Annonce

Annonce

En arm holder beskadiget raps op

Til sidste års 'Store Rapsdag' oplevede rådgiverne mange frostskadede rapsplanter. Foto: ØRD

1.700 kg raps i udbytte er bedre end ompløjning

Med de nuværende priser på foderkorn vil en rapsmark, der giver 1.700 kg frø pr. ha, være bedre end en ompløjning. Dommen skal snart falde, og derfor gentager ØkologiRådgivning Danmark sidste års markturné ’Store Rapsdag’.

Det er ved at være tiden, hvor det skal besluttes, om rapsmarkerne står godt nok til at fortsætte til høst, eller om de skal pløjes om og erstattes af en vårafgrøde.

Derfor afholder ØkologiRådgivning Danmark igen i år ’Store Rapsdag’, hvor flere af planteavlsrådgiverne turnerer rundt i landet og tilser landmændenes rapsmarker. Det sker d. 24. marts.

Ifølge ØkologiRådgivning Danmark skal dommen over rapsmarkerne være fældet senest i første halvdel af april, og samtidig bør man ikke færdiggøde og tilføre svovl, før beslutningen om rapsens skæbne er truffet.

Rådgiverne og landmændene skal vurdere, om rapsmarken kan præstere et udbytte på mindst 1.700 kg frø pr. ha, som med de nuværende priser på foderkorn, er grænsen for, hvornår vårsæd bedre kan svare sig. Derudover kan det med de høje kornpriser også være relevant at overveje at flytte noget af den planlagte gødning til kornmarkerne, hvis rapsen står godt.

Sidste års ’Store Rapsdag’ bød på mange rapsmarker med betydelige frostskader, men det lader ikke til at være lige så udbredt i denne sæson.

”Det ser vi ikke på samme måde i år. Til gengæld har vi nogle marker, der har udviklet sig på meget forskellig vis, og der har været varierende succes med etableringen i efteråret,” siger planteavlsrådgiver Mads Juul i nedenstående video om den forestående rapsdag.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud