Annonce

Annonce

Professor udpeger afgrøde, som vi har overset i den grønne omstilling

Det er "synd og skam", at raps er så overset en afgrøde i den grønne omstilling, mener professor Søren Krogh Jensen. Først og fremmest fordi det er den eneste kombinerede olie- og proteinafgrøde, vi kan dyrke med et højt udbytte på vores breddegrader.

06. november 2024
Læsetid: 3 minutter
Mark med vinterraps i efteråret

Selvom raps bliver dyrket som olieplante, er den samtidig en rigtig god proteinplante. Foto: Jannie Bak Pedersen.

Raps har et stort potentiale som en vigtig proteinafgrøde i fremtidens klima, og derfor bør den undersøges nærmere. Det mener Søren Krogh Jensen, der er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på AU Viborg.

Han har for nylig afsluttet et projekt, hvor han og en forskergruppe undersøgte, om det var nemmere for rotter at fordøje proteinerne fra hvidblomstret raps frem for gulblomstret. Den hvide raps bliver nemlig ikke angrebet af snudebiller, galmyg og glimmerbøsser i samme omfang, da disse bliver tiltrukket af blomstens gule farve, og derfor er den et godt værn mod disse insekter.

Et af resultaterne fra projektet viste, at proteinfordøjeligheden steg betydeligt, når rapsfrøene var afskallede. Effekten var så tydelig, at forskerne sammen med frøforædlingsfirmaet Knold & Top besluttede sig for at undersøge det nærmere.

Derfor er de i gang med at skrive en ansøgning, som de håber, kan skaffe midler til et forskningsprojekt, der skal undersøge denne effekt og en række andre faktorer mere i dybden.

En god proteinplante

”Raps er en overset afgrøde i den grønne omstilling, og det er synd og skam. Først og fremmest er det den eneste kombinerede olie- og proteinafgrøde, vi kan dyrke med et højt udbytte på vores breddegrader,” forklarer han til Aarhus Universitets hjemmeside. 

For selvom raps bliver dyrket som olieplante, er den samtidig en rigtig god proteinplante.

”Når man dyrker andre proteinafgrøder, står man ofte med et biprodukt, som det kan være svært at udnytte. Men i rapsplanten er biproduktet olie, som vi allerede kender og bruger, og der derfor er efterspørgsel på," uddyber han.

Skallerne, der omkranser oliefrøene og beskytter dem mod skadedyr, er det forskerne vil kigge på i deres nye projekt.

”Hvis vi afskaller rapsen, ser vi, at proteinfordøjeligheden bliver højere. Og vi har et marked for både den proteinrige rapskage og olien fra frøene”, siger han og uddyber:

”Så står man faktisk bare tilbage med de meget fiberrige skaller, der ikke har nogen stor næringsværdi. Men netop dem vil vi gerne finde en måde at bruge på i vores nye projekt.”

Forskerne har desuden en tese om, at den bismag, der følger med den traditionelle, gulblomstrede raps, ikke er et lige så stort problem i den hvidblomstrede. Også det skal undersøges nærmere.

Flere artikler fra samme sektion

Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet

Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.

07-04-2025 3 minutter Pesticider

Økologisk Landsforening har fået nyt forpersonskab

Bestyrelsen i Økologisk Landsforening har nu konstitueret sig. Den består af seks medlemmer, og en ny næstforperson.

04-04-2025 1 minutter Økologisk Landsforening

Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet

Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.

03-04-2025 3 minutter Drikkevand,   Politik