Prisstigninger løfter Frilands omsætning over milliarden
Selv om Friland slagtede færre økologiske grise og kreaturer i det seneste regnskabsår, voksede omsætningen med 69 mio. kr., men kunderne er blevet mere prisfølsomme, og selskabet kigger ind i et ændret marked i 2026, vurderer adm. direktør Svend Schou Borch.
Friland, Danish Crowns salgsselskab for økologisk kød har i regnskabsåret 2024/25 løftet omsætningen med 7,1 pct. fra 966,1 mio. kr. til 1.034,8 mio. kr.
Det fremgår af det årsregnskab, som selskabet fremlagde på årsmødet, der torsdag blev holdt på Danish Crowns hovedkontor i Randers. Væksten sker dog primært på grund af voksende priser efter et år med færre slagtninger af både økologiske grise og kreaturer. Værdien pr. kilo er steget, fordi selskabet har kunnet afsætte kødet dér, hvor kunderne er klar til at betale for økologi og dyrevelfærd.
Adm. direktør Svend Schou Borch, der tiltrådte i september 2025, er som helhed tilfreds med året:
“Regnskabsåret 2024/25 har samlet set været et stærkt år for Friland. Forbrugerne har i høj grad valgt økologi og dyrevelfærd, og i lange perioder har efterspørgslen ligget over de mængder, vi har haft til rådighed. Det betyder, at vi har kunnet sælge kødet der, hvor værdien er højest, og det har styrket både afregningen til vores leverandører og vores position i markedet. For mig har det været vigtigt at sikre, at landmændene tydeligt kan mærke, når værdien løftes i markedet, og det er det billede, vi ser i 2025,” siger han i en pressemeddelelse.
I Danmark er omsætningen af økologisk grisekød steget med 13 pct, og væksten er drevet af solide værdistigninger gennem 2025, hvor tilførslen af slagtegrise er faldet en smule. For økologisk oksekød er værdien ligeledes løftet markant trods færre økologiske kreaturer. For Frilandsgrise har både slagtning og afsætning derimod været en smule lavere, men med en fortsat stabil indtjening, oplyser selskabet.
I min opstart har jeg fået et rigtig godt indtryk af både Friland og vores moderselskab Danish Crown. Fundamentet er solidt, og det giver mig god grund til at tro, at Friland også står stærkt i 2026.
— Svend Schou Borch, adm. direktør, Friland A/S
Mærker opbremsning i markedet
Eksporten til centrale europæiske markeder er steget det seneste år, hvor Frilands tyske salgsselskab har løftet sin indtjening og leveret et meget tilfredsstillende resultat, oplyser Friland
Men i årets sidste måneder har selskabet oplevet nye signaler fra de vigtigste markeder, da forbrugerne i såvel Danmark som Tyskland er blevet mere prisfølsomme, og markedet har oplevet en vis opbremsning og bevæget sig mod mere normal balance mellem udbud og efterspørgsel.
“Vi står stærkt i både Danmark og Tyskland, men vi har bevæget os ind i et marked, hvor konkurrencen øges, og hvor kunderne er mere prisfølsomme og købelysten bremset op. Det betyder ikke, at efterspørgslen forsvinder, men at vi skal arbejde tættere sammen med de kunder, der deler vores fokus på dyrevelfærd og kvalitet. Derfor vil dialogen med vores danske detailkæder og vores strategiske eksportkunder få endnu større betydning i 2026. Den værdi, vi har bygget op, kommer ikke af sig selv. Den skal fastholdes og videreudvikles i det kommende år,” fastslår Svend Schou Borch.
Direktøren er glad for det løft i afregningen, som Friland har leveret til de økologiske producenter i 2025.
”Men vi ved også, at det var tiltrængt efter et par vanskelige år. Vi er meget opmærksomme på, at især økologiske producenter har brug for stabilitet. En økologisk produktion kan ikke bare skrues op og ned efter markedet, og derfor skal vi sikre en afsætning og en afregning, der giver mulighed for at drive produktionen langsigtet. Det er vores ansvar som virksomhed – og det er derfor, vi fortsat arbejder for at styrke afregningen, når markedet giver mulighed for det,” fastslår Svend Schou Borch.
Den kurs er næstformand og økologisk griseproducent, Allan Thomsen enig i.
"I anden halvdel af året fik vi medvind. Efterspørgslen var god, udnyttelsen var høj, og det gav et løft i afregningen. Markedet for økologisk gris er stadig mindre end det konventionelle, og derfor reagerer det hurtigt. Det kan give stærke perioder, men det betyder også, at udsvingene føles ekstra tydeligt på den enkelte bedrift. For at skabe stabil drift og investeringslyst har vi brug for en mere forudsigelig notering. Når udsvingene bliver for store, holder mange igen. Det er forståeligt. Men det bremser også muligheden for at sikre en langsigtet udvikling," skriver han i Frilands årsberetning.
Styrket position i ind- og udland
Friland har i årets løb styrket sin position i detailhandlen. Lanceringen af Friland Økologi-pålæg har givet en tydeligere tilstedeværelse i hverdagen hos forbrugerne, og sortimentet er udvidet i samarbejde med kunderne. Samtidig har Frilands økologiske oksekød opnået tre hjerter i den statslige mærkningsordning for bedre dyrevelfærd, hvilket har styrket dialogen med detailkæderne og gjort det lettere for forbrugerne at orientere sig. Derudover har samarbejdet med Meny resulteret i øget synlighed i butikkerne og en stærkere formidling af dyrevelfærdskonceptet direkte til kunderne. De tiltag bidrager ifølge Friland til at fastholde den værdi, der er skabt, i et marked hvor konkurrencen øges.
Samtidig er samarbejdet med en række internationale eksportkunder, økologiske forædlingsvirksomheder i primært Tyskland, Italien og USA, blevet styrket yderligere i løbet af 2025. Den udvikling skal der bygges videre på i 2026, vurderer Svend Schou Borch, som kun fik få måneder i direktørstolen, før han skulle aflevere sit første regnskab.
”I min opstart har jeg fået et rigtig godt indtryk af både Friland og vores moderselskab Danish Crown. Fundamentet er solidt, og det giver mig god grund til at tro, at Friland også står stærkt i 2026,” siger Svend Schou Borch.
Han forventer en stabil primærproduktion i det kommende år og en fortsat solid efterspørgsel, selvom markedet har været mere afdæmpet i den sidste del af regnskabsåret 2025.
”Forbrugerpriserne ser ud til at have toppet, og vi forventer en vis markedsjustering. Det har blandt andet medført en nødvendig tilpasning af tillægget mod slutningen af regnskabsåret. Vi går ind i 2026 med et mere konkurrencepræget marked. Derfor skal vi ikke øge tilførslerne hurtigere, end markedet kan bære. Tempoet skal passe til både leverandørerne og efterspørgslen. Samtidig skal vi fastholde og udvikle de kunderelationer, der værdsætter økologi og dyrevelfærd. Det bliver afgørende for at beskytte afregningen til vores leverandører,” skriver Svend Schou Borch i den skriftlige beretning fra årsmødet, hvor der var genvalg til hele Frilands bestyrelse.
Løft i økologernes afregning
-
For økologiske grise er afregningen steget til 15,94 kr./kg mod 12,72 kr./kg i sidste regnskabsår.
-
Resttillæg: 0,95 kr./kg
-
For økologiske kreaturer er afregningen steget til 7,93 kr./kg mod 7,14 kr./kg i sidste regnskabsår.
-
Resttillæg: 0,85 kr./kg
-
Producenterne af frilandsgrise kan derimod notere et fald til 3,65 kr./kg fra 4,65 kr./kg året før.
-
Resttillæg: 1,00 kr./kg
Kilde: Friland A/S