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen siger til dr.dk, at regeringens afgift ikke vil få os i mål og henviser til de miljøøkonomiske vismænds beregning om, at det er umuligt at skære de nødvendige fem mio. ton drivhusgasser fra landbruget uden at gå ned i produktion og dermed miste arbejdspladser.

Ved at friholde landbruget skal andre dele af samfundet finde flere reduktioner, hvilket er relativt dyrere end at finde dem i landbruget, og det risikerer at koste endnu flere arbejdspladser, end det havde gjort i landbrugsbranchen, forklarer han.

Også Klimarådet er skeptisk, fordi der ikke i regeringsgrundlaget er fokus på mindre kød og flere planter. De fleste arbejdspladser i landbruget følger nemlig med husdyrene, og hvis arbejdspladserne skal fastholdes, betyder det også, at antallet af dyr skal fastholdes.

En nylig rapport fra Klimarådet viser, at der er behov for at nedbringe udledningen af metan fra landbruget, hvis Danmark skal leve op til sin del af Paris-aftalen, og det har betydning for hele den danske kvægproduktion.

"Det er kvæget, der er den tunge udleder af metan. Og det er et selvstændigt fokuspunkt, at metanudledningerne gerne skulle hurtigt ned, fordi det er den måde, vi hurtigst kan få reduceret de samlede udledninger af drivhusgasser," siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet, til dr.dk.

Flere artikler fra samme sektion

Fonde giver langt flere penge til at promovere kød end planter

Landbrugets afgiftsfonde bruger fire gange så mange penge på at markedsføre animalske fødevarer som plantebaserede produkter. Det får kritik fra Klimarådet.

26-01-2023 2 minutter Afsætning

Nu vil myndighederne screene flere fødevarer for PFAS

På baggrund af en rapport om fund af PFAS i økologiske æg har fødevareminister Jacob Jensen (V) besluttet, at Fødevarestyrelsen skal undersøge flere fødevarer for muligt indhold af PFAS.

26-01-2023 2 minutter Politik,   Miljø

Efter fund i udlandet: Nu vil Miljøstyrelsen undersøge, om pesticider herhjemme indeholder PFAS

I USA har man fundet PFAS-stoffer i landbrugets pesticider. Nu vil Miljøstyrelsen undersøge, om de sundhedsskadelige stoffer også er tilsat pesticider brugt herhjemme.

26-01-2023 4 minutter Miljø,   Pesticider