Sprøjtegifte danner PFAS-stof, som nu er fundet i høje mængder i europæiske morgenmadsprodukter

En ny undersøgelse finder TFA - et PFAS, som bl.a. stammer fra pesticider - i adskillige konventionelle fødevarer rundt om i Europa. Især morgenmadsprodukter er ramt. Niveauet er i gennemsnit over 100 gange højere end i drikkevand og især kritisk for børn.

04. december 2025
Læsetid: 4 minutter
En lille dreng spiser processeret morgenmad
En ny undersøgelse viser, at morgenmadsprodukter kan have et højt indhold af TFA, der er et PFAS, som bl.a. stammer fra sprøjtegifte. Midlet mistænkes for flere negative sundhedseffekter. Foto: Colourbox

TFA - et PFAS, som bl.a. stammer fra sprøjtegifte brugt i landbruget - er fundet i høje koncentrationer i adskillige konventionelle fødevarer.

Paraplyorganisationen Pesticide Action Network Europe (Pan Europe) har undersøgt 66 konventionelle fødevarer produceret i 16 europæiske lande og fandt, at især morgenmadsprodukter har høje koncentrationer af TFA. I gennemsnit var koncentrationerne 107 gange højere, end hvad man i gennemsnit finder i drikkevand.

TFA, et nedbrydningsprodukt af PFAS-pesticider og F-gasser, betragtes som et evighedskemikalie, fordi det er så svært nedbrydeligt i miljøet. Industriundersøgelser kæder det sammen med nedsat sædkvalitet og negative virkninger på skjoldbruskkirtlen, leveren og immunforsvaret.

Af de 66 undersøgte fødevarer fandt Pan Europe TFA i 54 af dem, svarende til 81,8 pct. Især produkter baseret på hvede havde høje niveauer, og det højeste blev fundet i morgenmadsprodukter købt i Irland. Se listen med de højeste fund her:

  1. 360 µg/kg i morgenmadsprodukter (købt i Irland)

  2. 340 µg/kg i belgisk fuldkornsbrød

  3. 310 µg/kg i hvedemel (produceret i Tyskland)

  4. 210 µg/kg i en fransk baguette

  5. 200 µg/kg i schweizisk Rauchbrot

  6. 180 µg/kg i en fransk croissant

  7. 130 µg/kg i hollandsk krydderkage (pepernoten) – en populær børnesnack til Sinterklaas (Skt. Nikolausdag)

  8. 120 µg/kg i spansk ristet brød

  9. 120 µg/kg i mel fra Luxembourg

  10. 74 µg/kg i østrigske rasp

  11. 62 µg/kg i polsk spelt-toastbrød

  12. 49 µg/kg i bulgarske småkager

  13. 49 µg/kg i majsmel fra Rumænien

  14. 42 µg/kg i en tjekkisk birkesbolle

  15. 31 µg/kg i ungarske grove havreflager

  16. 26 µg/kg i italiensk spaghetti (toppen af isbjerget – kun én prøve testet)

  17. 17 µg/kg i græske tvebakker med olivenolie

Ingen grænseværdier

Der findes ingen specifikke EU-grænseværdier (MRL’er) for TFA, og nyere studier viser, at stoffet kan skade reproduktion, udvikling og skjoldbruskkirtel. Derfor mener PAN Europe, at standardgrænseværdien på 0,01 mg/kg (10 μg/kg) bør gælde – samme niveau bruges for pesticidstoffer med tilsvarende type toksicitet. Med denne grænseværdi overskred 54 prøver den tilladte restmængde.

Pan Europe beregner desuden, at et barns daglige indtag af TFA fra helt almindelige hvedebaserede fødevarer kan overstige organisationens egen foreslåede sikkerhedsgrænse. Med andre ord kan børn på en almindelig dag få mere TFA, end organisationen vurderer er forsvarligt — alene gennem typiske produkter som brød, morgenmadsprodukter og pasta.

"Alle mennesker udsættes for TFA gennem flere veje, herunder mad og drikkevand. Vores fund understreger det presserende behov for et øjeblikkeligt forbud mod PFAS-pesticider for at stoppe yderligere forurening af fødekæden," siger Salomé Roynel, politisk medarbejder hos Pan Europe, i en pressemeddelelse.

Ophobes i jord og vand

På grund af sin vandopløselighed akkumuleres TFA i vand og jord, hvor det absorberes af planter. Undersøgelser peger samlet set på, at hvede kan være særligt effektiv til at akkumulere TFA, hvilket kan forklare den høje TFA-ophobning, der findes i produkter som brød, pasta og kiks til børn.

"TFA-niveauerne overskred den standardmæssige maksimale restkoncentration for reproduktionstoksiske eller hormonforstyrrende stoffer i 81,8 pct. af prøverne. Pesticider, der udleder TFA, skal hurtigst muligt forbydes. Vi kan ikke tillade, at børn og gravide udsættes for kemikalier, som vi ved er skadelige for reproduktiv sundhed," siger Angeliki Lysimachou, chef for videnskab og politik hos Pan Europe.

Organisationen opfordrer nu EU's ansvarlige agentur Efsa til at fastsætte en beskyttende sikkerhedsværdi for TFA og opfordrer samtidig Europa-Kommissionen og medlemsstaterne til at forbyde PFAS-pesticider og til at overvåge TFA i fødevarer.

Herhjemme har Miljøstyrelsen tidligere på året besluttet at forbyde sprøjtegifte, der dokumenterbart bliver nedbrudt til TFA. Der er dog stadig flere sprøjtegifte på markedet, som mistænkes for også at udlede TFA, men ikke er forbudt, fordi dokumentationen mangler.