PFAS-pesticidrester i morgenmad og Nikolaj Kirk, der begræder vores madvaner: Her er årets mest læste artikler
Et længere interview med Nikolaj Kirk, som er frustreret over, at vi har skubbet gode råvarer og tilberedning fra bunden i baggrunden til fordel for færdigretter, Netflix og sociale medier, blev med afstand årets meste læste artikel på Økologisk Nu.
”Da jeg var barn, var noget af det mest skamfulde at købe sådan et kondom, der er fyldt med boller i karry. Det er desværre vendt tilbage. Godt nok i pænt pap med naturscener på emballagen, men de der færdigretter er pumpet med E-numre og pesticider.”
Sådan sagde tv-kokken Nikolaj Kirk i en artikel om hans syn på danskernes madvaner; heri udtrykte han frustration over den manglende maddannelse og vores lave prioritering af at lave mad fra bunden med gode råvarer. Artiklen blev med afstand årets mest læste på Økologisk Nu - og er faktisk den allermest læste artikel i vores medies syv år lange historie.
I anledning af årets afrunding har vi herunder lavet en opsamling af årets fem mest læste artikler, så fik du ikke læst dem i første omgang, får du muligheden igen her:
#1
#2
Debatten om ultraforarbejdet mad er blevet for unuanceret, mener Noah Praamsma, der er klinisk diætist med speciale i plantebaseret kost ved den Washington-baserede organisation Physicians Committee for Responsible Medicine. I et debatindlæg i The Guardian argumenterer han for, at noget forarbejdet mad godt kan indgå i en sund kost - og det er sundere, hvis det er plantebaseret frem for animalsk.
"At vælge en vegetarburger – uanset hvor forarbejdet den er – er altid et sundere valg end en oksekødsburger," skriver han.
#3
En ny undersøgelse fra Pesticide Action Network Europe har fundet TFA - et PFAS, som bl.a. stammer fra pesticider - i adskillige konventionelle fødevarer rundt om i Europa. Især morgenmadsprodukter er ramt, og TFA-niveauet er i gennemsnit over 100 gange højere end i drikkevand og særligt kritisk for børn.
#4
Den nordsjællandske familievirksomhed Søris, der har dyrket økologiske grøntsager siden 1987, indgav i slutningen af oktober begæring om konkurs. Et kig i regnskaberne viste, at selskabet de seneste år har kørt med underskud: I 2024 lød resultatet på minus 4 mio. kr. mod et minus på godt en halv mio. kr. året før.
#5
Forskning fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet viser, at de nordiske kostråd kan kædes direkte sammen med lavere dødelighed. Ved at se på data fra over 76.000 svenske mænd og kvinder gennem to store befolkningsundersøgelser fandt forskerne bl.a., de midaldrende svenske kvinder og mænd, som lever efter kostrådene, har en 23 pct. lavere dødelighed end hos dem, som ikke gør – også når der tages højde for uddannelse, indkomst og fysisk aktivitet.