Annonce

Annonce

Mark med vinterraps i efteråret

Selvom raps bliver dyrket som olieplante, er den samtidig en rigtig god proteinplante. Foto: Jannie Bak Pedersen.

Professor udpeger afgrøde, som vi har overset i den grønne omstilling

Det er "synd og skam", at raps er så overset en afgrøde i den grønne omstilling, mener professor Søren Krogh Jensen. Først og fremmest fordi det er den eneste kombinerede olie- og proteinafgrøde, vi kan dyrke med et højt udbytte på vores breddegrader.

Raps har et stort potentiale som en vigtig proteinafgrøde i fremtidens klima, og derfor bør den undersøges nærmere. Det mener Søren Krogh Jensen, der er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på AU Viborg.

Han har for nylig afsluttet et projekt, hvor han og en forskergruppe undersøgte, om det var nemmere for rotter at fordøje proteinerne fra hvidblomstret raps frem for gulblomstret. Den hvide raps bliver nemlig ikke angrebet af snudebiller, galmyg og glimmerbøsser i samme omfang, da disse bliver tiltrukket af blomstens gule farve, og derfor er den et godt værn mod disse insekter.

Et af resultaterne fra projektet viste, at proteinfordøjeligheden steg betydeligt, når rapsfrøene var afskallede. Effekten var så tydelig, at forskerne sammen med frøforædlingsfirmaet Knold & Top besluttede sig for at undersøge det nærmere.

Derfor er de i gang med at skrive en ansøgning, som de håber, kan skaffe midler til et forskningsprojekt, der skal undersøge denne effekt og en række andre faktorer mere i dybden.

En god proteinplante

”Raps er en overset afgrøde i den grønne omstilling, og det er synd og skam. Først og fremmest er det den eneste kombinerede olie- og proteinafgrøde, vi kan dyrke med et højt udbytte på vores breddegrader,” forklarer han til Aarhus Universitets hjemmeside. 

For selvom raps bliver dyrket som olieplante, er den samtidig en rigtig god proteinplante.

”Når man dyrker andre proteinafgrøder, står man ofte med et biprodukt, som det kan være svært at udnytte. Men i rapsplanten er biproduktet olie, som vi allerede kender og bruger, og der derfor er efterspørgsel på," uddyber han.

Skallerne, der omkranser oliefrøene og beskytter dem mod skadedyr, er det forskerne vil kigge på i deres nye projekt.

”Hvis vi afskaller rapsen, ser vi, at proteinfordøjeligheden bliver højere. Og vi har et marked for både den proteinrige rapskage og olien fra frøene”, siger han og uddyber:

”Så står man faktisk bare tilbage med de meget fiberrige skaller, der ikke har nogen stor næringsværdi. Men netop dem vil vi gerne finde en måde at bruge på i vores nye projekt.”

Forskerne har desuden en tese om, at den bismag, der følger med den traditionelle, gulblomstrede raps, ikke er et lige så stort problem i den hvidblomstrede. Også det skal undersøges nærmere.

Flere artikler fra samme sektion

Ny EU-rapport konkluderer, at omlægning til økologi er en klimagevinst

Omlægningen til mere økologi kan reducere klimaaftrykket fra EU's landbrug med flere millioner ton CO2e hvert år, viser en beregning fra EU-Kommissionen.

28-11-2024 4 minutter Klima,   EU

Forskere vil undersøge mulig sammenhæng mellem pesticider og Alzheimers

Med mere end tre årtiers data fra 5.000 personer vil amerikanske forskere nu undersøge, om der er en sammenhæng mellem eksponeringen for bl.a. pesticider og udviklingen af demenssygdomme som Alzheimers.

27-11-2024 3 minutter Pesticider,   Forskning

Engang vidste de, hvornår og hvor længe regnen faldt. Sådan er det ikke længere

At øge jordens frugtbarhed ved at udbrede økologiske metoder er et centralt komponent i Økologisk Landsforenings projektarbejde i Østafrika. Men nye vejrmønstre med højere temperaturer, længere tørketider og kraftigere nedbør gør, at metoderne holder hårdt.

26-11-2024 9 minutter Ulandsarbejde,   Klima,   Udland