Annonce
Annonce
Invasion lukker Europas kornkammer
Ukrainsk militær har lukket landets havne som følge af den russiske invasion. Det har sat en stopper for den store eksport af landbrugsvarer, hvilket skaber nervøsitet på bl.a. det økologiske afgrødemarked.

Ukrainsk militær har suspenderet al eksport fra kommercielle havne i landet i kølvandet på den russiske invasion. Det sætter en prop i Ukraines omfattende eksport af afgrøder. Foto: iStock.com/sirene68
Det ukrainske militær har lukket alle kommercielle havne i landet i kølvandet på den russiske invasion. Det sætter en foreløbig stopper for ukrainsk eksport af blandt andet landbrugsvarer. Det beretter nyhedsbureauet Reuters.
”Alle handler er sat i bero. Det påvirker jo på den måde, at der er nogen mængder, som formentlig forsvinder ud af markedet de kommende måneder, som man havde forventet ville blive leveret,” siger Steffen Blume, økologichef hos DLG.
Ukraine er en betydelig eksportør af økologiske fødevarer til EU. Ifølge EU-Kommissionen importerede EU over 217.000 tons økologiske fødevarer fra Ukraine i 2020, hvilket svarer til 36,5 pct. af hele EU’s økologiske import.
EU importerer desuden 74,4 pct. af dets økologiske korn fra Ukraine (hvede og ris ikke medregnet), og næsten en tredjedel af den økologiske soja har ukrainsk oprindelse. En femtedel af importen af økologiske oliefrø kom ligeledes fra Ukraine i 2020.
Priserne stiger
At havnene nu er lukkede i Ukraine er de facto en nedlukning af landets landbrugseksport, da det ikke er en reel mulighed at eksportere via tog til Baltikum og afskibe derfra. Det skyldes, at togskinnernes bredde er anderledes i Polen, og derfor er man afhængig af at kunne køre gennem Hviderusland, hvilket med den nuværende situation ikke anses som hensigtsmæssigt.
Allerede i går begyndte priserne for økologiske afgrøder at stige som følge af krigen i Ukraine. Ifølge Steffen Blume sker det i et marked, hvor prisniveauet i forvejen er meget højt.
”Det har skabt noget nervøsitet på både det økologiske og konventionelle marked. Rigtig mange sælgere holder sig tilbage, og vi kan ikke få fat i de ukrainske leverandører. Det er især økologisk majs, der er steget i pris siden i går. Der er ikke så mange lande, man kan købe øko-majs af, og Ukraine er klart det største,” siger Steffen Blume og nævner også soja, raps og solsikke som vigtige ukrainske eksportafgrøder.
Det er tæt på umuligt at dyrke majs til modenhed herhjemme, da majskernerne på grund af klimaet ikke når at modne inden efteråret og vinteren på de nordiske breddegrader.
Mangel på økokorn er worst case
Steffen Blume mener, at priserne kan stige endnu mere, men i worst case-scenariet kan det også gå den anden vej.
”Worst case er, at Europa næsten løber tør for økologisk korn, og at EU må gøre brug af katastrofebestemmelserne, hvor man kan give dispensation til at bruge konventionelle råvarer. I det tilfælde er økovarerne det samme værd som konventionelle,” siger Steffen Blume og understreger, at det er ren spekulation på nuværende tidspunkt.
Sidste gang, at force majeure var gældende, var under tørken i 2018, hvor økologiske husdyrproducenter fik dispensation til at anvende ikke-økologisk grovfoder. Det fik dog ingen indflydelse i Danmark, da bl.a. Arla ikke tillod, at deres leverandører gjorde brug af dispensationen.
”Men vi skal nok lige slå koldt vandet i blodet. Afgrøderne ligger dernede og kan ikke komme ud af Ukraine, men det kan godt være, at man på et senere tidspunkt kan det få det fra landet til EU,” siger Steffen Blume og tilføjer:
”Som planteavler er der selvfølgelig grundlag for at slå til nu her med de høje priser.”
Husdyrproducenterne risikerer derimod at få højere omkostninger til indkøbt foder i den kommende tid.
Ifølge Maskinbladet skal Europa-Parlamentets landbrugsudvalg mødes mandag for at drøfte en håndtering af markedspåvirkningerne som følge af Ruslands invasion.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.