Annonce
Annonce
22 steder i landet er koncentrationen af PFAS i grundvandet mere end 1.000 gange højere end grænseværdien. Foto: Colourbox
PFAS er langt mere udbredt end hidtil troet - vandværker frygter for drikkevandets fremtid
Flere end 100 steder i landet er grænseværdien for PFAS i grundvandet overskredet mindst 100 gange. Det kan true danskernes drikkevand på længere sigt, advarer Danske Vandværker.
Siden 2015 har de danske regioner undersøgt mængden af PFAS i grundvandet omkring 1.500 steder i landet. På over 1.100 steder er PFAS fundet over grænseværdien, på 104 steder er grænseværdien overskredet mindst 100 gange, og ved 22 af dem er den endda overskredet over 1.000 gange. Det skriver dr.dk.
Bjarne Strobel, der er grundvandsforsker og lektor i miljøkemi ved Københavns Universitet, kalder overskridelserne for "nogle enorme koncentrationer" og mener, at problemet skal tages alvorligt. 28 af de 104 forureninger har ifølge DR været kendt af myndighederne i mindst fem år.
Brancheforeningen Danske Vandværker frygter, at det blot kan være toppen af isbjerget, og adspurgt af DR, om man anser PFAS for en trussel mod drikkevandet på sigt, svarer foreningens direktør Susan Münster:
"Ja, det mener vi bestemt, det er, og det er også derfor, der simpelthen skal handling til nu."
Formanden for Danske Regioners miljøudvalg, Mads Duedahl (V), siger, at man er nødt til at prioritere ud fra økonomien, og at der også er andre giftstoffer, som man skal rense for.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) vil ikke love flere penge til regionerne, men understreger, at Miljøministeriet arbejder på en national handlingsplan for PFAS, men han kan ikke sige, hvornår den er klar.
DR har lavet en gennemgang af forureningen, som bl.a. viser, at den forekommer over hele landet, men særligt i København er der fundet steder med overskridelser. Forureningen menes at stamme fra forskellige typer industri, hvor PFAS er blevet brugt, bl.a. plastfabrikker, autolakering, maling, forkromning og tekstil.
Flere artikler fra samme sektion
EU-Kommissionen vil tillade glyphosat i mindst 10 år endnu
Venstre håber, at tilladelsen til at bruge glyphosat bliver forlænget, mens SF og Enhedslisten er imod. EU-agenturet Efsa vurderer, at der ikke er uacceptable risici ved glyphosat, men erkender en risiko for pattedyr og manglende viden på en række områder.
Efter endnu en forulykket grisetransport vil Dyrenes Beskyttelse nu have handling
Seks forulykkede grisetransporter i år får nu Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse en kortlægning og analyse af ulykkerne tungt lastede dyretransporter. Organisationen spekulerer i, om lastbilerne er for høje.
Minister tager til Bruxelles for at få ryddet op i regeljunglen
Fødevareminister Jacob Jensen har sat sig for at forenkle reglerne for landbruget og fødevarevirksomheder. Mandag rejste han til Bruxelles for at tage emnet op i EU.