Annonce

Annonce

Rækker af slagtede grise på et slagteri

Danish Crowns kampagne "klimakontrolleret gris" blev lanceret over hele landet i 2020, men allerede året efter stoppede virksomheden med at bruge betegnelsen. Foto: Colourbox

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

Sagen mod Danish Crown om greenwashing er ikke slut. Klimabevægelsen i Danmark og Dansk Vegetarisk Forening (DVF) har nemlig besluttet sig for at anke dommen til Højesteret. Også selvom parterne betragtede det som en sejr, da afgørelsen faldt i Vestre Landsret 1. marts.

De to organisationer havde nedlagt fire påstande mod Danish Crown, og mens de fik medhold i den ene, gav retten dem ikke medhold i de tre andre.

Det var således ikke rettens opfattelse, at der var tale om vildledning, da slagterigiganten brugte udsagnet "Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror", men det skal Højesteret nu tage stilling til.

I ankestævningen står, at både DVF og Klimabevægelsen er bekymrende for den stadigt mere udbredte anvendelse af greenwashing i markedsføringen, og de ønsker altså, at Højesteret tager stilling til det principielle spørgsmål om, hvor grænsen går for virksomheders klimaudsagn i forbindelse med markedsføreingen.

"Det er groft vildledende, når Danish Crown påstår, at dansk gris er 'mere klimavenlig, end du tror' eller på anden vis bruger klimaet til at anprise svinekød. Dansk svineproduktion er dybt klimaskadelig, og svinekød er en stærkt klimabelastende fødevare. Hvis arealanvendelsen indregnes fuldt ud, har hvert kilo svinekød en belastning på i alt 10,8 kg CO2e per kg svinekød. Danmark producerede 1,97 mio. ton grisekød i 2018, hvilket svarer til en samlet årlig belastning fra dansk griseproduktion på 21,28 mio. ton CO2e. Til sammenligning er er Danmarks målsætning for hele landets samlede maksimale CO2e-udledning i 2030 på omkring 22 mio. ton. Det er absurd at kæde denne produktion sammen med klimavenlighed på nogen måde," siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i DVF, med henvisning til beregninger fra World Resources Institute.

Han tilføjer:

"Et mere retvisende udsagn fra Danish Crown ville være, at dansk gris skader både klimaet, havmiljøet og regnskoven mere, end du tror. Eller at danske grise lider mere i staldene, end du tror - og bliver halekuperet og kastreret uden bedøvelse mere, end du tror. For det er det, der er virkeligheden i svineproduktionen. Hvis Danish Crown virkelig vil gøre noget godt for kloden, bør de omlægge den gigantiske industrielle svineproduktion til planteproduktion. Og bruge deres enorme markedsføringsmidler på at sælge plantebaserede fødevarer frem for at greenwashe svinekød."

Danish Crowns pressechef, Jens Hansen, oplyser til AgriWatch, at virksomheden tager anken til efterretning, men at Danish Crown mener, at det er unødvendigt, fordi Landsrettens dom er ”velbegrundet og konkret”. 

Trak kampagnen tilbage

Danish Crowns kampagne blev lanceret over hele landet i 2020, men allerede året efter stoppede virksomheden med at bruge mærket "klimakontrolleret gris", efter at samtlige supermarkedskæder havde fjernet det fra køledisken på baggrund af kritik fra flere organisationer.

"Vi har ikke været langt nok fremme i vores klimaprogram på det tidspunkt, hvor vi begyndte at bruge det her mærkat. Vi har været for ivrige, og det er selvfølgelig bundhamrende ærgerligt," sagde Jens Hansen, Danish Crowns pressechef, til TV 2, efter dommen i Vestre Landsret.

Retssagen blev ført som et civilt søgsmål, så Danish Crown skulle ikke betale nogen bøde, men skulle dog betale 300.000 kr. for dele af sagsomkostningerne.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel