Annonce

Annonce

Arla har et mål om at være klimaneutral i 2050, men CO2e-udledningen er steget fra 2019 til 2021.

Trods klimamål: Arlas CO2-udledning er steget

Arla vil være klimaneutral, men udledningen af drivhusgasser fra koncernens mælkeproduktion er steget de senere år.

Arla er kommet et skridt længere væk fra sit mål om CO2e-neutralitet i 2050. Mediet Klimamonitor er nemlig dykket ned i mejerikoncernens CSR-rapport fra 2021 og kan se, at Arlas CO2e-udledning steg fra 19.249 mio. kilo i 2019 til 19.783 kilo i 2021.

Stigningen kommer især fra scope 3, der dækker over leverandørerne herunder landmændene og deres køer. Mælk står alene for 16.306 mio. kilo, skriver Klimamonitor.

Hanne Søndergaard, der leder Arlas afdeling for Landbrug, bæredygtighed og kommunikation, forklarer, at stigningen skyldes vækst i Arla, og påpeger, at udledningen per liter mælk er reduceret med syv pct., men at den reduktion ikke har været nok til at knække kurven.

"Vores slutmål er 2050. Vi har reduceret per liter mælk, og at vi på nuværende tidspunkt ikke ser et knæk kurven i vores totale reduktioner, er ikke et udtryk for, at vores plan ikke virker. Langt størstedelen af vores udledning kommer fra køerne, og når vi begynder at se resultaterne af vores arbejde ude på gårdene, vil vi også se en positiv udvikling i totaludledningen. Men det tager tid," siger hun til Klimamonitor.

Michael Minter, der er programchef for fremtidens fødevarer hos tænketanken Concito, finder det positivt, at Arla er blevet mere klimaeffektiv:

"Men vi skal som samfund også reducere den samlede udledning, og i den optik går det jo den forkerte vej. Skal Arla så sælge mindre mælk? Det er virkelig et dilemma for dem som virksomhed, og det bekræfter i min optik nødvendigheden af offentlig regulering. Vi kan ikke forvente, at virksomhederne hver især og af sig selv sikrer de nødvendige reduktioner," siger han.

Flere artikler fra samme sektion

Danske Regioner råber op: Forureningen af vores drikkevand har nået et kritisk punkt

Forureningen af drikkevandet med pesticider og andre giftstoffer er nu så omfattende, at den udgør et ressourceproblem, advarer Danske Regioner, som også peger på, at vi bruger mere drikkevand, end der dannes.

27-02-2024 3 minutter Drikkevand,   Miljø,   Pesticider

Kødproducent stiller op som forperson i Økologisk Landsforening

Der bliver ikke kampvalg om posten som forperson i Økologisk Landsforening, da blot en enkelt kandidat har meldt sig inden deadline. Louise Køster trak sig fra posten tidligere på måneden.

26-02-2024 4 minutter Økologisk Landsforening

Vores fødevaresystem er så ubæredygtigt, at det efterlader os med en ubetalt regning på 70 billioner kr.

Nutidens landbrug koster mere, end det skaber i værdi og bidrager både til klimaforandringer og overvægt. Men der er en anden vej, som gør landbruget til både en klimagevinst og en bedre forretning, viser en rapport om det globale fødevaresystem. Spørgsmålet er, om politikerne tør tage tyren ved hornene.

21-02-2024 11 minutter Bæredygtighed,   Klima,   Biodiversitet