Annonce
Annonce
Klimaminister Lars Chr Lilleholt (V) (midt) må opgive planen om et klimamærke på fødevarer, da branchen er imod. Foto: MissionInnovation/flickr
Regeringen lægger klimamærket i skuffen
Klimamærket på fødevarer bliver alligevel ikke til noget i denne omgang, selvom regeringen havde ønsket det.
Efter et møde med detailbranchen og NGO'er mandag har regeringen valgt at droppe ambitionen om at indføre et klimamærke på fødevarer, som skulle tydeliggøre produktets klimaaftryk over for forbrugerne.
Det skriver fødevarewatch.dk.
"Jeg har ikke afskrevet muligheden for et klimamærke på den længere bane, men jeg lytter til, hvad branchen siger. Den fortæller, at et klimamærke er forbundet med mange vanskeligheder, og jeg arbejder ikke med noget, der ligger så langt ude i fremtiden," siger klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til fødevarewatch.dk.
Til mødet var bl.a. repræsentanter fra Coop, Salling Group, Danish Crown, Dagrofa, Forbrugerrådet Tænk og Økologisk Landsforening (ØL).
"Der var stort set ingen opbakning til klimamærket i dag (mandag, red.). Det blev lagt i graven," siger Paul Holmbeck, politisk direktør i ØL til fødevarewatch.dk.
Andre ideer i spil
Branchen og ministeren er i stedet blevet enige om at arbejde for at lave en række gode råd og oplysninger til forbrugerne om, hvordan de kan handle mere klimavenligt. Der forventes at blive lanceret noget i løbet af de kommende måneder.
Coops CSR-direktør, Signe Frese, erkender, at de gode råd ikke er nok.
"Vi kan helt sikkert gøre mere, og jeg er overbevist om, at de gode råd kun er første skridt," siger hun.
Af andre muligheder foreslog Forbrugerrådet Tænk, at man kunne regulere prisen alt efter klimaaftrykket, Dagrofa har luftet idéen om en certificering på EU-niveau, mens Salling Group overvejer at stille større krav på klimafronten til leverandørerne.
Flere artikler fra samme sektion
Året der gik i Økologisk Landsforening
Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.
Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024
Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.
Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider
Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".