Annonce

Annonce

Togskinner og godstog i baggrund

Et fællesejet ukrainsk og polsk jernbaneselskab skal gøre det nemmere at eksportere bl.a. korn fra Ukraine til EU. Foto: Colourbox

Ukraine vil sætte gang i eksport med ny aftale

En ny aftale mellem Ukraine og Polen skal gøre det nemmere at eksportere bl.a. landbrugsvarer fra Ukraine til EU med tog. Kapaciteten er allerede på vej op.

Ukraine og Polen planlægger at oprette et fælles jernbaneselskab, der skal være med til at forbedre Ukraines eksportmuligheder ved at gøre det nemmere at transportere varer til EU. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

”Vi arbejder på at skabe et fællesejet jernbaneselskab, der skal øge den ukrainske økonomis eksportpotentiale,” siger Ukraines minister for infrastruktur, Oleksandr Kubrakov, i en meddelelse.

Krigen i Ukraine har betydet, at ca. 25 mio. tons korn, der skulle have været eksporteret, for tiden er strandet på lagre i landet på grund af ødelæggelser af infrastrukturen. Samtidig har de store afskibningshavne været under belejring og kraftige angreb stort set siden invasionens start i slutningen af februar.

Det har bl.a. været medvirkende til, at råvarepriserne for mange landbrugsvarer generelt er steget til rekordhøjder.

Kapaciteten er på vej op

Et nyt fælles togselskab skal bl.a. forsøge at løse de udfordringer, der er forbundet med eksport af korn med tog fra Ukraine. Udover toldregler er også togskinnernes bredde anderledes i Ukraine, end i Polen og resten af EU.

Ifølge mediet Argus Media er eksporten med tog fra Ukraine allerede steget markant i første halvdel af maj måned i forhold til i marts og april.

Det statsejede jernbaneselskab Ukrzaliznytsia har oplyst, at omkring 768.300 tons ukrainsk korn blev eksporteret via jernbane i perioden 1. til 16. maj, mens der til sammenligning blev eksporteret 415.900 tons korn med tog i hele marts måned. I april blev der eksporteret 642.500 tons korn fra Ukraine med tog.

EU-Kommissionens opgørelse viser, at EU importerede over 217.000 tons økologiske fødevarer fra Ukraine i 2020, hvilket svarer til 36,5 pct. af hele EU’s økologiske import.

Flere artikler fra samme sektion

Frivillige aftaler kunne ikke sikre landets drikkevandsboringer i tide

Efter seks års forsøg er det ikke lykkedes for landets vandværker at lave de frivillige aftaler med landmænd og lodsejere, der skulle sikre landets drikkevandsboringer mod pesticidrester. Nu er opgaven skubbet videre til kommunerne, men det har kun gjort det endnu mere tidskrævende at indgå aftaler.

21-02-2025 10 minutter Pesticider,   Politik,   Drikkevand

Pesticider skyder forbi deres mål og skader organismer, som de ikke burde påvirke

Et metastudie viser, at pesticider også skader organismer, som de aldrig var designet til at påvirke. Og nyere pesticider er ikke bedre end ældre pesticider, når det gælder om at undgå de såkaldte ikke-målarter.

19-02-2025 5 minutter Pesticider,   Miljø,   Forskning

Vandværker hæver priserne for at kunne beskytte drikkevandet mod pesticider

Flere danskere kan se frem til dyrere drikkevand, som en direkte konsekvens af at der bliver brugt pesticider i områder, hvor midlerne risikerer at forurene vandet.

18-02-2025 3 minutter Drikkevand,   Pesticider