Annonce

Annonce

Høst af sojabønner

Næsten 80 pct. af verdens sojaforbrug går til dyrefoder, og efterspørgslen på soja er mere end fordoblet i løbet af de seneste to årtier. Foto: United Soybean Board/flickr

Thise fremrykker stop for soja

32 ud af Thises 75 andelshavere har siden starten af 2021 - i samarbejde med fodrings- og planteavlskonsulenter - deltaget i staldskoler om reduktion af eller helt ophør med brug af soja i foderet.

Mejeriet Thise vil stoppe med at bruge soja i foderet til deres køer, ungdyr og kalve tidligere end oprindeligt planlagt. Det har en enig Thise-andelshaverkreds besluttet, oplyser Thise i en pressemeddelelse.

Udfasningen blev påbegyndt i 2020 og skulle løbe frem til d. 1. oktober 2023, men efter en evaluering af processen er deadline nu fremrykket ét år, så datoen i stedet er d. 1. oktober 2022. Samtidig skal eventuelt importeret foder være af europæisk oprindelse.

32 ud af Thises 75 andelshavere har siden starten af 2021 været frontløbere i projektet og har i samarbejde med fodrings- og planteavlskonsulenter deltaget i staldskoler om reduktion af eller helt ophør med brug af soja i foderet. Erfaringerne har været så positive, at de er en medvirkende årsag til, at andelshaverne nu tør sætte turbo under udfasningen.

Afhængig af opgørelsesmetode anslås det, at klimabelastningen fra den importerede soja svarer til en tredjedel af dansk landbrugs samlede udledninger af drivhusgasser, lyder det fra Thise.

Soja dyrkes overvejende på arealer, hvor der tidligere var regnskov eller andre naturlige økosystemer, og derfor har den stigende efterspørgsel udgjort et problem for både biodiversiteten og klimaet. Næsten 80 pct. af verdens sojaforbrug går til dyrefoder, og efterspørgslen på soja er mere end fordoblet i løbet af de seneste to årtier.

Flere artikler fra samme sektion

Den var på vej i papirkurven, men nu er EU's store naturlov alligevel vedtaget

Flertallet bag EU's naturgenopretningslov var egentlig sikret, men i løbet af foråret smuldrede det pludselig. Nu lykkedes det så alligevel at få vedtaget loven, men det kan ende med at koste Østrigs miljøminister dyrt.

17-06-2024 3 minutter Natur,   EU

Verdens lande er kun ved at opfylde 16 pct. af FN's bæredygtige mål, og for nogle går det tilbage

Verdens nationer er gode til at aftale målsætninger for bæredygtig udvikling - det halter imidlertid med at opfylde dem. I kun 16 pct. af tilfældene er verdenssamfundet ved at nå FN's verdensmål inden deadline.

17-06-2024 6 minutter Bæredygtighed,   Biodiversitet,   Klima,   Natur

Økologisk Landsforening roser politisk aftale: Vil gøre livet nemmere for de små

Et enigt folketing har indgået en ny fødevare- og veterinæraftale. Økologisk Landsforening kalder aftalen for "en god nyhed for økologien" på flere områder.

11-06-2024 3 minutter Politik,   Økologiregler