Annonce

Annonce

Ane Rørdam Hoffmeyer og Jens Vestergaard Jensen står på marken med deres to børn.

Ane Rørdam Hoffmeyer (yderst t.v.) og Jens Vestergaard Jensen bor med deres to døtre på det 5,5 ha store økologiske landbrug Muld i Vipperød ved Holbæk. De skilte sig ud fra de andre familier i programmet 'Min Sindssygt Sunde Familie', fordi de stort set ikke havde pesticidrester i kroppen. Foto: TV 2

"Sindssygt sunde familier" har pesticidrester i kroppen

I TV 2's programserie 'Min Sindssygt Sunde Familie' ser man, at de fleste af familierne har pesticidrester i kroppen. Én familie skilte sig dog ud fra de andre, og det var der en særlig grund til.

Ane Rørdam Hoffmeyer og Jens Vestergaard Jensen griner lidt, da de modtager de rosende ord fra Lisbeth E. Knudsen, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Forinden er de blevet testet for rester af seks pesticider, og deres tal er så flotte, at Lisbeth E. Knudsen ikke har set noget lignende:

"I er jo simpelthen en eksemplarisk familie. I lever, som I skal, hvis I vil undgå bekæmpelsesmidler, og det afspejler sig i jeres prøver. For glyfosat (et af de testede midler, red.) var der ikke noget at finde hos jer. I er de første, jeg har set, der ikke har det," siger professoren.

Episoden udspiller sig i TV 2's programserie 'Min Sindssygt Sunde Familie', hvor man følger fire familier, der forsøger at leve sundt på hver sin måde. For Ane Rørdam Hoffmeyer og Jens Vestergaard Jensen betyder det, at de stort set er selvforsynende fra deres økologiske landbrug, og når de køber ind, går de efter de økologiske varer.

Jens Vestergaard Jensen havde ikke spor af nogen af de seks midler, der blev testet for, mens der hos Ane Rørdam Hoffmeyer kunne måles rester fra ét middel, dog under gennemsnitsniveauet. Selv mistænker hun, at det kan stamme fra et konventionelt naturligt kosttilskud, som hun tager.

"Vi går ren øko nu"

Hos de øvrige tre familier er der flere rester af forskellige bekæmpelsesmidler at spore, og det gør indtryk på dem alle.

Parret Charlotte Thingvad og Malik Reiding, der bor lidt uden for Aarhus, er ikke i tvivl om, hvad de skal gøre, da deres prøver viser spor af fem ud af de seks midler, der blev undersøgt for.

"Vi går ren øko nu - deal?" siger Charlotte Thingvad til Malik Reiding, da de ser resultaterne.

"Ja, 100 pct. Let's go," svarer han og tilføjer:

"Det kommer klart bag på mig, at man render rundt med så meget sprøjtegift i sig. I forhold til hvor meget vi føler, at vi gør, er det bare ikke nok."

Også hos den løbeglade familie Hausner beslutter man sig for at vægte økologien højere, når der skal købes ind. Prøverne viser, at Stephanie Hausner har spor af insektgiften chlorpyrifos på et gennemsnitligt niveau, mens rester af svampemidlet TTCA ligger over gennemsnittet.

"Børn født af mødre, som har været udsat for chlorpyrifos under graviditeten, kan have nedsat indlæringsevne og nedsat intelligens og måske også adfærdsmæssige problemer som eksempelvis ADHD," forklarer Lisbeth E. Knudsen.

Vær obs på udenlandske varer

Parret Fie Laumann og Kasper Cetti Svenningsen køber i forvejen meget økologi, men de retter mistanken mod deres konventionelle kosttilskud og krydderier, da de får præsenteret resultaterne, der bl.a. viser rester af chlorpyrifos, der er forbudt i Danmark, men kan findes i importeret frugt og grønt.

Og det er særligt konventionelle fødevarer fra udlandet, man skal være opmærksom på, da de generelt har et højere niveau af pesticidrester end danske konventionelle fødevarer. Vil man sænke risikoen mest muligt, bør man gå efter økologiske varer, siger Lisbeth E. Knudsen i programmet:

"Hver gang vi har sat folk på total økologi, så er målingerne dumpet nedad. Så det er dér, det batter."

Ifølge professoren giver prøverne ikke anledning til at frygte en akut forgiftning - det bekymrende er den langsigtede effekt og risikoen for en cocktaileffekt, når stofferne hober sig op i kroppen og kan få en selvforstærkende effekt.

Et omdiskuteret emne

Sundhedsrisikoen forbundet med indtaget af pesticidrester er omdiskuteret både i landbrugsbranchen og blandt forskere. For eksempel har Nina Cedergreen, der er professor i miljøtoksikologi ved Københavns Universitet, udtalt til Zetland, at:

"Når vi lægger alle de pesticider sammen, som vi kan blive udsat for, og vurderer forskellige typer af kostplaner, så er vi ikke oppe i noget, som skulle være farligt eller på nogen måde udgøre en risiko."

Omvendt er Lisbeth E. Knudsen tilhænger af forsigtighedsprincippet og mener ikke, at man kan frikende pesticider.

"Vi kan se, at sprøjtegift er skadeligt, når vi tester på dyr. For eksempel viser forsøg, at hanrotter, der bliver eksponeret for azoler (stoffer brugt til svampebekæmpelse i landbruget, red.) udvikler sig i en mere feminin retning. Andre forsøg har vist, at mange pesticider forårsager en lavere fødselsvægt," siger Lisbeth E. Knudsen til tv2.dk.

Helle Raun Andersen, der er lektor i miljømedicin på Syddansk Universitet, tager også udgangspunkt i forsigtighedsprincippet og siger til tv2.dk, at grænseværdien for nogle af midlerne sandsynligvis vil blive sat ned, eller også bliver midlerne helt forbudt, efterhånden som dokumentationen for skadelige effekter stiger.

Sidste afsnit af 'Min Sindssygt Sunde Familie' bliver vist på TV 2 torsdag d. 7. april kl. 20. Alle afsnit kan ses på TV 2 Play.

Flere artikler fra samme sektion

Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil

Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.

21-11-2024 4 minutter Detailhandel,   Mærkning

De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test

Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.

20-11-2024 2 minutter Forbrug

Økologi styrker dit grønne regnskab

I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.

15-11-2024 5 minutter