Annonce
Annonce
Danish Crowns kampagne "klimakontrolleret gris" blev lanceret over hele landet i 2020, men allerede året efter stoppede virksomheden med at bruge betegnelsen. Foto: Colourbox
Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret
Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.
Sagen mod Danish Crown om greenwashing er ikke slut. Klimabevægelsen i Danmark og Dansk Vegetarisk Forening (DVF) har nemlig besluttet sig for at anke dommen til Højesteret. Også selvom parterne betragtede det som en sejr, da afgørelsen faldt i Vestre Landsret 1. marts.
De to organisationer havde nedlagt fire påstande mod Danish Crown, og mens de fik medhold i den ene, gav retten dem ikke medhold i de tre andre.
Det var således ikke rettens opfattelse, at der var tale om vildledning, da slagterigiganten brugte udsagnet "Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror", men det skal Højesteret nu tage stilling til.
I ankestævningen står, at både DVF og Klimabevægelsen er bekymrende for den stadigt mere udbredte anvendelse af greenwashing i markedsføringen, og de ønsker altså, at Højesteret tager stilling til det principielle spørgsmål om, hvor grænsen går for virksomheders klimaudsagn i forbindelse med markedsføreingen.
"Det er groft vildledende, når Danish Crown påstår, at dansk gris er 'mere klimavenlig, end du tror' eller på anden vis bruger klimaet til at anprise svinekød. Dansk svineproduktion er dybt klimaskadelig, og svinekød er en stærkt klimabelastende fødevare. Hvis arealanvendelsen indregnes fuldt ud, har hvert kilo svinekød en belastning på i alt 10,8 kg CO2e per kg svinekød. Danmark producerede 1,97 mio. ton grisekød i 2018, hvilket svarer til en samlet årlig belastning fra dansk griseproduktion på 21,28 mio. ton CO2e. Til sammenligning er er Danmarks målsætning for hele landets samlede maksimale CO2e-udledning i 2030 på omkring 22 mio. ton. Det er absurd at kæde denne produktion sammen med klimavenlighed på nogen måde," siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i DVF, med henvisning til beregninger fra World Resources Institute.
Han tilføjer:
"Et mere retvisende udsagn fra Danish Crown ville være, at dansk gris skader både klimaet, havmiljøet og regnskoven mere, end du tror. Eller at danske grise lider mere i staldene, end du tror - og bliver halekuperet og kastreret uden bedøvelse mere, end du tror. For det er det, der er virkeligheden i svineproduktionen. Hvis Danish Crown virkelig vil gøre noget godt for kloden, bør de omlægge den gigantiske industrielle svineproduktion til planteproduktion. Og bruge deres enorme markedsføringsmidler på at sælge plantebaserede fødevarer frem for at greenwashe svinekød."
Danish Crowns pressechef, Jens Hansen, oplyser til AgriWatch, at virksomheden tager anken til efterretning, men at Danish Crown mener, at det er unødvendigt, fordi Landsrettens dom er ”velbegrundet og konkret”.
Trak kampagnen tilbage
Danish Crowns kampagne blev lanceret over hele landet i 2020, men allerede året efter stoppede virksomheden med at bruge mærket "klimakontrolleret gris", efter at samtlige supermarkedskæder havde fjernet det fra køledisken på baggrund af kritik fra flere organisationer.
"Vi har ikke været langt nok fremme i vores klimaprogram på det tidspunkt, hvor vi begyndte at bruge det her mærkat. Vi har været for ivrige, og det er selvfølgelig bundhamrende ærgerligt," sagde Jens Hansen, Danish Crowns pressechef, til TV 2, efter dommen i Vestre Landsret.
Retssagen blev ført som et civilt søgsmål, så Danish Crown skulle ikke betale nogen bøde, men skulle dog betale 300.000 kr. for dele af sagsomkostningerne.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.