Annonce

Annonce

Arla har et mål om at være klimaneutral i 2050, men CO2e-udledningen er steget fra 2019 til 2021.

Trods klimamål: Arlas CO2-udledning er steget

Arla vil være klimaneutral, men udledningen af drivhusgasser fra koncernens mælkeproduktion er steget de senere år.

Arla er kommet et skridt længere væk fra sit mål om CO2e-neutralitet i 2050. Mediet Klimamonitor er nemlig dykket ned i mejerikoncernens CSR-rapport fra 2021 og kan se, at Arlas CO2e-udledning steg fra 19.249 mio. kilo i 2019 til 19.783 kilo i 2021.

Stigningen kommer især fra scope 3, der dækker over leverandørerne herunder landmændene og deres køer. Mælk står alene for 16.306 mio. kilo, skriver Klimamonitor.

Hanne Søndergaard, der leder Arlas afdeling for Landbrug, bæredygtighed og kommunikation, forklarer, at stigningen skyldes vækst i Arla, og påpeger, at udledningen per liter mælk er reduceret med syv pct., men at den reduktion ikke har været nok til at knække kurven.

"Vores slutmål er 2050. Vi har reduceret per liter mælk, og at vi på nuværende tidspunkt ikke ser et knæk kurven i vores totale reduktioner, er ikke et udtryk for, at vores plan ikke virker. Langt størstedelen af vores udledning kommer fra køerne, og når vi begynder at se resultaterne af vores arbejde ude på gårdene, vil vi også se en positiv udvikling i totaludledningen. Men det tager tid," siger hun til Klimamonitor.

Michael Minter, der er programchef for fremtidens fødevarer hos tænketanken Concito, finder det positivt, at Arla er blevet mere klimaeffektiv:

"Men vi skal som samfund også reducere den samlede udledning, og i den optik går det jo den forkerte vej. Skal Arla så sælge mindre mælk? Det er virkelig et dilemma for dem som virksomhed, og det bekræfter i min optik nødvendigheden af offentlig regulering. Vi kan ikke forvente, at virksomhederne hver især og af sig selv sikrer de nødvendige reduktioner," siger han.

Flere artikler fra samme sektion

Det er ikke kun i luften: Også forurening af jord og vand fører til hjerte-karsygdomme, advarer forskere

Mere og mere forskning viser, at bl.a. pesticider og tungmetaller i vores jord og vand sandsynligvis bidrager til hjerte-karsygdomme, som er ansvarlige for millioner af menneskers død hvert år.

11-10-2024 5 minutter Miljø,   Forskning,   Pesticider

Ny analyse af lavere moms på frugt og grønt viser både fordele og ulemper

Det giver danskerne flere sunde leveår og mere luft i budgettet, hvis politikerne sænker momsen på frugt og grønt. Til gengæld er det dyrt på andre poster, viser en ny analyse fra Skatteministeriet.

10-10-2024 4 minutter Forbrug,   Frugt, bær, grønt,   Politik

Vi fælder mere skov nu, end da verdens lande for tre år siden aftalte at stoppe skovrydning

I 2021 indgik 140 nationer en aftale om at stoppe afskovning senest i 2030. Siden dengang er afskovningen steget, bl.a. som følge af landbrugsproduktion og minedrift. Trods stigningen er der dog enkelte succeshistorier.

10-10-2024 4 minutter Natur,   Udland