Annonce
Annonce
Næsten 80 pct. af verdens sojaforbrug går til dyrefoder, og efterspørgslen på soja er mere end fordoblet i løbet af de seneste to årtier. Foto: United Soybean Board/flickr
Thise fremrykker stop for soja
32 ud af Thises 75 andelshavere har siden starten af 2021 - i samarbejde med fodrings- og planteavlskonsulenter - deltaget i staldskoler om reduktion af eller helt ophør med brug af soja i foderet.
Mejeriet Thise vil stoppe med at bruge soja i foderet til deres køer, ungdyr og kalve tidligere end oprindeligt planlagt. Det har en enig Thise-andelshaverkreds besluttet, oplyser Thise i en pressemeddelelse.
Udfasningen blev påbegyndt i 2020 og skulle løbe frem til d. 1. oktober 2023, men efter en evaluering af processen er deadline nu fremrykket ét år, så datoen i stedet er d. 1. oktober 2022. Samtidig skal eventuelt importeret foder være af europæisk oprindelse.
32 ud af Thises 75 andelshavere har siden starten af 2021 været frontløbere i projektet og har i samarbejde med fodrings- og planteavlskonsulenter deltaget i staldskoler om reduktion af eller helt ophør med brug af soja i foderet. Erfaringerne har været så positive, at de er en medvirkende årsag til, at andelshaverne nu tør sætte turbo under udfasningen.
Afhængig af opgørelsesmetode anslås det, at klimabelastningen fra den importerede soja svarer til en tredjedel af dansk landbrugs samlede udledninger af drivhusgasser, lyder det fra Thise.
Soja dyrkes overvejende på arealer, hvor der tidligere var regnskov eller andre naturlige økosystemer, og derfor har den stigende efterspørgsel udgjort et problem for både biodiversiteten og klimaet. Næsten 80 pct. af verdens sojaforbrug går til dyrefoder, og efterspørgslen på soja er mere end fordoblet i løbet af de seneste to årtier.
Flere artikler fra samme sektion
Kristian Andersen og hans køer blev gravet frem på et gammelt sort-hvid billede - her er, hvad han laver i dag
Museumsinspektører fra Det Grønne Museum fandt et flot billede fra økologiens spæde start i 1990, og så viste det sig, at hovedpersonen på billedet Kristian Andersen stadig er i fuld gang – men han er trådt ind i et nyt kapitel i hans egen økologiske historie.
Nu er tiden inde: Økologien skal på museum
Økologisk Landsforening og dansk økologi kommer nu på museum. Ikke fordi økologien er et stykke støvet forhistorie, der skal arkiveres og gemmes væk, men tværtimod fordi den har spillet – og stadig spiller – en historisk rolle i dansk landbrug og for danskernes valg af fødevarer.
2024 bød på rekordhøjt niveau af pesticider i vandboringer, og grænseværdien blev brudt i flere tilfælde
Nye data afslører rekordhøje niveauer af pesticidrester i danske vandboringer, hvor grænseværdierne overskrides i et stigende antal tilfælde. En professor advarer om alvorlige sundhedsrisici, mens danske vandselskaber forudser stigende priser på drikkevand i fremtiden.