Professor: Mere økologi vil automatisk føre til færre husdyr

Ifølge landbrugsaftalen vil en fordobling af økologien føre til en reduktion i landbrugets udledning af drivhusgasser. Det skyldes økologiens lavere husdyrtryk. Landbrug & Fødevarer er skeptisk.

27. oktober 2021
Læsetid: 2 minutter
Jørgen E. Olesen holder oplæg til en konference
Jørgen E. Olesen mener, at mere økologi vil føre til et lavere husdyrtryk i dansk landbrug. Arkivfoto: Henrik Hindby Koszyczarek

Landbrugsaftalens målsætning om en fordobling af økologien vil indirekte reducere antallet af husdyr i Danmark, lyder det fra Jørgen E. Olesen, professor og institutleder ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet. Det skriver altinget.dk.

Fordoblingen ventes ifølge aftalen at give en reduktion på 0,5 mio. ton drivhusgasser frem mod 2030, og det kan direkte kobles til færre husdyr:

”Når man regner med, at en fordobling af det økologiske areal kan føre til en drivhusgasreduktion, skyldes det, at husdyrproduktionen reduceres. Klimaeffekten ved mere økologi kommer alene fra en mindre animalsk produktion, der også fører til en mindre landbrugsproduktion,” siger Jørgen E. Olesen til altinget.dk.

Årsagen er, at økologi skal bruge mere plads til foderproduktionen, da selvforsyningen er højere, samt at dyrene skal have mere plads per hektar og mulighed for at komme ud. Så længe det samlede landbrugsareal i Danmark ikke øges, vil mere økologi således føre til færre husdyr.

Meldingen bakkes op af regeringens egne embedsmænd, mens Landbrug & Fødevarer (L&F) er skeptisk.

”Det er rigtigt nok, at økologiske landbrug vil have en lavere husdyrintensitet, men det behøver ikke nødvendigvis have en indflydelse på, hvad der foregår på de øvrige ikke-økologiske arealer. Derfor er det også svært at sige klart, om det ender på den ene eller anden måde,” siger Kirsten Lund Jensen, der er chef for L&F's økologisektion, til altinget.dk.