Annonce

Annonce

En traktor kører på en mark og sprøjter afgrøderne med pesticider

Kontorchef Henrik Dammand Nielsen fra kontoret for Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, erkender, at der mangler viden om pesticiders hormonforstyrrende effekt. Foto: Colourbox

Forsker: Pesticider er ikke undersøgt tilstrækkeligt

De fleste pesticider, der bruges i EU, er ikke testet for en hormonforstyrrende effekt, fordi kriterierne først blev klar i 2018.

Det har taget knap 10 år, fra EU i 2009 besluttede, at pesticider ikke må være hormonforstyrrende, til kriterierne, som pesticiderne skulle testes efter, blev klar i 2018

Det betyder, at mange af de pesticider, der er tilladt i EU, ikke er testet for en hormonforstyrrende effekt, men blot godkendt efter de gamle regler. Kriterierne træder først i kraft, når midlerne skal revurderes. Det skriver Politiken.

"Størstedelen af de pesticider, der benyttes i EU i dag, er ikke undersøgt tilstrækkeligt. De er nemlig testet, før man undersøgte de hormonforstyrrende effektmål," siger seniorforsker Sofie Christiansen fra DTU Fødevareinstituttet til Politiken.

Ifølge en undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk er 4 ud af 10 danskere bekymrede for pesticidrester i maden, og Sofie Christiansen forstår bekymringen.

"Folk er ikke hysteriske, for vi ved ikke alt om pesticidernes mulige effekter. Desuden kan pesticidrester på mad bidrage til den samlede kemiske byrde, den såkaldte cocktaileffekt," siger hun.

I et notat til Forbrugerrådet Tænk, der for tiden kører kampagnen 'Skær ned på sprøjtemidler i frugt og grønt', har hun forfattet et notat med professor emerita Ulla Hass fra DTU Fødevareinstituttet. De skriver, at 'der er videnskabelige usikkerheder, som giver anledning til bekymring for skadelige effekter af pesticider'.

Tænk: køb økologisk

Forbrugerrådets første anbefaling til at undgå pesticidrester i maden er at købe økologisk frugt og grønt. Hvis man ikke har mulighed for at købe den økologiske variant, bør man efter frugt og grønt produceret i Danmark, da de indeholder færre pesticidrester end udenlandske produkter.

Kontorchef Henrik Dammand Nielsen fra kontoret for Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, erkender, at der mangler viden om pesticiders hormonforstyrrende effekt. Han siger til Politiken, at det kan betyde, at der i fremtiden udfases midler, som i dag er godkendte.

"Vurdering af hormonforstyrrende effekter er kun lige i sin vorden, så der er et stort behov for viden om de forskellige pesticider," uddyber han.

Miljøstyrelsen oplyser til Fagmediet Økologisk, at de danske retningslinjer vedrørende hormonforstyrrende effekter dog generelt er mere restriktive end EU's. Styrelsen nævner som eksempel, at midlet prochloraz ikke været godkendt i Danmark siden 2006, men stadig er godkendt i EU.

Ifølge et notat fra Miljø- og Fødevareministeriet har danske forskere fra Center for Hormonforstyrrende Stoffer (CEHOS) identificeret stoffet som hormonforstyrrende.

Flere artikler fra samme sektion

EU-Kommissionen vil tillade glyphosat i mindst 10 år endnu

Venstre håber, at tilladelsen til at bruge glyphosat bliver forlænget, mens SF og Enhedslisten er imod. EU-agenturet Efsa vurderer, at der ikke er uacceptable risici ved glyphosat, men erkender en risiko for pattedyr og manglende viden på en række områder.

20-09-2023 3 minutter Pesticider,   EU,   Miljø

Efter endnu en forulykket grisetransport vil Dyrenes Beskyttelse nu have handling

Seks forulykkede grisetransporter i år får nu Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse en kortlægning og analyse af ulykkerne tungt lastede dyretransporter. Organisationen spekulerer i, om lastbilerne er for høje.

19-09-2023 3 minutter Dyrevelfærd

Minister tager til Bruxelles for at få ryddet op i regeljunglen

Fødevareminister Jacob Jensen har sat sig for at forenkle reglerne for landbruget og fødevarevirksomheder. Mandag rejste han til Bruxelles for at tage emnet op i EU.

18-09-2023 3 minutter Politik,   EU