Annonce

Annonce

Ansat pakker grøntsager på EAT Grims lager.

Hver uge pakker EAT Grim kasser med frasorteret eller overskydende produktion fra danske og udenlandske økologer, og salget vokser så hurtigt, at selskabet forventer at nå op på flere end 10.000 kunder ved udgangen af 2021. Foto: EAT Grim

EAT Grim sælger grimme grøntsager

To iværksættere har fået så megen succes med at begrænse madspild ved at sælge økologiske frugt- og grøntkasse, der udelukkende er fyldt med tilsyneladende uperfekte varer, at de snart retter blikket mod udlandet.

Er du økologisk frugt- og grøntproducent, og er du træt af detailbranchens strikse krav om ensartede, lige agurker og frugter med bestemte mål og farver? Så er det måske en ide at ringe til Petra Kaukua og Carolin Schiemer.

I 2018 etablerede de iværksætterselskabet EAT Grim, som har specialiseret sig i at sælge 2. sorteringsfrugt og grønt og overskudsproduktioner fra økologer, og at dømme efter salget har de fundet en interessant niche, som både giver mening for landmanden og klimaet.

»Vi har gjort det til vores mission at få skabt en ny standard for, hvad der er spiseligt, ved at få grimme og uønskede afgrøder tilbage i fødekæden og samtidig betale landmændene en fair pris,« hedder det på EAT Grims hjemmeside.

Forretningsgrundlaget bag iværksætterselskabet bygger på beregninger fra Fødevarestyrelsen, som viser, at ca. 160.000 tons danske kvalitetsgrøntsager hvert år ender som dyrefoder eller pløjes tilbage i jorden på grund af overproduktion.

»Cirka en tredjedel af alle grøntsager når aldrig forbrugerne. Det tal er alt for højt, for anden sortering er ikke lig med dårlig kvalitet. Derfor er vores mål at udnytte og sælge alt det grønt, som landmændene ikke selv kan afsætte i dag,« siger Petra Kaukua.

Vælg mellem tre kasser

  • EAT Grim blev lanceret i juli 2018. Bag firmaet står 30-årige, tyskfødte Carolin Scheimer og 29-årige Petra Kaukua fra Finland, som mødtes, da de tog deres master på CBS i København.
  • Kunderne kan vælge mellem tre ’grimme grøntkasser’, som alle indeholder friske, økologiske varer i sæson.

Både hun og Carolin Schiemer mener, at de mange frasorterede grøntsager er udtryk for et grotesk og helt unødvendigt ressourcespild. De ser den nuværende frasorteringspraksis som et paradoks i en tid, hvor hele verden bekymrer sig om de igangværende klimaændringer og om, hvorvidt der bliver ved med at være mad nok til klodens voksende befolkning.

Vi fjerner magten fra kæderne

Finske Petra Kaukua og tyske Carolin Schiemer mødte hinanden mens de læste på CBS i København, hvor de studerede fødevaresystemer, og de havde begge lyst til at arbejde med fødevarer.

»Vi gik i gang med at finde ud af, hvordan maden ender ude på vores tallerkner og hvilke kræfter der styrer hele værdikæden. I den forbindelse blev vi hurtigt konfronteret med udfordringerne omkring det store madspild, som præger den europæiske fødevareproduktion,« siger Petra Kaukua.

De to iværksættere øjnede hurtigt en forretningsmodel. Grundidéen går ud på at bidrage til en mere bæredygtig fødevareproduktion ved at udvikle en abonnementsordning, som kan bringe flest mulig af de skæve agurker og frugter med små og store skønhedsfejl tilbage på folks tallerkner.

»Vi vil prøve at skabe en ny forståelse for, hvad kvalitet handler om, så vi kan ændre den måde, folk tænker fødevarer på, men hvis vi virkelig vil ændre folks vaner, er vi nødt til fjerne magten fra supermarkederne,« siger Petra Kaukua.

Efter en grundig researchfase, som både omfattede besøg hos landmænd, de dagligvarekæder, som sælger deres varer, samt en tæt dialog med forbrugerne, gennemførte Kaukua og Carolin Schiemer i foråret 2018 en testperiode med 30 kunder i København.

Testen overbeviste de to iværksættere om, at de danske forbrugere gerne ville være med til at nedbringe madspildet, hvis EAT Grim gjorde det nemt for dem, og i juli måned samme år åbnede de virksomheden. I den første tid koncentrerede de sig om private kunder i Københavns-området, som enten fik varerne bragt til døren eller valgte selv at hente deres kasser på et opsamlingssted.

Grundlæggerne af EAT Grim, Petra Kaukua t.h. og Carolin Schiemer t.v. henter frugt og grønt fra ca. 15 danske økologer, men de vil gerne i kontakt med flere. Her besøger de Mar van der List, som er grøntsagsansvarlig på Svanholm
Grundlæggerne af EAT Grim, Petra Kaukua t.h. og Carolin Schiemer t.v. henter frugt og grønt fra ca. 15 danske økologer, men de vil gerne i kontakt med flere. Her besøger de Mar van der List, som er grøntsagsansvarlig på Svanholm. Foto: EAT Grim

»Vi havde hverken mange penge, rige forældre eller ret mange erfaringer med at drive virksomhed, og i starten gjorde vi alt arbejdet selv,« siger Petra Kaukua.

Sådan er det ikke længere. Interessen for at bidrage til at nedbringe madspildet gjorde det muligt for dem at opbygget et team af frivillige, som hver uge hjælper dem med at kvalitetstjekke råvarerne og pakke kasserne.

»Vi er meget overraskede og taknemmelige over de frivillige, som hjælper os, fordi de føler, at de arbejder for en god sag,« siger Petra Kaukua, som forklarer at hun og Carolin Schiemer er drevet af ’en sindssyg energi’, og den er der brug for.

I øjeblikket bliver kasserne pakket i en lille lejet lagerbygning i København NV, men de er på jagt efter større lokaler. De bliver nødvendige for at sikre den fortsatte vækst i firmaet, der har ambitioner, som rækker ud over landets grænser.

I løbet af 2018 voksede antallet af kunder fra 30 til 80, men i 2019 oplevede selskabet en syvdobling i antallet af kunder.

»Vi er stadig et sted, hvor vi er meget små, men vokser meget hurtigt. Derfor har vi været nødt til at ansætte personale.«

I dag har EAT Grim otte ansatte på kontoret og 10 deltidsansatte på lageret. Råvarerne får de fra ca. 15 økologiske landmænd i Danmark og flere udenlandske producenter, som de alle har en tæt dialog med, men de er hele tiden på jagt efter flere leverandører for at sikre tilstrækkelige mængder og et bredt sortiment.

Fik 1,7 mio. kr. fra GUDP

Sidste år så EAT Grim interessante muligheder i at tage skridtet videre og udvide kundekredsen til restauranter og storkøkkener, som typisk kun har adgang til 1. kvalitets produkter fra landets grossister.

Det initiativ førte sidste år til en bevilling fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprojekt, GUDP, på 1,7 mio. kr., der er øremærket til at udvikle en platform og en webshop, der kan håndtere foodservicesektoren.

Grim gennemfører projektet i samarbejde mellem Compass Group, REGA, Hotel- og Restaurantskolen, Stop Spild Af Mad, Plantepølsen og MaMam, og de skal efter planen være i mål i første halvdel af 2021.

Den krumme agurk smager lige så godt som den lige. Derfor er der ingen grund til, at de bliver sorteret fra, mener grundlæggerne af EAT Grim
Den krumme agurk smager lige så godt som den lige. Derfor er der ingen grund til, at de bliver sorteret fra, mener grundlæggerne af EAT Grim. Foto: EAT Grim

»Lige nu går det rigtigt stærkt, og det er vanskeligt at følge med. Vi har store ambitioner. Vi vil også gerne levere B2B og næste år vil vi gerne ind på det svenske og tyske marked, men lige nu er der stadig et stort potentiale for at vokse i Danmark, siger Petra Kaukua, som glæder sig over firmaets indtog i Aarhus.

Succesrigt indtog i Aarhus

’Aarhus, lad os gøre noget ved det groteske madspild, så vi ikke ender med at ødelægge planeten!’, lød det på de sociale medier fra EAT Grim, da selskabet forsøgte at skabe ekstra opmærksomhed om, at kasserne med frugt og grønt nu også er tilgængelige for kunder i Aarhus-området.

»Aarhus har taget godt imod konceptet, og på få uger har vi fået over 300 århusianske kunder,« siger Petra Kaukua, som forventer at selskabet ved udgangen af 2021 totalt vil have ca. 13.000 adresser i kundekartoteket.

Flere artikler fra samme sektion

De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test

Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade.

20-11-2024 2 minutter

Økologi styrker dit grønne regnskab

I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.

15-11-2024 5 minutter

Dansk krydderifabrik henter hovedparten af omsætningen i udlandet

Den sjællandske krydderifabrik Mill & Mortar sætter smag på maden i de private husholdninger i mere end en snes lande. Næste destination i messekalenderen hedder Nürnberg og BioFach-messen 2025.

14-11-2024 8 minutter Eksport