Annonce

Annonce

Drikkevand fra vandhane

22 steder i landet er koncentrationen af PFAS i grundvandet mere end 1.000 gange højere end grænseværdien. Foto: Colourbox

PFAS er langt mere udbredt end hidtil troet - vandværker frygter for drikkevandets fremtid

Flere end 100 steder i landet er grænseværdien for PFAS i grundvandet overskredet mindst 100 gange. Det kan true danskernes drikkevand på længere sigt, advarer Danske Vandværker.

Siden 2015 har de danske regioner undersøgt mængden af PFAS i grundvandet omkring 1.500 steder i landet. På over 1.100 steder er PFAS fundet over grænseværdien, på 104 steder er grænseværdien overskredet mindst 100 gange, og ved 22 af dem er den endda overskredet over 1.000 gange. Det skriver dr.dk.

Bjarne Strobel, der er grundvandsforsker og lektor i miljøkemi ved Københavns Universitet, kalder overskridelserne for "nogle enorme koncentrationer" og mener, at problemet skal tages alvorligt. 28 af de 104 forureninger har ifølge DR været kendt af myndighederne i mindst fem år.

Brancheforeningen Danske Vandværker frygter, at det blot kan være toppen af isbjerget, og adspurgt af DR, om man anser PFAS for en trussel mod drikkevandet på sigt, svarer foreningens direktør Susan Münster:

"Ja, det mener vi bestemt, det er, og det er også derfor, der simpelthen skal handling til nu."

Formanden for Danske Regioners miljøudvalg, Mads Duedahl (V), siger, at man er nødt til at prioritere ud fra økonomien, og at der også er andre giftstoffer, som man skal rense for.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) vil ikke love flere penge til regionerne, men understreger, at Miljøministeriet arbejder på en national handlingsplan for PFAS, men han kan ikke sige, hvornår den er klar.

DR har lavet en gennemgang af forureningen, som bl.a. viser, at den forekommer over hele landet, men særligt i København er der fundet steder med overskridelser. Forureningen menes at stamme fra forskellige typer industri, hvor PFAS er blevet brugt, bl.a. plastfabrikker, autolakering, maling, forkromning og tekstil.

Flere artikler fra samme sektion

Nu er Danmarks naturkonto i minus

Blot tre måneder inde i året har danskerne brugt, hvad der svarer til et års naturressourcer. Det ville kræve over fire jordkloder, hvis hele verden levede, som vi gør i Danmark.

28-03-2023 8 minutter Cirkulær økonomi,   Biodiversitet,   Bæredygtighed

Kæmpe naturprojekt skal skabe bedre rammer for biodiversiteten langs Kongeåen

En investering på 100 mio. kr. skal bringe Kongeåens slyngninger tilbage og forvandle 644 ha lavbundjord til et storslået naturområde i Esbjerg Kommune.

28-03-2023 5 minutter Natur

Gruppe lancerer akutpakke for klimaet: Vil have mere økologi og færre husdyr for klimaets skyld

En bred sammenslutning af miljøorganisationer har netop præsenteret en "akutpakke" for klimaet, som skal sikre, at Danmark når sit klimamål for 2025.

24-03-2023 4 minutter Klima,   Politik